Duitse winnares Schager jeugdschaaktoernooi

Waar het gros van de sporten stil ligt, heeft het in april uitgestelde Verheul Grand Prix vorige week tóch plaatsgevonden. De deelnemers van het jeugdschaaktoernooi, georganiseerd door schaakclub Mach waar Verheul hoofd jeugdsponsor van is, konden weliswaar niet fysiek tegen elkaar spelen, maar wel online. Dat leidde tot internationale deelname, uit Duitsland en de Verenigde Staten en ook een Duitse winnares: Katharina Ricken.

De Verheul Grand Prix is exemplarisch voor hoe de schaaksport zich gereorganiseerd heeft: er vinden tal van internetcompetities en toernooien plaats. ,,Deze zijn echter veelal op de volwassenen gericht”, vertelt jeugdleider Ronald Komen van de Schager schaakvereniging. ,,Sinds medio mei zijn er ook jeugdtoernooien, maar dat zijn er nog altijd weinig. Ons toernooi was pas de derde in een serie van drie van de Noord-Hollandse Schaakbond. Het seizoen is nu voor de jeugd ook alweer klaar, pas in september worden er weer jeugdevenementen georganiseerd. We hopen op de vertrouwde fysieke manier, want drie Noord-Hollandse toernooien in drie maanden tijd is wel wat weinig. De kinderen zijn wat dat betreft wel wat tekort gekomen hetgeen ook direct de meerwaarde van de Verheul Grand Prix is.”

New York

In totaal deden er 57 spelers mee aan het toernooi, waaronder Ricken, Brayden Heil uit New York en namens Mach Timo Elzinga, Annika de Haan, Jorunn de Haan en Bjarne de Haan. De pas zevenjarige Bjarne de Haan begon met zelfvertrouwen aan het toernooi, want hij werd zaterdag achtste op het NK voor kinderen geboren in 2013 (G-categorie). Tegen de veel oudere kinderen was de Verheul Grand Prix voor dit talent, dat ook twee schakende zussen heeft en daarmee uit een echte schaakfamilie komt, vooral een goede leerschool: hij werd 34e. Er werd vanuit Mach meer verwacht van de elfjarige Elzinga en die maakte dat waar. Het talent uit Zijdewind stond even zelfs elfde in het toernooi en finishte uiteindelijk als vijftiende met twintig punten.

‘Meestertalent’

De beste van allemaal op deze zondag was overduidelijk: de vijftienjarige Ricken, die woont in Krefeld maar in competitieverband niet alleen in Duitsland maar ook voor schaakclub Purmerend speelt, won al haar veertien partijen overtuigend. Dit toptalent, die al meekomt op het twee-na-hoogste niveau van Nederland, in de top van haar leeftijdscategorie in Duitsland hoort en van wie verwacht wordt dat ze internationaal meester wordt, moest niettemin toch blijven opletten gedurende het twee uur durende toernooi. Tom van Egmond van de Utrechtse schaakclub Magnus Leidsche Rijn bleef namelijk op het vinkentouw zitten. 

De twaalfjarige Van Egmond verloor ook maar twee partijen en hanteerde verder een slimme tactiek om Ricken bij te benen: hij zette in de partijen met een bedenktijd van tien minuten per speler steeds snel. Daardoor kwam hij niet tot veertien maar zeventien partijen en bedroeg het verschil in de eindstand met Ricken slechts vier punten: 52 om 48. Derde werd op geruime afstand de elfjarige Tjacko Bok van schaakclub Het Witte Paard Haarlem met 34 punten. ,,Voor wie de puntentelling niet begrijpt: wie blijft winnen, krijgt bij elke winstpartij bonuspunten”, vertelt Komen. ,,Normaliter krijg je bij online partijen twee punten voor een zege, dat kunnen er bij een zegereeks dus steeds vier zijn. Dan kan je puntentotaal aardig oplopen.”

Sponsor is ook toeschouwer

André Vendrig, algemeen directeur van Verheul, zag het online toernooi op www.lichess.org met plezier aan. ,,Dit tekent de creativiteit van de schaaksport, dat ze ondanks alle coronabelemmeringen met zo’n oplossing komen. En ik heb begrepen dat dit schaakplatform gratis is, dus elke schaakliefhebber kan zich met de hele wereld meten op lichess.”

Dat wordt beaamd met Komen, maar hij plaatst wel een kanttekening: ,,Uiteindelijk is niets zo leuk als gewoon achter een bord tegen elkaar spelen met alle psychologie en emotie die erbij hoort. Wij hopen volgend jaar de Verheul Grand Prix dan ook gewoon weer fysiek in het Regius College te Schagen te kunnen houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.