Loek van Wely naar Mach, EuroParcs tweede hoofdsponsor

Onderstaand artikel stond onlangs in het Noord-Hollands Dagblad.

EuroParcs wordt met Autovakmeester Schaap tweede hoofdsponsor

Topgrootmeester Loek van Wely naar Mach

SCHAGEN- Afgelopen zaterdag schreef schaakclub Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) geschiedenis door als eerste schaakvereniging uit de Noordkop naar de landelijke tweede klasse te promoveren: nog nooit speelde een schaakclub uit de Kop van Noord-Holland op zo’n hoog niveau. Enkele dagen later heeft de Schager vereniging ook op transfergebied een historische slag geslagen. Niemand minder dan Loek van Wely komt komend seizoen de gelederen van de combinatieploeg uit Schagen en Anna Paulowna versterken. De overgang is mogelijk geworden doordat vakantieparkenspecialist EuroParcs zich aan de vereniging verbonden heeft. EuroParcs wordt met Autovakmeester Schaap de tweede hoofdsponsor van Mach dat vanaf nu onder de naam EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach de wedstrijden speelt.  

De 48-jarige Van Wely, voormalige top tien speler van de wereld en tevens achtvoudig Nederlands kampioen, heeft gekozen voor Mach vanwege de sfeer en de ambities van de club. ,,Een warme hechte familieclub met een ambitieus bestuur en een beleid dat klinkt als een klok. De vereniging zit qua ledenaantal al enkele jaren behoorlijk in de lift, heeft een bloeiende jeugdafdeling en is in vijf jaar tijd met het eerste team drie keer gepromoveerd.”

De band met Magnus-voorzitter Jos Hendriks en Van Wely bestaat al een kleine 20 jaar, sinds de jaren 2003-2006 toen Schagen elk jaar het decor was van het NK jeugd waar Van Wely als trainer bij betrokken was. De band werd gereactiveerd in de zomer van 2019 toen de grootmeester uit Oss een simultaan speelde op de Markt in Schagen. Dat was geen gewone simultaan, waarbij een schaakprofessional het opneemt tegen enkele tientallen amateurspelers die – zoals altijd bij het schaken – naast elkaar zitten. Nee, bij deze simultaan zaten de schakers verspreid over enkele horecagelegenheden aan het plein. Met als gevolg dat Van Wely steeds in een café een zet moest doen bij enkele tegenstanders om zich vervolgens naar de volgende locatie te spoeden. Dat kostte dermate veel tijd dat hij uiteindelijk zich rennend over de Markt begaf. Het beeld van het Nederlands schaakicoon, in pak en met lakschoenen, dat zich enkele uren letterlijk in het zweet werkte leverde unieke beelden op. Maar het maakte vooral de band tussen het Eerste Kamerlid en de plaatselijke schaakclub hechter, want Van Wely vond het als fervent sporter ook fantastisch.

,,Dat was een mooie middag, een initiatief dat mij echt bij is gebleven en de creativiteit tekent van deze club.  Maar het belangrijkste voor mij zijn toch de sfeer en de doorgroeimogelijkheden. Er zit in het eerste team ontzettend veel talent. Ik denk dat Mach kan doorgroeien naar een nog hoger niveau, naar de landelijke eerste klasse. Ik heb het bestuur ook gezegd: weet wat je binnenhaalt, want ik ben nog altijd gedreven. Ik zie mijn rol bij Mach ook als een coachende, waarin ik de andere spelers nog beter maak. De helft van het team bestaat uit spelers dat al eens van een meester of grootmeester gewonnen heeft in een officiële partij. Dat zegt veel, het gaat er nu om dat de prestaties op topniveau constanter worden.”

Een gedachte aan “Loek van Wely naar Mach, EuroParcs tweede hoofdsponsor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.