Verheul geeft jeugdschaaktoernooi in Schagen stabiliteit

SCHAGEN- De Verheul Grand Prix gaat in vertrouwde vorm door! Na twee online edities vanwege corona, staat op zondag 10 april de derde ‘gewone’ fysieke editie en de vijfde editie in totaal gepland. In het Clusius College, dankzij Verheul. ,,Schaken staat zowel voor vooruitdenken als het analyseren van situaties in het hier en nu”, vertelt algemeen directeur André Vendrig van de Verheul Groep. ,,Wij sponsoren als bedrijf activiteiten die lichamelijke activiteiten bij kinderen bevorderen, maar breintraining is ook erg belangrijk. En die lijn doortrekkend naar ons bedrijf: Wie weet schaakt er zondag wel een kind mee die straks niet alleen de lijnen op het bord uitzet maar ook bij Verheul uitblinkt!”

Dankzij Verheul en Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) staat het jeugdschaak in Schagen en omgeving weer op de kaart.,,Op de Grand Prix-toernooien kwamen voordat corona de kop opstak steeds weer ruim honderd kinderen uit heel Noord-Holland af”, vertelt jeugdleider Ronald Komen namens Mach.,, En omdat de leeftijdsgrens op achttien jaar ligt zijn het niet alleen ‘diamanten die nog bijgeslepen moeten worden’ die deelnemen, maar ook spelers die al naam hebben gemaakt. We hopen natuurlijk op enkele aansprekende namen uit het Noord-Hollandse schaken. Dat wil zeggen schakers die ook meedoen aan de nationale kampioenschappen.”

Nieuw elan

Om een en ander in perspectief te plaatsen: het jeugdschaak in Schagen en omgeving had het moeilijk na het aansprekende NK jeugdschaak dat tussen 2003 en 2006 in Schagen werd gehouden en de eveneens succesvolle ECN Grand Prix die tussen 2007 en 2011 werd georganiseerd. Sinds 2018 heeft Mach, dat inmiddels bij de senioren landelijk aan de weg timmert, ook het gewenste uithangbord bij de jeugd. ,,We hebben aangehaakt bij de Grand Prix cyclus, een succesvol initiatief van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB)”, vertelt Komen.  ,,Dat is een jaarlijks toernooi met vele speeldagen, waarbij de speellocatie steeds weer bij een andere vereniging is. Op elk Grand Prix-toernooi komen steeds weer ruim honderd kinderen uit heel Noord-Holland af. Je merkt dat het schaken volop in de belangstelling staat. Scholen bevorderen dat ook, zien het als een toegevoegde waarde bij of naast de lesstof.”

Komen kan het weten, want hij geeft zelf les op scholen in de regio. Mede daardoor begint de jeugdafdeling van Mach meer en meer te bloeien. ,,We kunnen de kinderen ook wat bieden, want we bieden afwisselende trainingen waar ook spelers van het eerste team bij betrokken zijn.”

Langetermijnaspect

Verheul sponsort het jeugdschaak, omdat het in het strategische aspect van de denksport een link ziet met het eigen werkterrein. André Vendrig: ,,Schaken bevordert het denkniveau en daarmee het nemen van snelle, juiste beslissingen. Tegelijkertijd staat net als in het schaken bij ons het langetermijnaspect voorop. Wij zijn als bedrijf bekend geworden in de regio, omdat wij dankzij ons leervermogen bijtijds inspelen op vernieuwingen in de markt en dankzij onze persoonlijke dienstverlening de langtermijnrelatie met onze klanten borgen.”

Maar de overeenkomst met de schaaksport gaat nog dieper dan dat. André Vendrig: ,,Op scholen wordt steeds meer aandacht aan schaken besteed, omdat het goed is voor de ontwikkeling van de hersens. Wij willen als bedrijf een voorloper zijn in talentontwikkeling. Daarom ondersteunen we bijvoorbeeld ook het talentontwikkelingsprogramma TopKids op basisscholen. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Finance Academy dat aan talent voor ons bedrijf een leerwerktraject aanbiedt. Omdat schaken het analytisch vermogen bevordert is ondersteuning van deze denksport een logische vervolgstap geweest. Je leert door schaken onder meer beter te bepalen waar je talent ligt. Daardoor leert een kind beter zijn keuzes af te wegen.”

Deelnemers aan de Verheul Grand Prix Schagen worden op basis van hun speelsterkte ingedeeld in achtkampen. De bedenktijd bedraagt vijftien minuten per persoon per partij. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per kind, per groep zijn er drie prijzen te winnen. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via verheulgp@magnusschaak.nl. Je aanmelden kan op de speeldag tot 11.00 uur. De eerste ronde begint om 11.20 uur, de prijsuitreiking is rond 16.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.