Tweede plaats voor Kevin in Zwaag

Zondag 9 maart 2014 was er een schaaktoernooi in Zwaag. Het was een toernooi dat niet meetelde voor de Grand-Prix toernooien. Ik zat in de groep tot 12 jaar (de groep onder mij was tot 10 jaar). Best wel toevallig dat ik de dag daarvoor 11 werd. Ik moest de 1e ronde gelijk tegen een sterke: Marios Vergos. Hij deed ook mee aan het Noord-Hollands kampioenschap waar hij remise speelde tegen Luuk van Steenhoven die 4de werd. Hij begon gelijk met een dubbele aanval waarbij ik een kwaliteit verloor. Maar ik kwam terug met aanval op een gepend stuk waardoor ik voor kwam te staan. In het eindspel pakte ik nog wat pionnen mee. Maar Vergos kwam met nog een dubbele aanval waardoor ik het voordeel van het loperpaar kwijtraakte. Ik begon achter te lopen. Ik probeerde het nog met mijn vrijpionnen, maar doordat Vergos ook een vrijpion kreeg, kon hij eerder een dame halen waardoor ik verloor. De 2de ronde ging lekker, ik verzwakte de koningsstelling van de tegenstander waardoor ik al snel mat zette. De 3de ronde was ik vrij door een oneven aantal. De 4de ronde moest ik tegen iemand die het Vergos ook moeilijk maakte, maar onder tijdsdruk kwam te staan. Maar ik kon een paard slaan die alleen gedekt stond door een pion in het midden van de tegenstanders koningsstelling. Hij offerde wel een loper maar dat offer klopte niet, waardoor ik een paard won. Ik kwam toen wel even moeilijk te staan verder, maar door een aanval van mijn dame en loper kon ik de dames ruilen en kon ik makkelijker verder. Met een dubbele aanval in het eindspel won ik zijn paard waardoor hij alleen nog pionnen over had en ik een toren en paard. De 5de ronde ging ook goed, ik sloot de toren van mijn tegenstander in en ging dreigen met een penning waardoor ik nog meer materiaal won. Door de rest te ruilen kon ik snel mat zetten. De 6de ronde was spannend. Ik moest tegen Teun van Rossum, die volgens mij een stuk hogere rating heeft. Teun zette eerst pionnen waardoor hij daarna alle stukken in een paar zetten kon ontwikkelen. Hierdoor ging hij aanvallen met zijn dame en loper op mijn koningsstelling. Daar kwam nog een paard bij (die ik kon ruilen) en twee torens. Het was erg krap, maar ik ging niet mat. Ik wist een van de torens te winnen tegen een loper, waarmee ik al opgelucht was, en lokte zijn dame weg. Maar Teun won met uitschakelen verdediger zijn kwaliteit terug en ging weer in de aanval, maar hij had nog weinig tijd. Door tijd te rekken won ik. De laatst ronde sloot ik mijn tegenstanders toren in en won daardoor ook zijn paard. Met uitschakelen verdediger won ik nog wat stukken en ik zette met mijn loper en toren mat. Met een verliespartij werd ik 2de met een halve punt minder dan Marios Vergos (die remise speelde tegen Teun van Rossum). Ik kreeg een mooie beker, een medaille (waar 2013 op stond) en ging tevreden naar huis.

Kevin (in het midden achteraan) met zijn beker

Kevin (in het midden achteraan) met zijn beker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.