Mulder Optiek Mach pakt nu ook in bordpunten de regie in de promotieklasse

Je zou dit artikel kunnen beginnen met de kop ‘Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) revancheert zich voor beker uitschakeling met een klinkende zege’. Cijfermatig zou het ook kloppen volgens de ‘Wet van Brandjes’ zoals Mart Smeets regelmatig oreerde voor het Nederlandse volk. 7,5-0,5 winnen, wat wil je meer als wraak voor de bekeruitschakeling tegen ZSC/Saende? Het was bovendien de tweede monsterzege op rij, nadat ‘we’ in februari Santpoort 2 met vergelijkbare cijfers vernederd hadden. Gebutst zelfvertrouwen dan uitgedeukt? Geschonden blazoen opgepoetst? Daar moet toch wel een kanttekening bij geplaatst worden. Want hoewel de tweede monsterzege op rij een unicum is in de geschiedenis is van de club, was aan de andere kant de weerstand van Krommenie wel erg pover. Want met een gemiddelde van 1672 op komen dagen, dat kan eigenlijk niet in de promotieklasse. Alleen onze kopman Piet Peelen kreeg een tegenstander van naam, daarnaast had Enrico van Egmond nog een redelijke tegenstander en dat was het dan wel. Het gevolg was dat het in twee uur tijd al 2-0 stond door bliksemzeges, met zwart nota bene, van David de Visser en Wim Smit. David werd beloond voor agressief openingsspel dat resulteerde in een winnende aanval op de witte koning. Bij Wim ging het heel hard op de damevleugel waar hij links en rechts als een ware houthakker tekeer ging en daarbij niets teruggaf. De resulterende kaalslag aan de witte zijde van het bord was om moedeloos van te worden. De Krommenie-speler geloofde het dan ook wel.

Richard Bolster paste een andere tactiek toe: die van de verstikking. Een loper en paard werden gevangen gezet op de koningsvleugel, aan de andere kant werd ook een paard kreupel gemaakt en met de facto drie stukken meer vervloog de zwarte hoop op een beademingsapparaat al snel. Toch ging het niet overal zo soepel. Enrico had niets meer dan een gelijke stelling en Cor van Dongen hield onze Piet ook in bedwang. Siem Roet en mijn persoontje hadden ook niets meer dan een stelling in evenwicht, waarbij ik zelfs moest oppassen niet in een koningsaanval te geraken. Piet moest ook berusten in remise en gunde Krommenie uiteindelijk, zo bleek, het genadehalfje. Want in de pot van Enrico deed Erik Breedveld het ergens verkeerd en moest dat bekopen met een nul. Siem won in het eindspel een pion en daarmee de partij. Daarna zag ik naast mij Wim Boom, die de hele partij al beter stond, een stuk winnen. En tenslotte mocht ik in het eindspel met lichte stukken alsnog toeslaan nadat ik een vrijboer wist te maken die wel erg hard liep.

Door de zege hebben we voor het eerst sinds september, we praten dan over de stand na de openingsronde, meer bordpunten dan onze concurrent Kennemer Combinatie 3 die de topper tegen Aartswoud zaterdag naar zich toetrok.. En we hebben dat ene matchpuntje nog meer. We lijken kortom de regie weer in handen te hebben na de matige wedstrijden eind 2017 tegen Aartswoud en HWP Haarlem 3. Maar zoals we allemaal weten worden de prijzen pas eind april verdeeld. Er wachten ons eerst nog twee finales alvorens we hopelijk weer een stuk historie mogen schrijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.