Kevin pakt prijzen in Haarlem

16 en 17 mei was er een vierkamp in Haarlem, met als deelnemers voor Magnus: Kevin. Ik was de jongste en degene met de laagste KNSB rating (836) die deelnam. Er werd gespeeld met 1:30 uur per persoon en na elke zet kwamen daar 5 seconden bij. Mijn 3 tegenstanders hadden een rating boven de duizend. Het varieerde van 1100 tot 1400. De 1ste ronde was vrijdagavond om 19:30.

Ik was nog erg onder de indruk, omdat ik nooit een vierkamp had meegemaakt. Ook had ik nog nooit 1:30 gespeeld. Mijn start was dan ook niet erg goed. Mijn tegenstander, Hans Walther, begon met een aanval op f7 bij mij met paard en loper. Ik wist deze zonder moeite af te weren. De opening ging voor de rest goed. Ik begon me te ergeren aan zijn lopen op c4. Ik kwam (veel te vroeg!) met een plan. Pa5! Deze zet werd meteen afgestraft: Da4+. Ik dacht dat dit geen gevaar was. Ik deed c6 om schaak op te heffen en mijn paard te dekken. Er werden stukken geslagen door beide spelers. Toen ik naar het materiële overwicht keek zag ik tot mijn schrik dat ik een paard achter stond.

Daar had ik niet op gerekend! Er werd geruild en ik probeerde druk te zetten met een penning. Ik was hier te veel mee bezig en mijn pennende toren werd ingesloten. Ik gaf op. Ik was niet erg blij. Er waren goede schakers aan het kijken en ik voelde me rot, omdat ik dan met zo’n partij aankwam. De 2de ronde was om 9:30. Ik was tot op het bot gemotiveerd. Ik wilde revanche nemen en mezelf weer laten zien. Alhoewel, ik moest laat naar de wc en kwam 4 minuten te laat. Mijn klok liep al, maar ik had nog geen tegenstander. Ik noteerde wie mijn tegenstander was (dit stond op de muur), deed een zet en drukte de klok in. Ik verwachtte dat mijn tegenstander gewoon een rondje aan het lopen was bij de anderen, maar hij kwam niet. Ik vroeg ernaar en kreeg te horen dat hij vaak te laat kwam. 5 minuten later kwam mijn tegenstander. De eerste 5 zetten waren normaal. Ik verzwakte zijn rokadestelling door mijn paard te ruilen op f6, dit paard stond dan ook in de penning. Daarna volgde een aftrekaanval, ik sloeg met mijn paard zijn paard op d4 en hij sloeg terug.

Hierdoor volgde mat in 2: 12. Dg4+ Kh8 13. Dg7# met loper en dame. De laatste ronde moest ik tegen degene die tot dan toe alles gewonnen had: John Post. Ik weigerde mijn paard tegen een loper te ruilen op c6 en een dubbelpion te krijgen, dus zette mijn paard naar voren. Ik jaagde zijn loper weg, waardoor er hier niet meer geruild kon worden. Mijn tegenstander deed alleen geen moeite om mijn paard weg te krijgen. Ik ruilde uiteindelijk mijn paard op d7. Hierdoor kon hij niet meer rokeren, maar zijn paard kwam wel actiever te staan. Ik weet niet of dit een goede afweging was. Ik zette een valletje neer door mijn pion op b5 te zetten. Hij stond daar erg zwak. Hij kon hem met zijn dame, pion of loper slaan. Als hij met de loper sloeg kwam die in een penning te staan. Deze was volgens mijn niet direct dodelijk, maar ik kon mijn pion altijd terug winnen en ik dacht dat mijn dame dan veel actiever kwam te staan. Dit zou volgens mij altijd gebeuren, hoe hij ook sloeg.

Hij kon er natuurlijk ook voor kiezen op niet te slaan, dan was het een heel ander verhaal geweest en was de stelling volgens mij hetzelfde geweest. Hij sloeg met de loper. Meteen greep ik mijn kans: Tfb8. Penning! Ik won mijn pion terug met Dxc2+ en hij was gedwongen om zijn loper in een andere penning te zetten, de andere was toen namelijk al opgeheven met Da5. Ik bleef druk zetten met nog een dreiging en mijn tegenstander gebruikte veel tijd. Toch ruilde ik mijn dame af waardoor de penning werd opgeheven, maar het was nog niet klaar. Ik ging met een vrijpion lopen en hij had al zijn stukken nodig om die te stoppen. Zo kon mijn paard op strooptocht gaan naar ongedekte pionnen. Ik verloor mijn vrijpion, maar mijn pionnen konden gemakkelijk door die van mijn tegenstander. Met 2 vrijpionnen greep ik een gewonnen eindspel. Ik liet een daarvan ongedekt staan, maar ik kwam volgens mij toch in een gewonnen stelling terecht. Randpion en paard tegen loper. Zijn koning stond ver weg en ik kon de baan van zijn loper onderbreken met mijn paard, waardoor promoveren volgens mij niet moeilijk hoefde te zijn. Zover kwam het niet, want mijn tegenstander ging door zijn tijd heen. Ik werd gedeeld 1ste met Hans Walther en John Post. Ik kreeg 10 euro en een reep chocolade als jongste deelnemer. Ik hoop dat ik het volgende vierkamp ook kan bijwonen!

Alle uitslagen zijn hier te vinden: http://www.hwphaarlem.nl/toernooien/karelkuip/standen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.