Autovakmeester Schaap Mach laat kans liggen tegen kampioen

Alle ingrediënten voor een stunt waren voor de slotronde van de online KNSB-competitie aanwezig. Doordat bij de kampioen Amsterdam Beserkers onder meer internationaal meester Miguel Admiraal en de Alkmaarse nationaal meester Danny de Ruiter ontbrak en Autovakmeester Schaap Mach wel in zo ongeveer de sterkste opstelling aantrad, lag de weg open naar een glanzend slotakkoord van de landelijke schaakcompetitie. De combinatieploeg uit Schagen en Anna Paulowna was qua gemiddelde speelsterkte op papier zelfs wat sterker dan de tegenstander. Het liep echter anders doordat de Amsterdamse ploeg op de beslissende momenten in de tijdnoodfase net wat scherper was.

,,Balen en zonde met hoofdletters”, sprak Warner de Weerd namens de schaakploeg vol chagrijn. De  Weerd was vooral chagrijnig op zichzelf, want hij liet in vliegende tijdnood tot twee keer toe minimaal een half punt liggen tegen Edwyn Mesman. Die is op papier iets zwakker, maar in de tien minuten partijen met twee seconden bonus per zet was Mesman in de eerste partij beter en in de tweede pot met verwisselende kleuren alerter. De 2-0 nederlaag van De Weerd was een dure, zoals ook de 1,5-0,5 van Colin Stolwijk, tegen Bart von Meijenfeldt, onverwachts was. Stolwijk deed door afstudeerverplichtingen pas voor het eerst mee bij de Noordkop-formatie; gezien zijn vorm vorig jaar was in zijn minitweekamp op een zege gerekend.

Omdat Tjark Vos tegen een beduidend zwakkere tegenstander niet verder dan 1-1 kwam, moesten Mach-coryfeeën Wim Boom en Enrico van Egmond het doen. Boom speelde knap 1-1 tegen Bas Haver, Van Enrico deed hetzelfde tegen zijn broer Daan Haver en dat was een uitslag die verwacht mocht worden, want beide spelers hebben ongeveer dezelfde rating.

Autovakmeester Schaap Mach verloor daardoor met 6,5-3,5. Voor de eindklassering maakte dat niet uit. Voor de wedstrijd was al duidelijk dat de ploeg bij verlies vierde zou blijven in de landelijke derde klasse A. Het vizier kan nu volop op het bekertoernooi. Dat wordt in april afgewerkt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.