Mach schrijft weer historie

ONDERSTAAND VERSLAG STOND VORIGE WEEK MAANDAG IN HET NOORD-HOLLANDS DAGBLAD. EEN HISTORISCHE DAG VOOR ONZE CLUB WAS, ZATERDAG 19 JUNI 2021…

Waar een kleine vereniging en een kleine stad groot in kunnen zijn… Nog nooit keken zoveel mensen naar een schaakwedstrijd van Autovakmeester Schaap Mach als afgelopen zaterdag. Het duel van de Schager schaakclub tegen SG Max Euwe 2 uit Enschede was één van de drie play-off finales die op een landelijk internetplatform  werden afgewerkt. Een unieke situatie, ongekend voor de schaaksport: officiële wedstrijden die niet fysiek maar via de laptop werden gespeeld. Bijzonder ook, omdat de schaaksport nimmer in de afgelopen decennia nacompetitiewedstrijden heeft gekend. En met een happy end voor Mach dat wederom geschiedenis schreef door te promoveren naar de landelijke tweede klasse.

Nog nooit heeft een schaakteam uit de Noordkop zo hoog gespeeld.  Dromen zijn geen bedrog voor Mach dat vijf jaar geleden drie klassen lager, in de regionale eerste klasse, actief was. De komst van Warner de Weerd en internationaal meester Piet Peelen deed veel veranderen bij de vereniging die kampte met vergrijzing en een teruglopend ledenaantal. Er werd een plan van aanpak gemaakt voor zowel de jeugd als de senioren en om aan het beleid uitvoering te geven sponsors gezocht en gevonden.

Peelen vertrok twee jaar geleden en werd ingewisseld voor talenten als Colin Stolwijk, Tjark Vos en Kevin Tan, maar aan de koers werd niet getornd: de doelstelling was om de tweede klasse te halen én zowel de jeugd- als seniorenafdeling te laten floreren. Dat is gelukt, ondanks een coronajaar: met zo’n veertig seniorleden en een kleine twintig jeugdleden heeft Mach op schaakgebied een verzorgingsfunctie voor de hele Kop van Nood-Holland verworven. 

Tegelijkertijd is Mach dat kleine ‘kneuterige’ familieclubje gebleven waar een eerste teamlid op vrijdag een ander teamlid oppikt op het station in Apeldoorn en hem naar een onderkomen in Noord-Holland brengt. En waar cultuurbewaker Enrico van Egmond twee uur voor de wedstrijd met allerlei kabels in buurtcentrum De Blokhut loopt te slepen zodat er tijdens de wedstrijd geen internetstoringen zijn. Met die wedstrijden op afstand, met een arbiter zowel in Schagen als in Enschede, had de landelijke schaakbond een oplossing gevonden waar alle andere sporttakken zich op stuk beten: het seizoen 2019-2020 werd alsnog, vlak voor het einde van de coronamaatregelen, afgemaakt.

Het schaakgevecht op afstand was niettemin voor iedereen onwennig en leidde zelfs tot het enige smetje van de middag: nestor Wim Boom die een verkeerde beweging met zijn muis maakte en daardoor zijn dame weggaf in plaats van mat in twee te zetten. Tussenstand 2,5-2,5 en heel even was er de twijfel.  Twijfel die werd omgezet in pure emotie in de doorgaans stille schaakzaal nadat Tan en De Weerd voor een onoverbrugbare voorsprong hadden gezorgd. Het tekent de spirit in het team dat Van Egmond nog tot het gaatje ging om ook te winnen hetgeen de man uit Anna Paulowna ook lukte.  Op dat moment dansten aan de bar al de bierglazen en ging de bittergarnituur rond waarbij zachtjes al de vraag klonk: waar ligt de grens voor dit succesteam?

BRON: NHD

Naschrift: het historische succesteam bestaat uit Tjark Vos, Colin Stolwijk, Enrico van Egmond, Kevin Tan, Warner de Weerd, Wim Boom, Jan-Pjotr Komen en David de Visser. Tjark, Colin, Enrico, Kevin en Warner wonnen in deze play-offwedstrijd, Jan-Pjotr remiseerde en David en Wim verloren. Reinier Weber ontbrak maar is ook een basisspeler in de equipe die de promoties in de afgelopen jaren heeft klaargespeeld. Met de stap naar de landelijke tweede klasse als beloning!

Een gedachte aan “Mach schrijft weer historie

  1. davi de visser

    ik vind het fijn dat zo veel mensen gereageerd hebben op onze promotie ik .bedank hen allen(mede namens mijn teamgenoten!DAAF (david de Visser)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.