Mach debuteert met zege (Verslag in NHD)

Als de meester gaat zitten en met zijn les begint, dan luisteren de kinderen braaf naar wat er gezegd wordt en vervolgens gedaan moet worden. Niet bij de wedstrijd tussen EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach en Almere afgelopen zaterdag. Daar nam aan het eerste bord van de schaakformatie uit Schagen geen meester, maar zelfs een grootmeester plaats. Het eerste optreden van Loek van Wely voor Mach mag op zijn best echter onwennig worden genoemd. De veertienjarige Roger Labruyere trotseerde de 48-jarige politicus uit Oss niet alleen, hij bracht de man die jarenlang Nederlands beste speler was en ooit tot de kwartfinale reikte van het WK zelfs licht in de problemen.

Een tactische vondst van de jongeling maakte dat de meervoudig Nederlands kampioen in de denktank moest om alle verwikkelingen door te rekenen. Uiteindelijk bleek remise het hoogst haalbare. Het debuut van het Eerste Kamer-lid bij Mach stond symbool voor het algehele debuut van de club in de landelijke tweede klasse: onwennig. De thuisploeg was huizenhoog favoriet tegen Almere dat zijn beste spelers zag stoppen of naar SC Purmerend zag vertrekken. Hun plekken werden ingenomen door jeugspelers van nog geen vijftien jaar oud. Misschien was het omdat het voor de spelers van Mach de eerste keer in anderhalf jaar was dat ze weer een serieuze partij achter een echt bord speelden of misschien heeft Almere een superlichting, maar op de borden waar Almere jeugd had geposteerd had Mach het lastig. Uiteindelijk wist alleen een andere nieuweling bij Mach, Wim Luberti die over is gekomen van Purmerend, van een talent te winnen. Nestor Wim Boom en Warner de Weerd moesten na marathonpartijen berusten in remise.

Ondanks dat het ook bij hemzelf stroef ging, nam Van Wely wel de mentorrol op zich die van hem gevraagd wordt. Hij liep langs de borden en nam de stellingen in zich op. En na afloop analseerde hij de partijen van zijn teamgenoten, ondanks het chagrijn over zijn eigen spel. ,,Dit soort dingen gebeuren helaas weleens”, verklaarde hij de remise. ,,Maar we hebben de wedstrijd met 5,5-2,5 gewonnen en ik zie ook genoeg potentieel in dit team om hoog te eindigen, debutant of geen debutant in de tweede klasse. Wat mij betreft wordt het geen gewenningsjaar, ik zie ons meestrijden om de titel.” Het zijn woorden die de coach van het team, Wim Smit, ook al bezigde. Hij zag dat Mach tegen de oudere spelers van Almere wel flink scoorde, op invaller David de Visser na die al vroeg in de wedstrijd moest opgeven. Van Wely en Smit willen het team voor de komende wedstrijden meer op scherp zetten. ,,Ik ben mede gekomen omdat Mach een gezellige familieclub is, maar zoals ik het nu zie zijn we ook te lief voor de tegenstanders”, aldus de grootmeester. ,,Ik zag goede partijen, vooral van Enrico van Egmond, maar ook haperingen op het moment dat je moet toeslaan. Daarom gaan we vanaf nu, in ieder geval voor de thuiswedstrijden, teamtrainingen houden op de vrijdagavond.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.