Geen prijzen, maar wel mooie overwinningen in Santpoort

Na de afgelopen jaren altijd wel een meerdaags schaaktoernooi te hebben gespeeld in de zomer, moest ik nu door een zeer slechte vakantieplanning het schaken maar even laten voor wat het was. Dus toen ik op m’n vakantieadres een mailtje kreeg van Marcel om nog ergens een toernooitje mee te pikken dacht ik ook dat dat een verloren zaak zou zijn. Echter viel mijn oog op het Kroegloperstoernooi in Santpoort dat afgelopen zondag plaatsvond. Marcel stemde meteen toe, met als argument dat het vorige Kroegloperstoernooi waar we aan deelnamen ons erg goed af ging (ik heb even in de archieven moeten duiken, maar hier het verslag uit 2007: http://www.magnusschaak.nl/Magnus_2007_3.html). In een Kroegloperstoernooi speel je in tweetallen en de speellocatie is steeds een andere kroeg in de speelstad. Er werden 7 ronden van 15 minuten p.p.p.p. gespeeld. Na een lange, ietwat genante, maar wel vermakelijke opening van het toernooi door de voorzitter van de harddraverijvereniging (het was feestweek in Santpoort en deze man was blijkbaar een organisator daarvan) konden we onze eerste kroeg opzoeken. Door het mooie weer konden we onze eerste wedstrijd op het terras van Café Bartje. We mochten meteen aantreden tegen een sterk duo: zelf mocht ik tegen IM Jan-Willem de Jong (2455) en Marcel tegen Bram van den Berg (2112). Normaal gesproken een lastige opgave, maar u raadt het al, toch werd het een spannende match. Zelf kwam ik met zwart in een Boedapest-gambiet iets slechter uit de opening, maar door een simpel trucje won ik een loper. Uiteraard speelde m’n opponent nog door, maar na nog een stuk weg te blunderen maakte hij het me wel erg makkelijk. Toen ik klaar was, was Marcel in een secondenspel verwikkeld, waar hij een kwaliteit voor stond, maar helaas trok zijn tegenstander(met 12 seconden tegen 30) uiteindelijk aan het langste eind. Desondanks een voorspoedige start van het toernooi (voor het eerst in m’n leven een titelhouder verslaan was mooi meegenomen).

Jan-Willem de Jong-  Jan-Pjotr

IM Jan-Willem de Jong tegen JP (0-1)

Marcel - Bram v.d. Berg

Marcel tegen Bram v.d. Berg (0-1)

Na simpele overwinningen in ronde twee tegen het duo Swier/Kremer (1726/1200) moesten we in ronde drie aan de bak (althans ik). Tegen Lai (2259) kwam ik nooit in de partij, maar gelukkig wist Marcel wel met enige kunst en vliegwerk het punt binnen te tikken tegen Kania (1200). Zo stonden we na 3 rondes op een keurige score van vier uit zes. Daarna ging het echter wat minder. In ronde 4 tegen Zult en Francken (2284/2235) stonden we in beide partijen zeker niet minder, maar lieten wij ons tegen het einde toch de kaas van het brood eten en ook in ronde 5 tegen Bakker en Oudshoorn (2140/2038) zat het niet mee.  Of het door de felle zon kwam, of door Marcels overtuiging dat hij alleen slechte partijen kon winnen weet ik niet, maar in deze ronde verdwenen zijn stukken wel erg makkelijk van het bord…
In ronde 6 was het dus wel weer eens tijd voor een overwinning en dat zou dan moeten gebeuren tegen Cliteur/Opgenhaffen (1872/1775). Voordat we konden beginnen moesten we echter wachten en wachten, maar na 15 minuten konden we dan eindelijk beginnen. Marcel won al snel een kwaliteit en leek het simpel uit te tikken. Zelf speelde ik een scherpe partij en zorgde m’n matdreiging ervoor dat mijn opponent een stuk moest geven. De dreigingen waren echter nog niet over waardoor ik niet veel later alsnog mat kon zetten. Marcel had intussen in geweldige stelling een volle toren en een paar pionnen weggeblunderd(maar stond nog steeds ongeveer gelijk), maar Opgenhaffen had nog maar erg weinig tijd en bood remise aan. Waarschijnlijk had Marcel op tijd wel gewonnen, maar mede door het feit dat de klok lichtelijk defect was in het nadeel van Opgenhaffen nam hij het remiseaanbod aan. De laatste ronde speelden we tegen de Jong/Lammers (1968/1200). Mijn partij bleef erg rustig en meer dan remise zat er voor beiden niet in. Marcel verloor helaas van een speler die wel sterker was dan zijn rating doet vermoeden, aangezien hij bijna nooit toernooien speelt, maar alleen online speelt. Zo was de uiteindelijke score met 6 uit 14 en een 33e plaats toch nog een beetje teleurstellend, maar de sfeer van het toernooi deed een hoop goeds (en was het toernooi voor mij na ronde 1 eigenlijk al geslaagd…)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.