EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach verliest kostbaar punt

Verslag Rodi Media

Wederom zat het EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach allesbehalve mee in de voorbereiding. Kopman en tevens grootmeester Loek van Wely moest door politieke verplichtingen afzeggen en Warner de Weerd moest last minute door ziekte eveneens zijn deelname cancellen waardoor de Schager schaakformatie tegen middenmoter De Wijker Toren zijn twee topscorers moest missen. Het resulteerde afgelopen zaterdag uiteindelijk in een ‘narrow escape’: omdat Enrico van Egmond een remise-eindspel alsnog won, sleepte EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach er in Wijk aan Zee een 4-4 uit.

En dat terwijl tijdens de wedstrijd zich een zege aftekende. Colin Stolwijk elimineerde met krachtig spel de beste speler van de thuisclub, nationaal meester Sjoerd Plukkel. Ook Kevin Tan schaakt sinds zijn rentree erg sterk en won dan ook overtuigend. Verder speelde nestor Wim Boom een solide remise, had Tjark Vos een goede positie in handen en stond invaller David de Visser totaal gelijk. Echter, Vos liet zijn betere stelling in een puntendeling verzanden en De Visser negeerde het advies van coach Jos Hendriks remise aan te bieden. Hij forceerde daarna, verloor een pion en daarmee ook de partij.

Daarmee kwam EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach, dat zonder Van Wely en De Weerd op papier net zo sterk was als de tegenstander, in de problemen. Een nederlaag van Reinier Weber tekende zich namelijk al snel op de wedstrijdmiddag af en ook Wim Luberti werd langzamerhand overspeeld. Plots hing een kleine nederlaag in de lucht waarmee de kampioenskansen tot onder de vijftig procent zouden dalen. Enrico van Egmond had namelijk wel een pion gewonnen, maar het toreneindspel was theoretisch remise. De man uit Anna Paulowna bleef het met slimme zetjes echter proberen en had met die vasthoudendheid in de tweede tijdnoodfase, na bijna 6,5 uur spelen, uiteindelijk succes.

Omdat koploper Purmerend wel overtuigend won, is de opdracht voor EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach op 23 april in de voormalige marktstad helder: er mag niet verloren worden. Bij een gelijkspel houdt de Noordkop-ploeg een verliespunt minder op de Purmerenders en ligt de weg naar de titel in de landelijke tweede klasse open en bij winst is Mach de facto kampioen. Echter, omdat Purmerend zich deze maand versterkt heeft met internationaal meester Barry Brink is EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach voor de topper wel licht de underdog daar de tegenstander maar liefst vier meesters gaat opstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.