“Mixed Feelings” voor Kevin na Grand Prix in Hoorn

Zaterdag 18 oktober was er een Grand Prix in Hoorn waar gespeeld werd met 20 min p.p.p.p.. Er waren maar 10 tafels. Ik zat, net als de vorige Grand Prix, op tafel 1. Een leuke groep, veel goede tegenstanders. De eerste partij moest ik tegen Peter Vriend (1200). Een korte voorgeschiedenis: vorig seizoen speelden we tegen elkaar op tafel 2. Hij was toen wit. 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 Lc5 4. Pcxe5? We hadden beide niet door dat dit een onreglementaire zet was. Met het goede paard was dit een goed schijnoffer, toen verloor hij een paard. Deze keer ging het niet zo, al speelde ik met zwart. Ik verloor een pion in het middenspel. De dame deed een dubbele aanval op 2 pionnen. Ik besloot mijn d5 pion te dekken en met druk een pion, of misschien zelfs een stuk te winnen. Dit lukte aardig, maar ik kwam toch een pion achter te staan. In het eindspel ontstond er een wedren, beide pionnen stonden op het punt te promoveren. We hadden beide ongeveer 2 minuten op de klok. We besloten er remise van te maken. De tweede partij was mijn tegenstander Klaas-Jan Koedijk (1198). Ik kom hem vaak tegen op toernooien, niet alleen op Grand Prixs. Hij opende Siciliaans, wat ik niet van hem gewend was. In het begin stond Klaas-Jan erg goed. Ik zette een val neer. Ik nodigde hem uit om mijn pion op b2 te slaan met zijn loper, ik had ondertussen een half open a lijn voor mijn toren. Hij sloeg mijn pion. Ik zette schaak met mijn dame op a8, het mat achter de paaltjes idee. Hij plaatste tussen met zijn toren en viel mijn dame aan. Ik sloeg met mijn toren op a7. Als hij nu mijn dame pakte zou hij mat gaan. Op deze manier kon ik goede druk uitoefenen waaronder hij uiteindelijk bezweek. De derde partij moest ik tegen Rowan Louter (1180). Hij opende met het koningsgambiet. Zo kan ik mijn aanvallende spel niet creƫren en moet ik zelfs verdedigen. Het lukte deze keer wel om een goede stelling te bereiken. Ik had mijn tegenstanders rokade stelling gesloopt en stond op het punt om met mijn paard en lopen binnen te vallen op de damevleugel. Alleen zat, alweer, een paard me dwars. Dubbele aanval jagen met het paard en het was meteen uit voor mij. De vierde partij was mijn tegenstander Hajo Bons (1052). Ik zat twee keer met hem op dezelfde tafel bij een Grand Prix. De eerste blunderde hij, de tweede maakte hij het me moeilijk. Deze keer gebeurde hetzelfde. Hij opende d4. Ik probeerde het Wolga gambiet uit. Hij weigerde alleen op de verkeerde manier. In plaats van mijn aangeboden pion op b5 te pakken dekte hij zijn c4 pion met zijn loper. Dat kon niet goed zijn. Ik was even van mijn stuk gebracht. Uiteindelijk besloot ik gewoon op c4 te slaan. Mijn pionstructuur werd alleen verzwakt. Voor een Wolga gambiet is dat niet erg fijn. Ik wist me eruit te redden door gepend stuk is geen goede verdediger te gebruiken. Ik sloeg met mijn dame zijn loper op c4. Hij pakte terug met zijn pion. Ik sloeg zijn toren op b1 met schaak. Weer met als doel mat achter de paaltjes. Hij plaatste met zijn paard tussen, maar dat werd afgestraft door dit gepende stuk met mijn loper aan te vallen. Mijn tegenstander gaf op. De vijfde partij was mijn tegenstander Robin Duson (1093). Ik won met de simpele combinatie Pxf7 een pion en haar koning stond open. Ik stond gewonnen. Ik blunderde door te snel te zetten en daardoor kreeg Robin mijn a-, b-, en c-pionnen. Ik begon ook met mijn eigen pion te lopen. We hadden beide niet door dat ik deze pion eigenlijk niet mocht zetten vanwege een penning. De zetten werden teruggezet. Ik moest mijn koning uit de penning halen, wat leidde tot het verliezende tempoverlies. De zesde partij speelde ik tegen Barry Broek. Hij had een rating van 1500. Toch lukte het mij 2 pionnen te winnen. Ik kon 3 keer dezelfde stelling afdwingen, en ratingpunten winnen. Dit deed ik niet. Ik maakte toen een fout en zijn torens kwamen binnen. Het was uit. Erg jammer. De laatste partij speelde ik tegen Bob de Wit, die ik ook vaak op toernooien tegenkom. Wat mij irriteert, is dat hij vaak blundert tegen zijn tegenstander, maar het is me nog nooit overkomen dat hij dat bij mij deed. Ik stond wel goed. Ik zag een leuke combinatie, waarmee ik mijn paard offerde en met mijn pion door kon slaan. Zo kon ik een toren winnen. Helaas werkte dit niet. Mijn pion werd gepend en ik verloor mijn dame. Ik sloeg nog door met mijn pion en hij kon bijna promoveren. Helaas, een paard werd ertussen gezet. Met een dame tegen een toren was het hopeloos. Zo werd Hoorn een wat teleurstellend toernooitje. Maar dat is nog meer motivatie om mezelf de volgende keer te revancheren! Namens Magnus speelde ook Stefan mee en die haalde met 5 punten wel een mooie derde plaats!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.