Mulder Optiek Mach herpakt zich tegen Santpoortse reserves met monsteroverwinning

Is het de grootste zege uit de clubgeschiedenis? Daarover mogen oudere clubwatchers en ereleden zich uitspreken, maar ik denk op zijn minst dat het een evenaring is van het clubrecord. Want met 0,5-7,5 winnen…dat is Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) in ieder geval nog niet in de promotieklasse gelukt. Ook niet bij het vorige avontuur in provinciaals hoogste klasse, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Mach nog Magnus heette. Het slachtoffer op deze zaterdagmiddag was Santpoort 2. Geen laagvlieger maar een middenmoter die vorig jaar nog in de landelijke derde klasse acteerde.

De wedstrijd begon tegenvallend omdat op het laatste moment een invaller voor David de Visser gezocht moest worden. De vonden we in onze schakende ‘bard’ Niels Wijntjes (zijn immer creatieve Asterix en Obelix-schaakstrip volgt spoedig neem ik aan) die toevallig ook een invaller aan Santpoort-zijde trof. Niels bereikte snel gelijk spel maar deed het daarna niet helemaal handig, waardoor wit dreigingen op de zwarte koning kreeg. Die pareerde de Mach-man echter vakkundig waarna hij het initiatief nam en gewonnen kwam te staan. Ik heb niet precies kunnen zien wat er daarna gebeurde. Wat ik nog meemaakte was dat zwart met zijn zware stukken en een centrale pion het bord ogenschijnlijk domineerde maar ergens wist wit te ontsnappen. De uitslag: remise. Het had dus zelfs 0-8 kunnen worden…Maar zoals Niels zei: dat verdiende onze gastheer ook niet. En daar had hij helemaal gelijk in. We werden zeer gastvrij ontvangen en het was tijdens en na de partij erg gezellig in de sportkantine in Velserbroek. Het donkere meubilair deed je achterste letterlijk aan het gestoelte plakken. Een paar Texelse Schuumkoppe erbij en de rest laat zich raden.

En toch zaten de schakers van Mulder Optiek Mach aan het begin van de wedstrijd anders achter het bord, nou ja met uitzondering van mijzelf dan, want ik liet na een a tempo gespeeld ‘sjappie’ mij insnoeren op de koningsvleugel. De rest had drie keer bij voorbaat geslikt door de geest van Alie. U zegt wie? Wij zeggen Alie. Mocht onze teamleider ooit nog een assistent-coach nodig hebben, dan weet hij wie hij moet bellen. Alie, de steun en toeverlaat van onze nestor Wim Boom, had ondanks een toevallige ontmoeting daags voor de wedstrijddag onze Daaf  niet weten over te halen toch mee te doen. Daarop volgde een temperamentvolle reactie over de mail hetgeen een waarschuwing was aan de Mach-spelers. Nou ja bijna allemaal dan, want als partner van een Latina-vrouw ben ik wel het een en ander gewend. En laten we wel wezen: niemand zit te wachten op een pak op de broek van het vrouwwezen, zeker niet als het om een potje schaak gaat. En dus gingen we als de gesmeerde bliksem van start. Met name Richard Bolster spuwde vuur: met een pionoffer in het Hollands vloog hij zijn tegenstander naar de strot. De arme man had daar eigenlijk helemaal geen antwoord op en werd door twee bazooka’s van lopers, ondersteund door een ‘kasteel’ en een vrijboer naar het nabijgelegen Velserbroeker winkelcentrum geblazen. Toen had Wim Smit net als in de vorige wedstrijd de score al geopend. Ook hij koos, iets voorzichtiger dan Richard voor de aanval en kreeg de wind in de zeilen toen zijn tegenstander onvoorzichtig een koningspion opspeelde en in een matnet liep.

Maar als iemand geprikkeld was, was het Wim zelf wel natuurlijk. Met zo’n krachtvrouw (en prachtvrouw voor alle duidelijkheid) die thuis op je wacht geef je wel gas en dat deed onze Wim. Met kleine maar zeer secuur uitgevoerde middelen liet onze kopman van deze middag de tegenstander kansloos. Bij de grieperige Piet Peelen ging het wat moeizamer, maar toen de tegenstander zijn paard wat te ver van de kudde liet afdwalen, smikkelde onze Piet van de salami naar het volle punt.

Dat was 4-0 en het latere halfje van Niels betekende de teamoverwinning, maar dit waren met uitzondering van onze bard allemaal witpartijen. Met zwart ging het een stuk moeizamer. Enrico stond na de opening slecht en Siem naar verluidt zelfs een pion achter. Het zegt veel over de teamspirit dat beide spelers vanuit mindere tot slechte stand hun tegenstanders langzamerhand overspeeld hebben. Daarmee liet Mulder Optiek Mach over de gehele linie een veel beter spelniveau zien dan in de laatste twee duels tegen HWP Haarlem 3 en Aartswoud. Et moi? Hetzelfde verhaal als Enrico en Siem, alleen stond ik dermate passief dat het veel langer duurde om het tij te keren. Uiteindelijk was ik als enige nog na de tijdcontrole bezig, maar toen stond ik inmiddels al een pion voor en tegenstander Hans Kors besloot al snel om zich het eindspel niet te laten bewijzen. Zucht van opluchting bij mij. Alie blij, mijn eigen vrouwtje bij. En hoe temperamentvol ze ook zijn, ik zie ze toch liever ‘spinnen’ waarbij ik nog een slotopmerking wil maken: bij welke schaakclub zijn de schaakvrouwen zo betrokken bij het team? Ik kan mij geen voorbeeld bedenken. Dat maakt ons cluppie wel uniek!

4 gedachtes aan “Mulder Optiek Mach herpakt zich tegen Santpoortse reserves met monsteroverwinning

 1. Marcel

  Ik ben even de NHSB-site ingedoken. Ik zie in ieder geval al een 7,5-0,5 op 27 februari 2001 uit naar Caissa 2, met winst van o.a. Jos, Niels en Arno. De remise was van David.

 2. Marcel

  En uiteraard vind je het dan altijd 1 minuut nadat je zo’n reactie plaatst. Het jaar ervoor, op 3 februari 2000 won Magnus 1 met 8-0 van M.S.C. 3(in de derde klasse NHSB, dat wel), met een team bestaande uit Arno, Evert, Jos, Tony, Jeroen, Gerard Rietveld, W.(Willem?) Koopmans en Siem van der Vliet.
  Maar sowiso een mooie overwinning, ga nu de rest van het stuk lezen.

 3. Enrico van Egmond

  Bij het naspelen van mijn partij viel het nog wel mee hoe slecht ik stond. De computer geeft een licht voordeel voor wit na de opening. Na de eerste echte fout van wit ging het snel mis en kon ik de partij naar me toe trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.