Mach 2 verliest ondanks bijna perfect spel van Bart Rus en Henk Bermon en goed spel van David de Visser en Serkan Milli

Gesterkt door de wetenschap dat eerdere wedstrijden in poule 5E van de KNSB weliswaar werden verloren maar in beide ontmoetingen er meer had ingezeten togen de MACh2- broeders naar Amsterdam -Noord .

Nadat ondergetekende door een vergeten ID-kaart eerst nog werd geweigerd bij de corona-check (waar gelukkig Serkan een oplossing voor wist: hij liet mijn vrouw Corina  de pas zien via videobellen) kon de wedstrijd op het vervroegde tijdstip  van 12 uur  beginnen.

Op de topborden hadden ze 2 spelers van boven 1950 waar mijn tegenstander bijna de 2000 aantikte, dus scherpte was geboden. 

Dat lukte wonderwel want tegen een Franse verdediging inclusief een vroeg e6-e5, rolde ik hem langzaam maar zeker op en rond 15 uur was het pleit beslecht en gaf Martijn de Koning op!

Dat de uitslag toch opliep tot 7-1 voor de tegenstander was zeker geflatteerd  want halverwege had onze nestor Arno een moeilijke stelling,  stond onze benjamin Timo – let op MORA ( de ontwikkeling van je stukken) wel 1 pion en later 2 pionnen achter maar hij had zeker vechtkansen door de ongelijke lopers. Met een tegenaanval had er misschien nog iets ingezeten, zoals het nu ging verloor hij!

De mooiste partij speelde Bart (Rus). In een stelling met tegengestelde rokades en  veel open  en half-open lijnen ging het erom ging- zoals zo vaak bij ‘opposite castling’ – wiens aanval het snelst doorsloeg. Helaas speelde Bart niet de winnende zet waar hij aanvankelijk voor opteerde-volg je onderbuikgevoel Bart!- en door deze twijfel verloor hij! Het was dus bijna een modelpartij!

Onze andere jongeling Mitchell – je kan wat rustiger = langzamer spelen, neem de tijd en controleer je zetten- ziet heel veel trucjes maar overzag door bovenstaande iets en kon opgeven.

De lezer zal begrijpen dat we nergens kansloos verloren en er had veel meer ingezeten wat op zich al knap is voor een team dat op papier gemiddeld 200 ratingpunten zwakker was dan de tegenstander!

Ed O. speelde een zeer goede opening en stond waarschijnlijk beter maar verdwaalde ergens in het middenspel  en verloor dus. Nauwkeurigheid, doortastendheid en ook wel moed, dat zijn zeker verbeterpuntjes.

Ondertussen verloor Arno door een combinatie van een ver opgerukte pion en dreigende onderste-rij-mat.

Al deze ongelukkige nederlagen hadden zeker effect op het presteren van Serkan – stond positioneel iets beter maar blunderde een stuk- en Henk Bermon, die een mooie combinatie in het middenspel (sterk gespeeld Henk!) beloond zag met kwaliteitswinst plus goede stelling. Helaas plaatste Henk zijn toren op het enige vrije veld van zijn koning en werd slachtoffer van een soort kruismat met loper en dame!

Kortom, een leerzame dag voor de nieuwkomers maar – zonder hun tekort te doen- verlangen we ook naar de aanwezigheid van onze sterkhouders J.P. , Jos en Wim S want degraderen met dit team zou zonde zijn en niet goed voor de sterkte van MACh in de breedte!

Tot volgende wedstrijd ( zal waarschijnlijk februari worden!)

David de Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.