Manuel Bosboom naar Mach

Verslag Noord-Hollands Dagblad

Schaakclub EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach heeft zich voor komend seizoen spectaculair versterkt. De landelijke tweedeklasser heeft internationaal meester Manuel Bosboom vastgelegd. De 59-jarige Zaankanter komt over van meesterklasse-club en oud-landskampioen En Passant uit Bunschoten waar men heeft besloten te stoppen met betaalde spelers.

,,Wij wilden Manuel al heel erg lang binnenhalen”, vertelt voorzitter Jos Hendriks.  ,,Al vanaf het moment dat internationaal meester Piet Peelen drie jaar geleden bij ons wegging. Toen de situatie bij En Passant duidelijk werd, hebben we direct geschakeld.”

Mach wilde Bosboom om meerdere redenen graag vastleggen. ,,Ten eerste zijn er niet veel Noord-Hollandse meesters of grootmeesters”, verklaart Hendriks. ,,Sterker nog, zelfs een goede amateurspeler aan je weten te binden is een hele klus. Het Noord-Hollandse schaken staat op goed niveau, dus spelers vertrekken niet zomaar. Daarnaast maakt onze geografische ligging in de Noordkop het nog eens extra lastig, want we zien graag dat onze spelers een keer in de maand een partij in de interne competitie spelen zodat er ook een band met andere leden is. Daarom, maar ook omdat we graag een Noord-Hollands profiel houden, kijken we bij voorkeur naar de eigen regio voor versterkingen. Daarbij is Manuel ook nog eens een heel prettig, sociaal persoon met wie je zeg maar een gezellige ‘derde helft’ kunt beleven.”

Met de komst van Bosboom is de selectie voor komend seizoen direct rond, want er vertrekt verder niemand bij Mach ondanks dat de ploeg niet wist te promoveren naar de landelijke eerste klasse. Dit houdt in dat kopman en grootmeester Loek van Wely ook blijft. ,,De enige wijziging is dat Kevin Tan terugkeert als vaste basisspeler”, aldus Hendriks. ,,Hij was dit jaar invaller omdat hij het aanvankelijk rustiger aan wilde doen. Reinier Weber die in zijn plaats speelde gaat naar het tweede. Wat wel anders is dan in andere jaren is dat we met een team van negen man gaan spelen, dat kan nu Manuel erbij komt en het is ook hard nodig. Je hebt door ziekte of een andere reden gemiddeld een invaller per wedstrijd nodig en dat konden we eigenlijk niet opvangen, omdat we als vereniging in de breedte niet zo sterk zijn. Dat heeft ons dit seizoen minimaal twee matchpunten gekost, in de wedstrijden tegen Amersfoort en het Beverwijkse De Wijker Toren. Dit euvel is nu hopelijk verholpen.”

Hendriks kijkt ook al verder vooruit. ,,We hebben als bestuur en club besloten dat we een stabiele eersteklasser willen worden. We merken namelijk dat de vereniging als geheel door de prestaties van het eerste team bloeit en groeit, maar we houden wel een vinger aan de pols. Dit houdt in dat minimaal twee schakers van het eerste team en het liefst drie niet-betaalde leden van Mach zijn. Dat zijn nu Enrico van Egmond, Wim Boom en Warner de Weerd, zij zijn de cultuurbewakers die ervoor zorgen dat het eerste niet te ver van de rest van de vereniging komt te staan. Verder zijn we volop met jeugdontwikkeling bezig. Wij verwachten binnen enkele jaren dat een of twee jeugdspelers doorstromen naar het vlaggenschip van de club.”

Bosboom zelf kijkt ook uit naar het avontuur in de Noordkop. ,,Ik zeg eerlijk: ik speel het liefst meesterklasse, maar de opties daarvoor waren beperkt en de club Mach spreekt mij wel aan. Spelers als Loek van Wely en Warner de Weerd ken ik goed, daarnaast ken ik de club als een warme vereniging wat bij mij past. Daarnaast wil de vereniging zo snel mogelijk hogerop, dat gaf bij mij de doorslag, want ik wil toch wel graag minimaal eerste klasse spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.