EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach trekt Van den Doel aan

Het rommelt bij EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach. De ploeg wist zaterdag, net als in maart, niet te winnen van De Wijker Toren (4-4). Daardoor wacht het ambitieuze schaakteam nu al vijf wedstrijden op een overwinning. Ondanks het aantrekken van grootmeester Loek van Wely vorig jaar en internationaal meester Manuel Bosboom dit seizoen.

Het bestuur heeft nu besloten in te grijpen. Omdat Van Wely niet altijd kan spelen, hij was er zaterdag ook niet bij, is maandag de Leidse grootmeester Erik van den Doel als vervanger aangetrokken voor wanneer de geboren Ossenaar verhinderd is. De 43-jarige Van den Doel behoort al decennia tot de Nederlandse top. Hij deelde in 2001 de eerste plaats met Van Wely op het gesloten NK, won tweemaal het open NK en maakte vaak deel uit van het Nederlands team op de Schaakolympiade, het WK voor landenteams.

,,Wat er nu gebeurt strookt niet met onze plannen om te promoveren naar de eerste klasse en het past ook niet bij de mogelijkheden van deze ploeg”, aldus coach Wim Smit. ,,Het barst van het talent, maar om succes te hebben is meer nodig. We zijn mentaal na de verloren kampioenswedstrijd in april tegen Purmerend door het ijs gezakt door nog eens twee keer te verliezen. Daarna hebben de spelers gedurende de zomer hun gebruikelijke vorm niet weten te hervinden.”

In de openingswedstrijd tegen het Haarlemse Kennemer Combinatie 2 speelde de Schager schaakploeg een verloren wedstrijd, maar wist het op basis van vechtlust enkele verloren stellingen toch remise te houden en zodoende een gelijkspel eruit te slepen. Tegen De Wijker Toren stond Tjark Vos, die als laatste bezig was, ook verloren maar ergens in de partij wist hij zich te herpakken en bleef hij in een vlijmscherpe stelling overeind door de remisehaven te bereiken.

Vos kan als voorbeeld dienen voor de vormcrisis bij de titelpretendent in de tweede klasse: de Arnhemmer heeft de nodige ratingpunten verloren, net als Enrico van Egmond, Wim Luberti, Warner de Weerd en Kevin Tan. ,,Sommige spelers hebben overigens een geldig excuus door ziekte of privéomstandigheden, maar niet allemaal”, aldus Smit. ,,Het moet beter, snel beter en daarom gaan we de teugels aanhalen. Er komen meer wedstrijdbesprekingen voorafgaande de partijen en we gaan ook meer aan teambuilding doen. Denk aan gezamenlijk eten na de wedstrijd.”

Tegen De Wijker Toren wist Bosboom vanuit gelijke stelling en Colin Stolwijk vanuit een mindere positie te winnen. Wim Luberti en Enrico van Egmond werden vanuit een gelijke positie overspeeld. Invaller Wilko van der Gracht en Tan speelden een solide remise terwijl De Weerd achteraf gezien Mach de zege had kunnen bezorgen: hij speelde in de eerste achttien zetten groots maar verzuimde toen in een zet de knock-out uit te delen waarna zijn tegenstander met het nodige fortuin kon ontsnappen naar een puntendeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.