Schakers Mulder Optiek Magnus: net niet in historische ‘hete herfstwedstrijd’

Het was het eerste landelijke optreden ooit voor de schakers van Mulder Optiek Magnus. Op een milde herfstavond in hartje Alkmaar mochten de winnaars van de districtsbeker aantreden tegen De Waagtoren dat in competitieverband twee klassen hoger speelt. De intentie waarmee de Noordkop-schakers de wedstrijd in gingen was vergelijkbaar met een amateurvoetbalploeg die tegen profs bekert: deze unieke gebeurtenis, voor het eerst in 64 jaar op een landelijk podium mogen acteren, mocht niet als een zachte lentebries uitgeblazen worden. De thuisclub moest angst aangejaagd worden, het moest bliksemen en onweren. En de districtsploeg slaagde bijna in die opzet, want als ze het nog iets meer hadden laten stormen was de thuisclub omver geblazen.

Het was Enrico van Egmond die als de oergod Thor zijn hamer met verpletterende kracht op het schaakbord deed neerdalen: tegenstander Maaike Keetman, in 2015 nog tweede op het EK voor meisjes tot en met zestien jaar, verschrompelde onder het vuurwerk dat Van Egmond deed neerdalen. Vanaf zet één stond het bord in brand, maar de man uit Anna Paulowna overzag het allemaal messcherp en brak vervolgens door de vijandige veste heen. Helaas voor de Schager schakers had de man die de Schager schaakclub de Noord-Hollandse beker bezorgde, Wim Boom, zijn avond niet helemaal. De routinier uit Sint Maarten werd vanuit de opening overspeeld door Jos Vlaming wat 1-1 betekende. Kopman Piet Peelen had voor de stuntploeg uit de Noordkop een nieuwe voorsprong op de spreekwoordelijke schoen. De internationaal meester had een pion meer tegen Danny de Ruiter, maar blunderde die onder de alsmaar toenemende spanning weg. Hij stond daarna nog steeds beter, maar had ook vliegende tijdnood en dat gaf De Ruiter de betere praktische kansen. De Alkmaarder nam echter toch genoegen met remise, omdat buurman Frank Agter een voorhoedegevecht  tegen Warner de Weerd in zijn voordeel leek te beslissen. Agter raakte echter weliswaar paal en lat, maar de bal ging er niet in. Of beter gezegd: De Weerd gaf in slechte stelling een pion en later nog één voor kansen op de witte koning. In tijdnood vond hij de beste zetten en wist hij uiteindelijk Agter te verleiden tot teveel aanvalsdrift, waardoor de Magnus-speler via eeuwig schaak kon ontsnappen met een remise.

Dat betekende 2-2 en een loterij via penalty’s. Of in schaaktermen vertaald: een barrage van drie minuten per persoon plus vijf seconden per zet. Omdat bij een nieuw gelijkspel het resultaat aan het laatste bord, waar Boom zat, kwam te vervallen was een nieuwe 2-2 voldoende om door te gaan. Het was inmiddels over twaalven op een dinsdagnacht, maar het was voor de thuisclub vijf voor twaalf, want oh oh: wat waren de Schager schakers dichtbij een stunt. De Weerd buitte de psychologische tik die hij Agter gegeven had ten volle uit: hij overspeelde hem wat 0-1 betekende. Wim Boom kwam veel materiaal voor, ook Peelen stond goed tot gewonnen en Van Egmond had een gelijke stelling. Zou het dan? Nee, toch niet. Boom liet zich verrassen door een onverwachte koningsstelling en Peelen nam op advies genoegen met remise omdat Van Egmond het wel zou houden…En dat gebeurde niet toen de schaker uit Anna Paulowna verzuimde in het eindspel zijn troef, een vrijpion, uit te spelen.

Op zaterdag 4 november kan Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Combinatie (Mach) in de competitie revanche nemen, in Zaandam tegen Het Witte Paard. De Noordkop-ploeg is als promovendus momenteel koploper in de promotieklasse, de hoogste regionale afdeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.