Eerste zege voor EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach

,,Eindelijk.” Dat was het woord dat zaterdag in het schoolgebouw van Vonk Schagen veel te horen was bij zowel coach Wim Smit als zijn spelers van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach. Na acht maanden (!) van geen overwinning noteerde de Schager schaakformatie tegen Zukertort Amstelveen 2 eindelijk weer een zege. Daarmee vormde die ploeg een vertrouwd medicijn voor de stroef opererende Noordkop-ploeg: de laatste overwinning werd begin maart tegen hetzelfde team geboekt.  En het was ook nog eens een overtuigend optreden, want de thuisploeg won met 6-2.

Ongetwijfeld was het geen toeval dat Smit voor het eerst dit seizoen over een voltallige selectie kon beschikken. ,,Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ons ook niet meegezeten heeft. Er waren enkele vervelende persoonlijke omstandigheden bij spelers, plausibele redenen waarom ze minder goed schaakten. Feit is en blijft niettemin dat het gros van het team onder hun gebruikelijke niveau heeft gespeeld over een langere periode. Wij hopen dat deze overwinning hen het vertrouwen geeft dat ze wel weer gaan schaken naar hun talent.”

EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach kende nog wel een valste start, want Enrico van Egmond wist als enige bij het team nog niet zijn vorm te hervinden: hij won ergens een pion maar zijn tegenstander kreeg teveel compensatie en sloeg toe. Daarna draaide de wedstrijd in korte tijd. Grootmeester Loek van Wely scoorde de gelijkmaker, internationaal meester Manuel Bosboom bracht de Schager ploeg op voorsprong en nestor Wim Luberti breidde die marge uit naar 3-1. Die stand bleef tot even na de eerste tijdcontrole staan. Vervolgens won ook Warner de Weerd na een wisselvallige partij en scoorde Kevin Tan na een mooi gespeeld toreneindspel tevens een vol punt. Daarmee was de teamoverwinning een feit. In het vervolg wist Tjark Vos een eindspel met een pion meer net niet te winnen en moest ook Colin Stolwijk berusten in remise.

Door de overwinning heeft Mach, dat eerder dit seizoen twee keer gelijk speelde, weer de aansluiting bij de top in de landelijke tweede klasse B gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.