Historie

Het pre-Magnus tijdperk
Voor de tweede wereldoorlog bestond er een Schager Schaakclub. Hier kon men voor tien cent per week, werklozen half geld, schaken in het Noord-Hollands Koffiehuis. Hierna werd het rustig op schaakgebied tot de vijftiger jaren.

Schagen heeft weer een schaakclub
Op 8 januari 1953 vond de oprichting plaats van Schaakclub Magnus. Er werd geschaakt in café Het Oude Slot en extern tegen clubs uit Kolhorn en Van Ewijcksluis. Rond 1967 werd Magnus lid van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) en veroverde de club meteen twee jaar achtereen het provinciale kampioenschap. Uit die tijd stammen ook de lidmaatschappen van het erelid Arno de Visser en de voorzitters Jaap Laporte en Rob Terrahe.

Magnus in 1969
Magnus in het Oude Slot (1969)

In 1973 werd de club op initiatief van Rienk de Jong gereorganiseerd. Magnus verhuisde naar het net gebouwde Regiocentrum in de wijk Groeneweg. Er werd een jeugdafdeling opgericht en met steun van Peter Dillo werd jaarlijks het Terlep Snelschaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi kenmerkte zich door grote belangstelling van zowel hoofdklassers als jeugd. Het ledental bereikte een absoluut maximum met 40 senioren en 60 junioren. Er volgde twee maal achtereen een promotie tot in de hoogste klasse van de NHSB.

Simultaan in Makado
Simultaan in winkelcentrum Makado

Het ledental nam snel af toen een verplaatsing van de jeugdavond niet goed uitpakte en Magnus het Regiocentrum moest verlaten wegens een reorganisatie. In het naastgelegen buurtcentrum de Groene Schakel heeft Magnus het maar een jaar uitgehouden omdat men daar de boel al ging opruimen als de laatste schaakpartijen nog bezig waren; slecht voor de sfeer en voor de baromzet. Hierna werd Magnus een bescheiden, maar gezellig clubje in café Piet Pann aan de Markt.

Magnus in Piet Pann
Schaken bij Piet Pann (1993)

Na enige jaren nam de speelsterkte weer toe. Bij de Noordkop-kampioenschappen die vanaf 1985 door Aart Strik werden georganiseerd stonden de Magnusleden regelmatig op het erepodium. In 1988 bereikte Magnus de promotieklasse waar het helaas slechts een jaar in verbleef. Daarna kon Magnus verscheidene sterke spelers niet vasthouden wat tot twee opeenvolgende degradaties leidde. In 1994 verhuisde de club naar buurthuis de Waldhoorn, mede met het oog op de jeugd. Na enige jaren moest de jeugdafdeling echter wegens een te heterogene samenstelling worden opgeheven.
In 1999 werd een dieptepunt in het speelniveau bereikt door een ongelukkige terugval van het eerste team naar de derde klasse.

Magnus in het nieuwe millennium
De degradatie werd echter onmiddellijk weer tenietgedaan door een promotie in 2000. In 2002 werd bij een toegenomen ledental zelfs de eerste klasse bereikt. Vanaf 2003 speelt het eerste team echter weer in de tweede klasse. Het tweede team is vanaf 2007 een viertal geworden met diverse jeugdspelers.

Logo van Stichting Tussen de Torens

In 2003 bestond de schaakclub 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd de stichting Tussen de Torens opgericht die het Nederlands Jeugdkampioenschap voor de A, B en C-klasse organiseerde van 2003-2006. In deze periode begon Wouter Waagmeester met een nieuwe jeugdafdeling en dat leverde in 2006 zelfs een Nederlands Meisjeskampioen in de E-klasse op. Het betrof Mia-Rosa Hupkens die daardoor mocht deelnemen aan de jeugdwereldkampioenschappen in Georgië.

In 2008 is Magnus de samenwerking aangegaan met schaakclub Anna-Paulowna, wegens aan beide zijden teruglopende ledenaantallen. Zodoende konden we weer met 3 hele teams aan de NHSB-competitie deelnemen.
Het eerste team werd geacht kampioen te worden en heeft deze belofte ook ingelost.
Het jaar daarop is het eerste team helaas alweer uit de eerste klasse gedegradeerd.
Sinds het seizoen 2009/2010 is de interne competitie ook gecombineerd met Anna Paulowna. De eindstanden bleven echter wel afzonderlijk.
In het seizoen 2010-2011 is het eerste team kampioen geworden en zodoende gepromoveerd naar de 1e klasse.

Terug in de promotieklasse en historische bekerwinst

Na een aantal seizoenen in de Eerste Klasse heeft de Magnus/Anna Paulowna Combinatie in 2016/2017 het kampioenschap weten te pakken en is daardoor gepromoveerd naar de Promotieklasse. Dit was mede te danken door gevonden sponsoring van EP:Beerepoot waardoor we Internationaal Meester Piet Peelen konden aantrekken als speler/trainer. EN DAT WAS NIET HET ENIGE SUCCES, WANT VOOR HET EERST SINDS DE OPRICHTING HAALDE DE CLUB EEN TASTBARE PRIJS BINNEN! Dat gebeurde in het NHSB-bekertoernooi die Magnus en Anna Paulowna gescheiden afwerkten. Na enkele zwakkere tegenstanders geklopt hebben, wisten Piet Peelen, Enrico van Egmond, Wim Boom en Warner de Weerd namens EP:Beerepoot Magnus in Purmerend met 0,5-3,5 te winnen van de sterke gelijknamige club, waardoor het team de finaledag bereikte. Die werd georganiseerd met steun van lokale bedrijven in het Schager Slot. Op deze dag blonk Wim Boom uit door zowel in de halve eindstrijd als de finale te winnen. Magnus lootte in de halve eindstrijd gelijk de grootste concurrent om de cup: Krommenie. Beide teams konden een team sterker dan 2100 gemiddeld presenteren, Magnus tikte zelfs zowat de 2200 aan. Het werd 3-1 voor de thuisspelende ploeg: Peelen en De Weerd remiseerden aan de bovenste twee borden, Boom won zoals vermeld aan het laatste bord en Van Egmond wist een 2-2 (wat uitschakeling had betekend omdat in dat geval de zege van Boom aan bord vier was weggestreept) te voorkomen door vanuit slechte stelling Cor van Dongen te kloppen. In de finale trof EP: Beerepoot Magnus Heerhugowaard met wie het in de competitie ook om de titel had gestreden. Zoals gezegd won Wim Boom, van Dennis Keetman. Enrico van Egmond won een stuk tegen routinier Piet de Haas maar ging door vermoeidheid alsnog kopje onder. Warner de Weerd bereikte tegen Kevin Tan een gewonnen stelling maar liet die in tijdnood uit zijn handen glippen en koerste vervolgens op remise af. Het was vervolgens aan kopman Piet Peelen. Hij stond al de gehele partij beter, maar in finales spelen andere zaken ook een rol en dat bleek. Opponent Gerrit van Oostrom had in verloren positie remise wegens drie keer dezelfde stelling kunnen claimen.  Dat had 2-2 betekend en Heerhugowaard de cup opgeleverd, omdat de uitslag aan het vierde bord, het punt van Wim Boom, zou worden weggestreept. Dat werd in wederzijdse tijdnood overzien waarna Peelen de klus wist te klaren en een groot gejuich onder de spelers en supporters van EP:Beerepoot Magnus opsteeg.

Bijzonder bekerduel en historisch kampioenschap in de promotieklasse 

Het seizoen 2017/2018 ging het combinatieteam de competitie onder een nieuwe sponsornaam aan: Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach). Het zou een historisch seizoen worden met maar een minpuntje. Om dat maar gelijk te benoemen: de Noord-Hollandse cup werd niet opnieuw binnengehaald. In de achtste finales verloor een team met Piet Peelen, Enrico van Egmond, Wim Boom en Richard Bolster verrassend van ZSC/Saende. Het werd 1,5-2,5. Piet won, Enrico remiseerde en Wim en Richard verloren. Deze wedstrijd was in maart. Veel eerder in het seizoen, in oktober, mocht Mulder Optiek Mach door de provinciale bekerwinst aantreden in het landelijke bekertoernooi. Deze wedstrijd van opnieuw historische waarde vond op een dinsdagavond plaats in Alkmaar tegen De Waagtoren. Die club speelt twee klassen hoger dan Mulder Optiek Mach, maar het werd geen walk-over. Verre van zelfs, want de bekerkraker werd pas na half een ’s nachts beslist…  We hadden achteraf gezien kunnen winnen, want Piet Peelen kwam een pion voor tegen Danny de Ruiter. Onze IM kwam echter niet verder dan remise. Daarnaast verloor Wim Boom. Daar tegenover stond een sterk gespeelde en met winst bekroonde partij van Enrico van Egmond tegen Maaike Keetman, maar Warner de Weerd stond al geruime tijd slecht tot verloren tegen Frank Agter. Hij hield echter op karakter stand en wist er uiteindelijk een eeuwig schaakcombinatie uit te persen. Het gevolg 2-2 en daarmee barrage van vijf minuten per persoon per partij. Bij Van Egmond was de tank leeg, maar De Weerd stoomde door en won. Wim Boom stond gewonnen tegen Vlaming maar bezweek onder de tijdsdruk. Op dat moment had Piet Peelen op remise aan gekoerst, omdat men dacht dat Wim zou winnen. Helaas werd er daardoor met 1,5-2,5 verloren maar toch werd uit de wedstrijd vertrouwen geput, want Mulder Optiek Mach was namelijk zeker niet minder geweest dan De Waagtoren.

Misschien moet gezegd worden nog meer vertrouwen, want in september had Mulder Optiek Mach een vierpuntenduel gewonnen. Het historische seizoen in de promotieklasse -want voor de eerste keer sinds 1989 mochten we daarin aantreden- begon met een blik op de gemiddelde ratinglijst. Daarin bleek dat we de nummer twee waren, achter het Haarlemse Kennemer Combinatie 3. Dat team troffen we gelijk in de openingsronde. In Haarlem werd met 3-5 gewonnen. Sterkhouders Piet Peelen, Warner de Weerd, Enrico van Egmond en Wim Boom wonnen, terwijl Richard Bolster knap nationaal meester Esper van Baar op remise hield. Ook David de Visser remiseerde, Siem Roet en Wim Smit verloren.

In het vervolg van het seizoen maakte Mulder Optiek Mach nog een kleine misstap: de derby tegen SC Aartswoud eind november eindigde in 4-4 na knotsgekke verwikkelingen die bij de spanning van zo’n beladen wedstrijd horen. Meest pikante detail: Jos Hendriks is de coach van Mulder Optiek Mach, zoon Tobias acteert bij Aartswoud. Die wedstrijd luidde ook de moeilijkste fase van het seizoen in, want ook de decemberwedstrijd tegen HWP Haarlem 3 werd vrij gelukkig met 5-3 gewonnen. Op dat moment had Mulder Optiek Mach echter al de lastigste duels achter de rug. Na KC3 werden ook de twee sterkse Zaanse teams ZSC/Saende 2 en Het Witte Paard verslagen en Aartswoud dus op een gelijkspel gehouden. Na de jaarwisseling werden tegen Santpoort 2 en Krommenie monsterzeges van 7,5-0,5 geboekt en Het Spaarne (5-3) en Purmerend 2 (6,5-1,5) overtuigend geklopt. Enrico van Egmond maakte de meeste indruk: samen met Pim Jekel van Purmerend werd hij met een score van acht punten uit negen partijen topscorer van de gehele afdeling. Het resultaat van dit alles:

MULDER OPTIEK MACH GAAT VOOR HET EERST LANDELIJK SPELEN. HET SEIZOEN 2018/2019 SPELEN WE IN DE LANDELIJKE DERDE KLASSE. OM DAT IN EEN HISTORISCH KADER TE PLAATSEN: NOG NIMMER IN DE HISTORIE HEEFT EEN SCHAAKCLUB UIT DE NOORDKOP LANDELIJK GESPEELD.

Er waren echter meer historische gebeurtenissen dit seizoen:

* Het jeugdtoernooi, dat sinds 2011 niet meer gehouden werd, is dankzij hoofd jeugdsponsor Verheul nieuw leven ingeblazen. Daarbij is aangehaakt op de Grand Prix-cyclus van de Noord-Hollandse Schaakbond. Die houdt in dat er elke maand een keer of meer ergens in de provincie een jeugdtoernooi wordt gehouden. Het toernooi in Schagen vond in april plaats in het Regius College. Overallwinnaar werd de elfjarige Shrey Jaitly uit Haarlem. De meeste indruk namens de eigen leden maakte de tienjarige Gagik Artunov die hoge ogen gooide in de een-na-hoogste groep.

* Een buitengewone ledenvergadering in mei wees uit dat men er voorstander is de clubavond te verplaatsen naar de vrijdag. Ook wordt De Waldhoorn na bijna 25 jaar verlaten. De nieuwe speellocatie wordt de bunker onder Dierenkliniek Zuiderkaag waar ook de externe wedstrijden van het eerste al werden gespeeld dit seizoen. Het bestuur verwacht op de vrijdag meer senior- en jeugdleden te kunnen trekken. Het feit een eigen baromzet te kunnen draaien is een mooie bonus.

* Het kampioenschap van Mulder Optiek Mach was de laatste in de promotieklasse. Die afdeling verdwijnt. In plaats daarvan komt er een vierde klasse KNSB. Ook teams uit de lagere afdelingen mogen landelijk op zaterdag schaken: mogelijk zijn een vijfde en zesde klasse KNSB op komst. Hoe dit uitpakt is afwachten.

Het seizoen 2018/2019

* Mulder Optiek blijft sponsor maar Dierenkliniek Zuiderkaag wordt de nieuwe hoofdsponsor. Het team gaat onder de naam Dierenkliniek Zuiderkaag Mach met twee teams op de zaterdag schaken. Het tweede won in oktober 2018 zijn eerste wedstrijd in de vijfde klasse gewonnen, van het Hoornse Caissa-Eenhoorn 3 (3,5-4,5). Het eerste team trapte thuis af met een ongelukkige 2,5-5,5 nederlaag tegen het Amsterdamse Fischer Z, maar heeft inmiddels de eerste historische zege in de landelijke derde klasse te pakken. Amsterdam West werd in de hoofdstad met 3-5 verslagen. Piet Peelen, Warner de Weerd, aanwinst Colin Stolwijk en David de Visser wonnen, Enrico van Egmond en Wim Boom remiseerden en Wim Smit en Richard Bolster verloren. Over Stolwijk, hij heeft Siem Roet vervangen. Deze oudgediende kan niet op vrijdag schaken en heeft daarom bedankt voor de club. De jonge Heerhugowaarder is gestrikt met een package deal: de Nederlands studentenkampioen van 2017 speelt niet alleen extern maar verzorgt ook de jeugdtrainingen zodat Mach ook in dat opzicht weer een stukje geprofessionaliseerd is.

De rest van het seizoen verloopt echter licht teleurstellend. Het tweede degradeert, ondanks een uitblinkende JP Komen die 5,5 uit 6 scoort. Het eerste team hoort op papier tot de beste drie teams maar kan dat in de praktijk niet waarmaken. Na de zege op Amsterdam-West volgt een klinkende 6,5-1,5 overwinning op Kennemer Combinatie 3 dat uiteindelijk door een terugtrekking van een ander team met Mach naar de derde klasse is gepromoveerd vanuit de promotieklasse. Daarna volgen echter ongelukkige 4,5-3,5 nederlagen tegen Caissa 3 uit Amsterdam en En Passant 2 uit Bunschoten. De wedstrijd tegen Caisa-Eenhoorn 2 is een scherprechter: verlies betekent serieuze degradatiezorgen. Mach wint echter met 3-5. Echt veilig is de ploeg nog niet, ook al omdat er in de ronde daarna met 3,5-4,5 van de latere kampioen VAS 2 wordt verloren. Pas in de voorlaatste ronde tegen het op papier sterkste team, Leiderdorp, wordt met een 4-4 gelijkspel het derdeklasserschap veilig gesteld. De slotwedstrijd tegen HSG uit Hilversum gaat met 5-3 verloren maar dat is alleen voor de statistieken van belang. Persoonlijk wel enkele hoogtepunten te noteren: Piet Peelen wordt met 7,5 uit 9 tweede op de topscorerslijst, Warner de Weerd met 6,5 uit 8 derde. Zij hoeven alleen grootmeester Daan Brandenburg van Leiderdorp voor zich te dulden. Ja, dat kaliber spelers komt Mach nu ook tegen. Overigens boekte Peelen een plusremise tegen Brandenburg: een pion meer maar de stelling bleek net niet te winnen.

In het landelijke bekertoernooi overleeft Dierenkliniek Zuiderkaag Mach met geluk de eerste ronde: 2-2 in Hoorn wordt het tegen Caissa-Eenhoorn, na vluggeren gaan ‘we’ door. Tegen Santpoort breekt een gebrek aan frisheid in de avonduren ons op: drie goede tot gewonnen stellingen worden weggegeven en Mach verliest met 1-3.

In de herziene NHSB-competitie staan ‘we’ na zes ronden op degraderen maar door een eclatante 6,5-1,5 zege op SC Aartswoud wordt handhaving in de eerste klasse (die na het wegvallen van de promotieklasse de hoogste afdeling is) veilig gesteld.

Het gemankeerde seizoen 2019/2020 met een historisch staartje

Mach krijgt een nieuwe hoofdsponsor: Autovakmeester Schaap. Omdat de dierenkliniek wordt verkocht, moeten de leden elders een onderkomen vinden. Dat lukt: het hypermoderne onderkomen van voetbalclub Schagen United. Tegelijkertijd blijven Mulder Optiek en Verheul als grote sponsoren de vereniging trouw. 

Ook in de teamsamenstelling is een wijziging: internationaal meester Piet Peelen, tevens kopman en trainer, vertrekt. Hij wil op hoger niveau schaken en kiest voor een terugkeer bij zijn oude liefde Zukertort Amstelveen. Het lukt Mach niet om een andere titelhouder te strikken, maar wel twee sterke jonge spelers: Tjark Vos, afkomstig van hetzelfde Zukertort en Kevin Tan van SV Heerhugowaard. Met deze versterkingen schiet Autovakmeester Schaap Mach uit de startblokken. De eerste drie ronden worden gewonnen, onder meer van degradant Laurierboom-Gambiet en een andere vertrouwde titelpretendent: Leiderdorp. Colin Stolwijk piekt door grootmeester Daan Brandenburg te verslaan. Ook Reinier Weber stunt met een zege op de sterke Martijn Otten. 

Daarna gaat het echter minder, mede door een vormcrisis bij sterkhouder Warner de Weerd. Er wordt verloren van Fischer Z en gelijk gespeeld tegen middenmoter ASC. Daarna begint de ploeg echter weer te winnen en de concurrentie punten te verspelen. Zo kan het gebeuren dat Mach na zes ronden, wanneer de competitie door corona wordt afgebroken, toch bovenaan staat. Uitblinkers zijn Tjark Vos met een honderdprocentscore van vijf uit vijf en Enrico van Egmond met een score van 5,5 uit zes.

In het bekertoernooi wordt er overtuigend gewonnen van eerst HWP Zaanstad en daarna Woerden, waarna een mooi affiche wacht tegen meesterklasseclub en voormalig landskampioen En Passant uit Bunschoten.  Autovakmeester Schaap Mach komt dichtbij.  Enrico van Egmond remiseert tegen 2300+-speler Jan Willem van de Griendt en had kansen op meer, Tjark Vos speelt remise tegen Richard Vedder en Kevin Tan deelt het punt tegen Laurens van Twillert. En dan is er nog Colin Stolwijk die helaas na een ware thriller het hoofd moet buigen voor Henk Vedder. 

In maart 2020 wordt de competitie stil gelegd wegens corona en er gebeurt dan een kleine vijftien maanden niets meer. Althans niet op schaakgebied, wel achter de schermen. Zo wordt vakantieparkenspecialist EuroParcs als tweede hoofdsponsor vastgelegd en krijgt Mach ook steeds meer subsponsoren. Daardoor wordt het voor de club mogelijk om voor het seizoen 2020/2021 het levende Nederlandse schaakicoon Loek van Wely vast te leggen voor de vereniging.

Zo ongeveer tegelijkertijd, half juni 2020, speelt Mach een historische wedstrijd. Omdat in het coronajaar teams zich hebben teruggetrokken uit de tweede klasse, mogen zes ploegen, die op het moment in maart 2020 dat de competitie stil werd gelegd bovenaan stonden in de diverse poules in de derde klasse, strijden om twee promotieplaatsen. Deze nacompetitie is uniek voor schakend Nederland, ze heeft in ieder geval vele decennia niet plaatsgevonden en wellicht zelfs nog nimmer. Ook bijzonder is de wijze waarop er gespeeld wordt: niet fysiek maar elk team in de eigen speellocatie. Geschaakt wordt er met behulp van laptops via een speciaal door de KNSB ontworpen competitieplatform. Een arbiter op beide speellocaties borgt dat er niet wordt vals gespeeld in de vorm dat er heimelijk extra digitale (computer)hulpmiddelen worden gebruikt. 

Omdat Mach voor de eerste play-off wordt vrijgeloot, kan het in buurthuis De Blokhut in Schagen (de voetbalkantine is helaas niet langer beschikbaar) in slechts een wedstrijd promotie bewerkstelligen. Tegenstander is SG Max Euwe 2 uit Enschede. Het wordt een overtuigende finalewedstrijd die in 6,5-1,5 had moeten eindigen voor Mach.  Dat wordt echter niet de uitslag, omdat Wim Boom door een mouseslip tegen de sterke Raoul van de Oudeweetering zijn dame cadeau doet in plaats van mat in twee geeft. Eerder had Jan-Pjotr Komen in een ogenschijnlijk iets betere stelling geremiseerd, Tjark Vos en Colin Stolwijk gewonnen en David de Visser verloren. Stand 2,5-2,5 en het lijkt een spannende wedstrijd. Met de nadruk op lijkt, want op de overgebleven borden staat Mach beter tot gewonnen en drukt dat ook uit in de score: Kevin Tan, Warner de Weerd en Enrico van Egmond winnen en tillen de score van Mach tegen de formatie uit Enschede naar 5,5-2,5. Daarmee schrijft Mach wederom geschiedenis:

IN HET SEIZOEN 2020/2021 ZAL ER VOOR HET EERST EEN CLUB UIT DE NOORDKOP IN DE LANDELIJKE TWEEDE KLASSE UITKOMEN!!!

Seizoenen 2020/2021, 2021/2022 en 2022/2023

Dat seizoen 2020/2021 werd er door de corona-lockdowns echter niet fysiek gespeeld. Het bleef bij online competitiepartijen die wel leuk waren maar verder geen belang hadden. Mach schoot als debutant in de tweede klasse uit de startblokken in het seizoen 2021/2022. Of eigenlijk meer dan dat, want in maart stond de ploeg nog fier bovenaan: de eerste zes wedstrijden resulteerden in vijf zeges en een gelijkspel tegen Amersfoort. Dat was wel een slordigheidje, want deze ploeg degradeerde uiteindelijk. Begin april morste Mach nog een punt tegen De Wijker Toren en lag de kampioenstrijd weer open. Purmerend, dat nota bene van Amersfoort verloren had en onderweg nog een punt had laten liggen, stond nog maar een punt achter. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze ploeg met de internationaal meesters Barry Brink, Pieter Hopman, Hing Ting Lai en Barry Brink favoriet was en die rol maakte de ploeg in het onderlinge treffen eind april ook waar. Het werd 5,5-2,5 waarmee de kampioensdroom aan diggelen lag. Toch kon Mach op dat moment nog terugkijken op een goed seizoen met daarbij onder meer een knappe 3,5-4,5 zege op VAS 1 waarbij Van Wely, Colin Stolwijk en Warner de Weerd uitblonken.

Het verlies tegen Purmerend werkte echter door. De twee wedstrijden daarna, tegen KC 2 en AAS, gingen ook verloren en het nieuwe seizoen werd geopend -ondanks de komst van internationaal meester Manuel Bosboom- met een zwaar bevochten gelijkspel tegen opnieuw Kennemer Combinatie 2. Warner redde de meubelen in die wedstrijd, maar een ronde verder was hij juist degene die het liet liggen door de winnende combinatie tegen een zwakkere tegenstander te missen. Daardoor kwam EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach opnieuw niet verder dan 4-4 tegen deze tegenstander. Het deed de club besluiten om Erik van den Doel te benaderen, ook omdat Loek niet altijd kan. Het volledige seizoensverslag 2022/2023 is te lezen op

Seizoensverslag EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach 1 in de KNSB: geen kampioen, wel beste tweede

Tenslotte nog een paar opmerkingen: het jaarlijkse Mulder Optiek Schager rapidkampioenschap, in 2022 gewonnen door Hing Ting Lai, is een begrip geworden bij de club. Datzelfde geldt voor het Verheul jeugdschaaktoernooi in april. In 2023 deden daar bijna 120 kinderen aan mee, een record. In de sterkste groep wist Breezander Gijs Bon de gedeelde eerste plaats op te eisen. Daarmee heeft de club voor het eerst sinds jaren weer een eigen toptalent in huis. Enrico van Egmond kroonde zich in 2023 weer bij de senioren tot clubkampioen. Hij volgt daarmee Henk Bermon op.