Richard Bolster van Autovakmeester Schaap Mach stunt tegen grootmeester

Hij had door drukke werkzaamheden niet eerder kunnen meedoen, maar bij de eerste keer dat hij wel achter de computer kroop stal Richard Bolster direct de show. De Nieuwedieper van schaakclub Autovakmeester Schaap Mach hield de gerenommeerde grootmeester Hans Ree van de Amsterdamse club Caïssa op remise. ,,En er zat nog meer in”, aldus Bolster die de andere partij tegen de bekende schaakjournalist van NRC Handelsblad wel verloor.

Eerder in de middag had Bolster in de eerste wedstrijd van Autovakmeester Schaap Mach, tegen het Nijmeegse UVS, ook al uitgehaald door beide partijen te winnen. Die wedstrijd beleefden de Noordkop-schakers als in een flow: er werd met maar liefst 9-1 gewonnen. En het had zelfs 10-0 moeten zijn tegen de middenmoter daar Warner de Weerd in vliegende tijdnood een stelling met een toren meer nog verloor. Naast Bolster en De Weerd scoorden voor Mach tegen UVS Wim Boom, Tjark Vos en David de Visser.

Tegen Caïssa had Enrico van Egmond de plek van De Weerd ingenomen. Het duel tegen de Amsterdammers was er een voor de derde plaats achter het ongenaakbare Amsterdam Beserkers en het verrassend goed presterende ASC uit Alphen aan den Rijn. Het werd ‘net-niet’ voor Autovakmeester Schaap Mach: de combinatieploeg uit Schagen en Anna Paulowna dolf met 5,5-4,5 het onderspit. Kopman Tjark Vos kwam dit keer in de twee partijen van tien minuten per persoon per partij plus twee bonusseconden per zet niet verder dan 1-1. Ook David de Visser moest na een wit- en zwartpartij tegen dezelfde tegenstander berusten in een gelijkspel. Behalve Bolster verloor ook Wim Boom zijn mimimatch, alleen dan met 2-0. Van Egmond won juist met deze cijfers van zijn tegenstander, maar dat was dus onvoldoende om in ieder geval nog een matchpunt uit het vuur te slepen.

Het is daardoor, met nog één ronde voor de boeg, al duidelijk dat de Noordkop-schakers vierde zullen worden in de landelijke derde klasse A. Wel staat er nog een prestigeduel tegen kampioen Amsterdam Beserkers geagendeerd. Daarvoor is afgesproken dat Mach in de allersterkste opstelling zal aantreden, dus ook met Colin Stolwijk erbij die door afstudeerverplichtingen nog geen wedstrijd gespeeld heeft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.