Mulder Optiek Mach toch winterkampioen, gaat door in de beker en ziet Wim Smit in beide toernooien uitblinken

Het was verre van een wereldwedstrijd die Mulder Optiek Mach voor eigen publiek afleverde tegen HWP Haarlem 3…En dat is de reden dat er  nu pas een verslag verschijnt. Maar zoals een oude uitdrukking luidt: een man in de avond, een man in de morgen. Ook als je wat minder appetijtelijk voor de dag komt. Aan de andere kant, deze wedstrijd tegen de nummer voorlaatst gaf de kans om mannen te laten uitblinken die tot dan toe onder de radar waren gebleven. Om gelijk maar de man van de wedstrijd te benoemen: Wim Smit. Hij, die sinds maart 2016 wachtte op zijn eerste zege, gaf het goede voorbeeld door met overtuigend spel zijn tegenstander te overspelen en het eerste punt van de middag te noteren. Een ongelooflijke opsteker voor Wim die hij vervolg zou geven met een nog groter succes (houd die even vast…). Zijn snelle overwinning tegen de Haarlemmers had het team nog meer zelfvertrouwen moeten geven. Maar het zou een worstelwedstrijd worden, waarin het verschil uiteindelijk werd gemaakt aan de laatste borden door Wim, David en invaller Jan-Pjotr.

De mannen van wie verwacht werden dat ze het zouden doen misten vorm of waren er simpelweg niet bij. Dat laatste gold voor Warner. Daarnaast werd onze topscorer Enrico overspeeld en verloor. Wim offerde een pion, maar of hij compensatie had was onduidelijk. Op het moment dat de stelling nog spannender werd (het was de vraag of Wim de blokkade van de tegenstander kon breken) kreeg hij remise aangeboden. Dat werd na druk overleg aangenomen. De wedstrijd ontwikkelde zich weliswaar als een tombola, maar we hadden nog steeds vertrouwen hem te kunnen winnen. Vooral door taaiheid welteverstaan. Onze IM Piet stond al snel een pion voor, kon een tweede winnen, maar ging steeds aarzelender spelen. In tijdnood liet hij zelfs drie keer dezelfde stelling toe. Een paar borden verder stond Richard verloren. En Siem stond eerst gewonnen, later minder, leek daarna de remiseweg te vinden maar verloor alsnog. Gingen we dan verliezen? Nee, dat toch niet. Piets tegenstander claimde niet, onze titelhouder hervond zich en won. En Richard wist op moraal toch nog remise te maken.

Het mooie aan een team is dat niet steeds dezelfde spelers het verschil hoeven te maken. In deze wedstrijd waren de laatste vier borden die het deden. Met David die een prima partij afleverde, zijn tegenstander met zijn loperpaar voor problemen stelde en uiteindelijk een paard won. En met Jan-Pjotr die langzaam maar zeker zijn tegenstander overspeelde, een pion won en in de afronding koelbloedig bleef. Einduitslag 5-3 en omdat koploper Purmerend 2 verloor van Aartswoud hebben we de koppositie herwonnen. Winterkampioen als promovendus kortom, niet slecht. En zo’n status werkt door…

Althans, dat bleek na Nieuwjaar toen Kijk Uit, ondanks een afspraak die al in november was gemaakt, niet Schagen kwam voor de bekerwedstrijd tegen Mulder Optiek Magnus. Hoe het nou precies zat wisten we aanvankelijk niet. Ze zeiden geen vervoer te hebben, maar de aap kwam uit de mouw toen we met een oplossing voor de dag kwamen. Op deze donderdag speelde namelijk Anna Paulowna ook haar bekerwedstrijd in de atoombunker. Santpoort was de tegenstander en die wilde best de buren uit IJmuiden meenemen. Helaas had Kijk Uit geen zin om te komen. Een kwalijke zaak waar de regionale pers (Schager Courant/Omring Express) los mee ging. Laatstgenoemde krant meldde zelfs de term ‘Broekpoepers’ in de krant. Niet prettig als je clubnaam Kijk Uit is, maar wel verdiend mijns inziens.

Goed, Mulder Optiek Magnus won dus reglementair met 4-0, maar ik wil onze broeders uit Anna Paulowna niet onvermeld laten. Zij waren op papier duidelijk de underdog, maar stuntten bijna. Ronald Steenwijk vocht zich naar remise en Jos Hendriks verloor nipt, maar Wim Smit (ja, daar is hij weer) versloeg met spectaculair spel de qua rating veel sterkere Stefan Fokkink! Sinds Wim zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen heeft gehangen, dus geen trainer meer is, lijkt hij wel de Wondersloffen van Sjakie aan te hebben, want hij gaat als de bliksem op het schaakbord! Aart Strik had vervolgens voor Anna Paulowna de winnende op de spreekwoordelijke schoen, maar hij liet vanuit goede stelling zijn tegenstander terugkomen in de partij en verloor in extremis zelfs nog.

Niettemin het goede gevoel overheerst, bij de bekerschakers van Mulder Optiek Magnus, bij die van Anna Paulowna en bij de competitieschakers van Mulder Optiek Mach. Al moeten we wel een kleine nuance plaatsen. We staan bovenaan, maar onze grootste concurrent Kennemer Combinatie 2 heeft maar een matchpunt minder en bovendien drie bordpunten meer. Ook Aartswoud staat maar een puntje achter, terwijl Purmerend 2 en ZSC/Saende 2 met twee matchpunten achterstand ook nog niet uitgeschakeld zijn. We moeten blijven opletten kortom! De volgende wedstrijd is begin februari tegen de talenten van Santpoort 2. Onze Wim heeft hiervoor wederom al het goede voorbeeld gegeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.