Ook druk schaakweekend voor Kevin

Naast het ASK stonden er afgelopen weekend ook twee jeugdtoernooien op de agenda. Het Noord-Hollands kampioenschap voor basisscholen en de Grand-Prix van Schaakclub Santpoort in Driehuis:

Zondag 23 maart was er een schaaktoernooi in Driehuis, met als deelnemer: Kevin van Magnus. Ik zat in groep 3. Hoorde denk ik in groep 4 te zitten of zo, maar veel hogere spelers deden mee aan een ander toernooi. Ik was er vorig jaar al geweest, toen werd ik 3de in groep 8. Ik had dit toernooi de op een na hoogste rating van de groep. De 1ste ronde: Het ging in het begin erg normaal en er werd veel geruild. Ik won later een dame door met toren en loper te offeren. De rokade stelling van mijn tegenstander was erg verzwakt. Ik ging er met mijn toren en dame op af. Ik zag een röntgen-aanval waarmee ik een toren kon afruilen, maar dat bleek mat te zijn. De 2de ronde moest ik tegen de hoogste van mijn groep: Casper Venlet. Ik won in de opening een pion en offerde die voor een kwaliteit. Ik kwam in een toren-loper eindspel terecht. Ik dacht op een goede manier mijn toren op te offeren voor mijn tegenstanders loper en pion. Ik wilde zo 2 vrijpionnen halen. Maar verwaarloosde een andere pion waardoor mijn tegenstander een vrijpion kreeg. Ik had me nog kunnen redden met pat, maar zag dat niet en mijn tegenstander haalde een dame. Ik verloor. De 3de ronde moest ik tegen Julian de Boer, ik speelde hier ook tegen op het Noord-Hollands kampioenschap waar ik op het nippertje van hem won. Maar ik kwam een pion voor te staan, hij gaf zijn loper weg en met een vrijpion was het uiteindelijk niet moeilijk om te winnen. De 4de ronde: Ik won een kwaliteit in de opening, maar verloor een loper in het middenspel. Ik deed een dubbele aanval waarmee ik een pion kon winnen en gelijk zou komen te staan. Maar hij gaf zijn dame weg en ik won, maar had zo kunnen verliezen. Ik bleef Casper Venlet in de gaten houden, maar gelukkig verloor hij er een en speelde er een remise. Max Bookelman won van hem en daar moest ik de 5de ronde tegen. Hij had een punt voorsprong door de winst tegen Venlet, dus het was spannend. Ik wist in de opening met een dubbele aanval een paard te winnen. Ik kwam in een stelling terecht waar ik 2 torens, een paard en een paar pionnen had en de tegenstander 2 torens en een paar pionnen. Hij dreigde steeds mijn paard in te sluiten, maar ik kon mijn paard verdedigen. Ik won met een dubbele aanval een pion, maar het bleef lastig. Ik wist niet wat ik moest doen! Maar gelukkig gaf hij een toren weg en won ik. De 6de ronde moest ik tegen Raaf Mestrom. Ik verloor van zijn broer, Wolf Mestrom, op het Noord-Hollands kampioenschap. Hij offerde (dat dacht ik eerst) zijn paard, hij kon daarna mijn paard slaan met een actieve loper. Maar dat zag hij niet. Ik won een paar pionnen en met een vrijpionnen won ik. Ondertussen speelde Bookelman remise. De laatste wedstrijd: Ik stond met een half punt voor op de nummers 2 en 3. Maar als ik deze partij zou verliezen, kon ik mijn eerste plaats kwijtraken. Ik verzwakte mijn tegenstanders rokadestelling en pakte wat pionnen. De partij moest even teruggedraaid worden, omdat hij schaak stond en niemand het door had. Maar de partij ging verder, ik ruilde alles af behalve mijn pionnen, waardoor ik 2 vrijpionnen kreeg. Ik won door mijn pionnen aan de overkant te krijgen. En toen wist ik het zeker. Ik was eerste!

De dag eerder heb ik 9 partijen gespeeld bij het schoolschaaktoernooi (finale van Noord-Holland) in Krommenie. Ik kreeg doordat ik op bord 1 zat een paar pittige tegenstanders voor mijn kiezen, zoals Peter van Putten met een Grandprix rating van 1138. Die won ik en ik kreeg ook een herkansing om Marios Vergos te pakken waar ik in Zwaag eerder van verloor en dit lukte ook!!! Ik kreeg een beker en ging helemaal happy naar huis met in 1 weekend 16 partijen gespeeld waarvan 15 gewonnen.

De uitslagen van het Grand-Prix toernooi zijn hier te vinden: http://www.nhsb.nl/agenda/grandprix/laatsteuitslagen.htm

IMG_7708

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.