Autovakmeester Schaap Mach nu op plek vier

Autovakmeester Schaap Mach heeft in strijd om de topposities in de landelijke derde klasse A een kleine veer moeten laten. De Noordkop-schakers wonnen afgelopen zaterdag in de namiddag in de landelijke online competitie weliswaar met 6-4 van Almelo, maar lieten in de eerdere match op zaterdagmiddag tegen hekkensluiter Schaakwoude een duur matchpunt liggen (5-5). Daardoor zakte Autovakmeester Schaap Mach een plek, van drie naar vier.

De schaakploeg uit Schagen was op papier fors sterker dan de nog puntloze formatie uit het Friese Damwâld, maar met name Enrico van Egmond had het niet tegen Schaakwoude. Eerst werd de man uit Anna Paulowna in een aanval overspeeld, in de rematch met verwisselde kleuren volgde een zogeheten ‘mouse-slip’: de pion kwam een veldje verder terecht dan de bedoeling was. Dat kleinood verdween direct van het bord en nadat de tegenstander niet bereid bleek om Van Egmond terug te laten nemen –die via de chat had laten weten dat het om een onvrijwillige handbeweging ging- gaf de Mach-man gedesillusioneerd op.

Het geeft aan dat online schaken anders is dan op het bord: niet alleen zijn de partijen met tien minuten plus twee seconden korter dan in een normale partij, maar je kunt dus ook met je tegenstander communiceren. De ‘Schaakwoude-Calimero’s’ lieten zich in ieder geval niet onbetuigd, niet op het bord en ook niet op hun site gezien hun verslag op hun clubsite (zie schaakwoude.nl). Voor Mach voelde de halve dop op de Calimero-hoofden als een leeg ei. Tjark Vos had gezien het krachtsverschil beide partijen moeten winnen, maar liet een halfje liggen. Voor Jan-Pjotr Komen gold hetzelfde, hij scoorde 1-1. Wel wist Wim Boom de sterkste speler van Schaakwoude, Gert Jan Rauw, knap met 1,5-0,5 te verslaan. Ook David de Visser speelde meer dan verdienstelijk met een 1-1 tegen een opponent die op papier iets sterker was.

Tegen Almelo was De Visser de uitblinker met een 2-0 zege op een wederom iets sterkere tegenstander. Vos won dit keer ook met die cijfers, terwijl Van Egmond met een gelijkspel tegen een gelijkwaardige tegenstander herstel toonde. Ook Jan-Pjotr Komen scoorde 1-1, ook tegen een op papier even sterke opponent.  Dit keer had Wim Boom het niet: de nestor dolf met 2-0 het onderspit tegen een op papier zwakkere tegenstander die overigens wel erg goed scoort dit seizoen.  

Voor Mach wachten nu nog duels tegen UVS uit Nijmegen en de twee Amsterdamse teams, Amsterdam Beserkers en Caïssa, die eerste en tweede staan. Om wat uit te richten zal het team de linies moeten versterken en dus zowel Colin Stolwijk als Warner de Weerd moeten opstellen die afgelopen zaterdag ontbraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.