Snelste handen regeren in de atoombunker

Wereldkampioen Magnus Carlsen pleit er al geruimere tijd voor om het schaken met een beperktere bedenktijd belangrijker in status te maken. Volgens hem komen de schakers met het meeste talent dan beter bovendrijven. De Noor had het schouwspel afgelopen zaterdag in de Schager atoombunker waarschijnlijk met een lach aangekeken, want de eerste editie van het Dierenkliniek Zuiderkaag Kersttoernooi ontvouwde zich tot reclame voor de schaaksport.

Dat begon al met het deelnemersaantal: het was passen en meten in de bunker, want snelschaken is populair. De organisatie had vooraf de limiet gezet op veertig deelnemers, maar zoals gebruikelijk in het schaken meldde een behoorlijk aantal zich last minute aan. Om niemand teleur te stellen moest er hier en daar wat ingeschikt worden, maar daarover klaagde niemand van de 48 deelnemers. Zoals ook over de stijgende temperatuur in de loop van de middag geen echte klachten kwamen. ,,Al is dat wel”, zo Ronald Komen na afloop, ,,een aandachtspunt voor komend jaar.” Om daar met een lach op te vervolgen: ,,Aan de andere kant zat de gehele middag iemand met een ijsmuts op te schaken, dus hoe warm het is blijft een beetje persoonsgebonden.”

Warm was het ook op het bord, want het vuur spatte van de partijen af. Het meest memorabele duel vond plaats tussen Noord-Hollands kampioen Hing Ting Lai en Vincent Blom uit Voorschoten. De Amsterdammer geldt als de specialist in Noord-Holland in snelschaken, maar Blom weigerde zich op snelheid te laten kloppen. Wat volgde was een spectaculaire aanblik van hoofd-handcoördinatie, waarbij binnen de seconde een zet werd uitgevoerd en de klok werd ingedrukt. Met nog luttele seconden op de klok schroefde Lai het tempo het verder op. Wat volgde werd door het publiek omschreven als the rising of Vincent Blom: de man uit Voorschoten ging, net als jonge kinderen doen, staand schaken om de stukken aan de overzijde van het bord sneller te kunnen pakken. Het leverde hem een halfje en uiteindelijk de derde plaats op. De hoofdprijs ging naar Lai voor collega-meester Miguoel Admiraal. De winnaar had slechts tegen hem, Blom en Beemsterling Pieter Hopman een halfje afgestaan in de dertien vijfminutenpartijen. Van de organiserende vereniging Mach werden Piet Peelen en Colin Stolwijk samen met Alkmaarder Danny de Ruiter vierde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.