Titelprolongatie MACH 1 bij NHSB rapidtoernooi voor 4-tallen

Zaterdag 18 maart deed EP:Beerepoot MACH mee met het jaarlijkse NHSB rapidkampioenschap voor clubteams met 2 teams. Het eerste team bestaande uit Warner de Weerd, Enrico van Egmond, Wim Boom en Richard Bolster deed mee in de B-categorie (NHSB eerste en tweede klasse teams). Het tweede team werd vertegenwoordigt door Jos Hendriks, Aart Strik, Kerre de Graaf en Ed Oostenbrug. Dit team speelde in de C-categorie (NHSB derde en vierde klasse teams). Het tweede team speelde dit jaar helaas geen rol van betekenis voor de hoofdprijzen. Hoe hun avontuur precies ging kan ik zelf niet vertellen. Wellicht kunnen we dat nog vernemen van een van de 4 mannen. Ik zal mij daarom nu richten op de prestaties van het eerste team.

Op voorhand waren we op papier de favoriet om de titel in de B-categorie te prolongeren. Waar we vorig jaar de titel behaalden met Enrico, Wim, Jan-Pjotr en Niels hadden we dit jaar dus zelfs een nog sterker team weten samen te stellen. Het moest alleen nog wel even gebeuren. Omdat alle klasses A, B en C door elkaar in een groep zitten kan het qua loting ongunstig uitpakken. Zeker de laatste 2 rondes zijn van groot belang voor de einduitslag. Maar zeker de eerste rondes doorkomen zonder kleerscheuren kan al een lastig genoeg zijn.

De eerste ronde moet altijd makkelijk zijn. We moesten tegen De Pion en als je zelf als vierde overall geplaatst bent behoor je die met 4-0 te winnen. Dat gebeurde wel maar niet nadat ikzelf met een blauw oog weg kwam. Blijkbaar had ik deze ochtend nog niet genoeg koffie gehad en was nog niet op mijn scherpst. De rest van het team had wel een soepele winst. De tweede ronde tegen “De razende draken” een vriendenteam onder leiding van de welbekende Thomas Broek. Dit leek op voorhand geen makkelijke opgave. Warner moest tegen Thomas alles uit de kast halen om de remise veilig te stellen. Bij mij ging het deze ronde iets beter en won. Wim maakte wederom een prima indruk en won ook. Richard completeerde de 3-1 winst door ook remise te spelen. 2 keer winst derhalve en nu zouden de serieuze teams gaan komen.

Derde ronde Heerhugowaard met 3 Keetman leden en Kasper van der Meulen. Omdat Maaike Keetman meespeelde in dit team zaten ze automatisch in de A-categorie en waren dus geen echte concurrent. Omdat dit team wel van ons tweede had gewonnen met 4-0 zouden we revanche moeten nemen. Het werd wederom 4-0 maar nu voor ons team. Op alle 4 de borden werd Heerhugowaard overklast. Dit gaf de burger moed voor de volgende rondes. Inmiddels waren de concurrenten uit de B-categorie al op achterstand gezet. De vierde ronde werd weer een test. Koedijk 10 1/2 was de tegenstander. Ook weer een vriendenteam met Danny de Ruiter, Jerrel Thakordien, Marc Helder en Tom Balla. Op papier dus sterker dan ons maar dat was niet te merken. Het werd uiteindelijk 2-2 maar als Warner zijn goede stelling beter had behandelt was het 3-1 geworden. Maar op voorhand was 2-2 een prima uitslag en dus nog steeds niet verloren. Zou het dan toch weer gaan lukken?

De vijfde ronde werd ons dan toch noodlottig. Tegen het zwaar favoriete team van Wijker Toren kwam onze eerste nederlaag met 3,5-0,5. Op zich niet heel verrassend maar achteraf had er meer ingezeten. Ikzelf verspeelde een winst tegen Jimmy van Zutphen met een stuk meer en een mat in een paar. De tijd speelde mij parten en zag het niet meer helder. Het werd remise. Warner had een goede stelling tegen Sjoerd Plukkel maar koos het verkeerde plan en verloor. Wim en Richard verloren beiden ook kansloos. We waren dus weer even op onze plek gezet maar de stemming zat er nog goed in. Het voordeel was ook dat we een aantal zeer sterke teams inmiddels gehad hadden die we in de beslissende laatste 2 rondes niet meer konden krijgen. 2 Concurrenten die ons nu weer even voorbij waren op de ranglijst zouden daar no wel last van kunnen krijgen. Eerst zelf onze wedstrijden nog winnen was de opdracht.

In de zesde ronde traden we aan tegen ZSC/Zaende. Zeker geen makkie maar het werd toch een overwinning met 3-1. Ikzelf  en Wim wonnen onze partijen. Warner en Richard met beiden remise zorgde voor de einduitslag. Richard kon de partij zelfs winnen op tijd maar claimde verkeerd door de klok niet stil te zetten. Hierdoor was zijn eigen tijd ook op 0 en was remise het resultaat. Weer winst dus en de laatste ronde was nu zelfs een 2-2 gelijkspel genoeg voor de titel in de B-categorie. We kregen daarbij te maken met een zeer jeugdig team van Kennemer Combinatie. Ikzelf was nu helemaal leeg gespeeld en werd kansloos weggespeeld. Ergens heb ik nog wel kans op remise gehad. Maar met minder dan een minuut op de klok was dat niet te vinden. Mijn eerste nederlaag derhalve. Gelukkig spelen we met 4 man. Wim maakte remise en Warner won. Richard claimde deze keer wel op de juiste manier de overwinning toen zij tegenstander door de tijd ging. Het was dus een leerzame les geweest voor hem de vorige ronde. De laatste wedstrijd werd dus ook nog gewonnen met 2,5-1,5. Al met al een verdiende overwinning voor ons in de B-categorie en in de totale uitslag zijn we zelfs ongedeeld tweede geworden. Een resultaat om trots op te zijn zeker gezien de tegenstand die we gehad hebben.

De persoonlijke scores:

Bord 1: Warner de Weerd 4 uit 7
Bord 2: Enrico van Egmond 5,5 uit 7
Bord 3: Wim Boom: 4,5 uit 7
Bord 4: Richard Bolster 5 uit 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.