EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach slaat in blessuretijd toe

Bron: Rodi Media (Schager Nieuwsblad en Nieuwsblad Hollands Kroon)

De voorbereiding was allesbehalve ‘lekker’ te noemen. EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach heeft met Wim Smit en Jos Hendriks twee coaches die tegen Zukertort Amstelveen 2 door respectievelijk ziekte en vakantie ontbraken. Verder moest sterkhouder Enrico van Egmond ook wegens ziekte de wedstrijd afgelopen zaterdag aan zich voorbij gaan en was Tjark Vos om andere redenen verhinderd. Het gevolg was een uiterst moeizame middag waarin de Schager schaakploeg voor eigen publiek de winst tegen de middenmoter pas in extremis naar zich toe trok.

Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Kevin Tan. De sterke 31-jarige Heerhugowaarder is na een half jaar pauze bij de ploeg teruggekeerd en gaf direct zijn visitekaartje af door routinier Esther de Kleuver te verslaan. Alleen, op dat moment keek de thuisploeg al tegen een 1-3 achterstand aan. Wat was er gebeurd?

Het ging eerst fout aan de onderste twee borden. Reinier Weber en invaller Henk Bermon kwamen beiden met een gelijke stelling uit de opening, maar grepen vervolgens dusdanig mis dat het direct over was. Een onvoorziene tegenvaller was ook het verlies van Colin Stolwijk. De voormalig Nederlands studentenkampioen had zich zorgvuldig voorbereid en kwam tegen nationaal meester Marc Overeem ook uitstekend uit de opening. Daarna vervlakte het voordeel echter en werd de Heerhugowaarder langzaam maar zeker overspeeld.

De overwinning van Tan betekende een ommekeer in de wedstrijd. Nestor Wim Boom stond de hele tijd al goed en verzilverde ook zijn stelling met twee pluspionnen. Vervolgens kwam routinier Wim Luberti er net niet doorheen bij de tegenstander, maar dan heeft EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach nog altijd grootmeester Loek van Wely. De kopman had wat meer tijd nodig dan normaal, maar won wel ‘gewoon’ weer.

Stand: 3,5-3,5 met nog een partij te staan. Ook daarvan was echter al lang duidelijk dat Mach die niet zou verliezen. Warner de Weerd had opponent Jelmer Sminia, ‘by far’ de sterkste speler bij de Amstelveense reserves, al vanaf de opening onder vuur genomen. De in Noord-Scharwoude opgegroeide Sminia staat bekend als taai en verdedigde zich ook creatief door een dame te offeren in ruil voor wat een vesting leek.

De Weerd bewaarde echter het geduld en met nauwkeurig spel sloopte hij met een dame, koning en pion vakkundig de vijandelijke veste. De partij duurde weliswaar bijna zes uur, maar de beloning was dubbelzoet: omdat concurrent Purmerend gelijk speelde, heeft Mach nu twee verliespunten minder dan de andere titelpretendent. De topper staat geagendeerd op 23 april, daarvoor treft Mach eerst nog subtopper De Wijker Toren uit Beverwijk.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.