Spanning terug in promotieklasse

Zaterdag 25 november stond dan eindelijk de derby op het programma. Mulder Optiek MACh 1 mocht het gaan opnemen tegen het eerste team van Aartswoud. Deze wedstrijd stond zeer lange tijd geleden vast op het programma van beide clubs maar toen Aartswoud de weg naar boven had gevonden en Magnus in een wat minder periode was gekomen kwam het er niet meer van. Nu mede dankzij de financiële impulsen van hoofdsponsoren Mulder Optiek en Dierenkliniek Zuiderkaag en de samenwerking met Anna Paulowna had Magnus ook de top van de NHSB weer bereikt en mocht het eindelijk weer aantreden tegen Aartswoud 1. Het beloofde als vanouds weer een echte kraker te zijn tussen 2 topteams in de promotieklasse van de NHSB. Nadat gastvrouw Paula Hendriks de openingszet had uitgevoerd op het bord van haar neef Tobias Hendriks ging de wedstrijd onder toeziend oog van de vele supporters van beide clubs van start in de atoombunker.

Na een zet of 15 ging ik maar even mijn eerste rondje langs de borden en zag inderdaad dat de uitslag zeer spannend zou gaan worden. Er stonden her en der wat borden beter en slechter voor ons en bij een aantal kon het nog alle kanten op. Allereerst leek het er al op dat David de Visser op bord 6 zou gaan verliezen van Pascal Zijlstra. In een knotsgekke opening offerde David een pion voor initiatief maar ging daar iets te wild mee om. Er gonsde al rond in de zaal dat David zou verliezen. Een paar zetten later en wat mindere zetten van Pascal draaide het weer geheel om en stond David een stuk voor en naar mijn idee gewonnen. Wat er daarna gebeurd is weet ik niet precies maar uiteindelijk had toch David verloren. Vlak daarvoor had Siem Roet met rustig spel een licht voordeel inmiddels omgezet in winst tegen Rowan Louter en was de wedstrijd dus nog in evenwicht.

De derde die klaar was was Richard Bolster. Na 3 remises in de eerste wedstrijden dit seizoen heeft hij nu ook zijn eerste winst binnen. Met zwart won hij in het middenspel een pion die hij de rest van de partij niet meer terug gaf. Het eindspel moest even uitgerekend worden hoe het zou aflopen bij promotie van pionnen van beide kleuren maar Richard had al snel gezien dat de witte koning in een mat-net zat. Piet Peelen zat op bord 1 tegen tegenstander Jeroen Bakker de hele opening tegen een remisevariant aan te kijken. Piet heeft nog lange tijd gestoken in de stelling om te kijken of er ergens iets geforceerd kon worden maar moest uiteindelijk berusten in remise. 2,5-1,5 inmiddels en de spanning begon nu echt te stijgen.

Ikzelf zat op bord 2 met wit tegen Tobias Hendriks. Tobias koos voor een voorzichtige aanpak in de opening en maakte een paar vreemde keuzes met zijn paarden. Hierdoor kwam ik steeds iets beter te staan en kon op een bepaald moment een belangrijk centrumpion mee snoepen. Door wat laconiek spel gaf ik Tobias nog wat rommelkansen. Ik had echter voldoende tijd om alles te weerleggen en uiteindelijk het punt binnen te halen. Vlak daarna beging Warner de Weerd op bord 3 een grote blunder in een goede stelling waarna het voor tegenstander Peter Holscher niet heel moeilijk meer was. Warner probeerde nog van alles maar het mocht niet baten. De stand is nu dus inmiddels 3,5-2,5 en de temperatuur in de atoombunker liep op naar het kookpunt.

Wim Smit op bord 8 had het de hele partij al lastig tegen de sterke speler Wilko van der Gracht. Toch wist hij steeds een zeer taaie verdediging te vinden en begon iedereen bij MACh de hoop te krijgen dat er een remise behaald zou worden. Helaas in wederzijdse tijdnood maakte Wim alsnog de beslissensde fout in het eindspel en waren nu alle ogen gericht op de partij tussen Wim Boom en Marc Helder. Wim had vanaf de opening continu de druk op de zwarte stelling gehad en winst was lange tijd ook de meest logische uitslag geweest op dat moment. Hij liet echter in het middenspel de druk los en kon Marc zelf in het eindspel zelfs hopen op de winst. Met 3 pionnen en loper tegen enkel een toren voor Wim leek het nog mis te gaan. Marc overzag echter iets waardoor Wim een pion mee kon pakken en met g en h pion alleen kom je er niet. Omdat Wim in tijdnood zat bleef Marc het nog wel een tijd proberen maar Wim bleef koel en sleepte er een remise uit waardoor de einduitslag op 4-4 bleef steken. De koppositie hebben we af moeten staan aan Purmerend 2 en ook de overig concurrenten zijn iets dichterbij gekomen. We zullen de komende rondes aan de bak moeten om de ambitie van het kampioenschap alsnog waar te maken.

 

25-11-2017 Mulder Optiek MACh  – Aartswoud 4 – 4
1 6758686 Piet Peelen  2319  – 7652447 Jeroen Bakker  1957 ½-½
2 7227462 Enrico van Egmond  2111  – 7948600 Tobias Hendriks  1922 1-0
3 7464754 Warner de Weerd  2209  – 7385125 Peter Holscher  2044 0-1
4 7196013 Wim Boom  2100  – 6807218 Marc Helder  2044 ½-½
5 6882315 Richard Bolster  1969  – 8199950 Erik van Tooren  1912 1-0
6 8040714 David de Visser  1881  – 8074814 Pascal Zijlstra  1803 0-1
7 6966366 Wim Smit  1797  – 7368757 Wilko van der Gracht  2064 0-1
8 6050891 Siem Roet  1892  – 8441917 Rowan Louter  1619 1-0

Een gedachte aan “Spanning terug in promotieklasse

  1. Peter Holscher

    Prima verslag van een zeer spannende wedstrijd.en ik moet toegeven dat Warner vanaf zet 20 aan de winnende hand is geweest wat ik me op het moment dat ik remise aanbood niet realiseerde. Heel logisch was het ook dat hij weigerde.Maar toen hij een paar zetten later een ontzettende bok schoot was het voor mij meteen een stuk makkelijker. Hevige tijdnood van beiden liet alle kansen nog open, maar moe en voldaan kon ik de felicitaties in ontvangst nemen. Hopelijk was het etentje voor spelers van beide clubs zeer onderhoudend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.