Sprookje EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach uitgeblazen

Verslag Rodi Media

Alles gegeven, goed gespeeld en gestreden maar uiteindelijk op waarde geklopt worden. Dat was het verhaal van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach afgelopen zaterdag in en tegen Purmerend en eigenlijk van het hele seizoen. De Schager schaakploeg verloor de topper met 5,5-2,5 en kan daardoor het kampioenschap in de tweede klasse uit het hoofd zetten.

Voor de duidelijkheid: de nederlaag was geflatteerd, want Mach leverde in de voormalige marktstad een prima wedstrijd af. Na bijna vier uur spelen waren alle acht borden nog bezig wat de intensiteit én het niveau van de wedstrijd weergaf. ,,Want als na zo’n lange tijd nog geen enkele beslissing is gevallen, dat is uitzonderlijk”, verklaarde teamleider Wim Smit. ,,Er is in de afgelopen weken ook enorm toegeleefd naar deze wedstrijd door de spelers. Purmerend was op papier wat sterker nadat ze zich versterkt hadden in februari met internationaal meester Barry Brink, maar wij hebben Kevin Tan teruggekregen en hadden aan een gelijkspel genoeg.”

Met Tan is een van de uitblinkers genoemd, want sinds zijn rentree excelleert hij achter het schaakbord. Ook tegen Brink speelde hij zaterdag erg sterk waardoor de Amsterdamse meester moest vluchten in een remiseaanbod. Daarnaast heeft Mach natuurlijk altijd grootmeester Loek van Wely die tegen een op bord een opgeofferd Purmerends talent speelde en won.

Echter, de thuisploeg beschikt naast Brink over nog drie meesters en heeft met Katharina Ricken de Nederlands jeugdkampioene en een vrouwelijk meester in huis. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Nestor Wim Boom moest tegen Ricken als eerste de koning omleggen. Voormalig Nederlands studentenkampioen Colin Stolwijk had tot de tijdnoodfase een gelijk stelling tegen Lai in handen, de nummer drie van het laatste NK schaken, maar gaf het toen helemaal weg.  Topscorer Warner de Weerd was niet helemaal fit en betaalde daarvoor ook in de tijdnoodfase de prijs, toen hij in een overigens ingewikkelde stelling voor het verkeerde plan koos. Ook Enrico van Egmond verloor, van Hopman waardoor de strijd beslist was. Dat routinier Wim Luberti een gewonnen stelling in remise liet verzanden en dat Tjark Vos uit een verloren stelling toch nog een halfje peurde, was slechts voor de statistieken van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.