Weer een ‘remise’ voor EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach

Het derde gelijkspel in vier wedstrijden tijd, het is niet iets waar de spelers van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach of coach Wim Smit blij van worden. Kon de zwaarbevochten ‘remise’ in de openingswedstrijd tegen medetitelkandidaat Kennemer Combinatie 2 nog als een winstpunt worden beschouwd, de 4-4’s tegen middenmoters De Wijker Toren en afgelopen zaterdag tegen Fischer Z waren forse tegenvallers.

‘Grijze muizen’ kunnen ook terugvechten, die les had Mach in Wijk aan Zee tegen De Wijker Toren moeten leren maar de geschiedenis herhaalde zich in Amsterdam: omdat het Schager schaakteam weigerde door te bijten kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Het chagrijn spatte van het gezicht van Smit af na afloop. ,,Omdat we veel beter kunnen en omdat we nu het kampioenschap niet meer in eigen handen hebben. We staan drie matchpunten achter op koploper Sopsweps’29. Die ploeg krijgen we later deze maand nog, maar zelfs als we die pot winnen hangen onze titelkansen aan een zijden draadje.”

Het zag er aanvankelijk rooskleurig uit voor Mach tegen Fischer Z, ondanks het ontbreken van grootmeester Loek van Wely en de altijd goed scorende Kevin Tan. Warner de Weerd zette zijn status als topscorer kracht bij door in no time te winnen. Sowieso toonde Mach op de laatste vier borden zich als een ‘stoomwals’: Tjark Vos en Enrico van Egmond wonnen ook zeer overtuigend terwijl invaller Jan-Pjotr Komen op het juiste moment een tactische remiseaanbod deed wat werd aangenomen.

Met de tussenstand 0,5-3,5 al na een uur of drie spelen leunde Smit tevreden achteruit, maar daarna kwam er meer en meer een zorgelijke frons op het gelaat. Dat nestor Wim Luberti het niet redde tegen de altijd gevaarlijke Casper Blaauw was in zekere zin nog ingecalculeerd, maar de blunder van de altijd degelijke Wilko van der Gracht was al een streep door de rekening. Met één grafzet gaf de ongeslagen invaller een min of meer gelijkwaardige stelling uit handen. Gelukkig heeft Mach nog een internationaal meester in huis, maar ook Manuel Bosboom gaf op deze zaterdag niet thuis. Hij kwam materiaal voor, maar was slordig in de afwerking waardoor de op papier veel zwakkere tegenstander ontsnapte met remise door eeuwig schaak.

Het slotakkoord was voor regerend Noord-Hollands kampioen Colin Stolwijk die zich een week eerder in de strijd tussen de provinciale kampioenen zich bijna geplaatst had voor het gesloten NK. Een man in vorm kortom en hij stond ook goed. Ergens ging het echter mis, waardoor Stolwijk een pion verloor. Het dame-eindspel was nog steeds remise, maar de geboren Heerhugowaarder ging uiteindelijk de fout in en verloor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.