EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach laat Amersfoortse reuzendoder ontsnappen

(verslag Rodi Media)

Als een middenmoter de uitgesproken titelfavoriet vloert en daarbij twee internationaal meesters en een nationaal meester vloert, dan weet je als volgende tegenstander dat je moet opletten. Zeker als ze ook nog eens veel sterker opkomen. Dat deed EuroParcs/Autovakmeester Mach Schaap dan ook in en tegen Amersfoort, maar het kwam toch niet verder dan 4-4.

De Schager schaakploeg had in de absolute slotfase de kans om de ploeg, die in de seizoenouverture won van de uitgesproken kampioenskandidaat Purmerend, alsnog een nederlaag toe te dienen. Colin Stolwijk drukte en drukte op de verdediging van opponent Tim Grutter, maar de spreekwoordelijke bal viel net niet goed. Of Grutter verdedigde zich goed, het is maar net hoe je het bekijkt. Stolwijk kreeg tegen de zeventienjarige nog een kans op een voltreffer, nadat hij eerder in de partij al meerdere makkelijke winstwegen had gemist, maar liet ook die aan zich voorbij gaan. Het gevolg was een puntendeling. ,,Jammer, maar na zes uur spelen was de creativiteit wel een beetje weg”, reageerde de voormalig Nederlands studentenkampioen.

Even daarvoor was in die andere marathonpartij EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach juist ontsnapt. Helders kampioen Reinier Weber leek tegen een nederlaag aan te lopen, maar verdedigde zich in het toreneindspel ijzersterk en had daarbij ook het geluk dat zijn tegenstander steeds ‘net niet-zetjes’ speelde. Oftewel: hij mikte ‘de ballen tegen paal en lat’ op het schaakbord in plaats van dat hij met krachtig spel de koning tot omvallen dwong. Ook deze pot eindigde in remise.

De overige partijen gingen één kant op, al had Enrico van Egmond tegen de vrouwelijke meester Tea Lanchava, tevens voormalig Nederlands kampioene, in de opening al kunnen winnen met een ongebruikelijke zet. Dat zag hij niet en vervolgens werd hij van het bord gezet. Een andere sterkhouder bij Mach, Tjark Vos, leed tegen Ardin Bosboom, die ook al tegen Purmerend indruk maakte, zijn eerste nederlaag in de twee jaar dat hij bij Mach speelt. Verder hield ook nestor Wim Boom het niet droog, maar grootmeester Loek van Wely en Warner de Weerd revancheerden zich met overtuigende overwinningen voor hun remise en gemiste kansen tegen zwakke tegenstanders in de eerste ronde. Ook Wim Luberti won, hij is nu met twee uit twee topscorer van het team.

De Noordkop-ploeg staat nu derde met drie matchpunten uit twee wedstrijden. Koplopers zijn het Amsterdamse VAS en het Beverwijkse De Wijker Toren. Er zijn nog zeven ronden te spelen, de volgende afspraak is begin november tegen Caïssa 2 uit Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.