Magere oogst in Beverwijk

Zondag 12 december was er een Grand-Prix in Beverwijk. Ik deed natuurlijk weer mee. Toen ik bij de indeling keek zag ik dat het niveau op tafel 1 erg laag lag. Drie boven de duizend, één iemand met een rating van 700, en voor de rest 900. Jammer is dat mensen met een rating van 900 altijd van je kunnen winnen, maar dat je daardoor wel ontzettend zakt in rating. Vooral Jaap de Vries (789). Als hij in een goede flow zit, wat dit toernooi ook het geval was :-(, kan hij zich ook meten met mensen met een rating van 1100. Maar dat later. De eerste ronde speelde ik tegen Roel de Haan (935). Ik speelde met wit. Hij speelde in het begin erg goed, maar gebruikte erg veel tijd. In het begin van het middenspel dacht ik hem te kunnen verdoemen tot eeuwige passiviteit. Helaas ontsnapte zijn paard eraan en kon hij rustig verder spelen. Bijna in het eindspel beland begon ik me zorgen te maken om mijn gepende e-pion, die onder druk kwam te staan. Mijn tegenstander had ondertussen erg veel tijd gebruikt. Hij maakte een aanvallende fout en ik won met dubbele aanval jagen een kwaliteit. Niet vlak daarna ging mijn tegenstander door z’n vlag. Mijn eerste punt binnen. De tweede partij speelde ik tegen Piet Krul (921). Ik speelde met zwart. Hij opende met Pf3. Ik kende deze opening niet en speelde Pc6. Dit was natuurlijk fout, want na d4 kon ik het Wolga-gambiet niet meer doen en ik had een slecht paard. Mijn tegenstander kwam met een dame binnen. Ik dacht haar te kunnen insluiten, maar moest tevreden zijn met een actieve dame-ruil. Aan die activiteit had ik echter niets, mijn tegenstander liet me niet binnen met mijn torens en ik kwam een pion achter te staan zonder compensatie. Hij begon met zijn vrijpion te lopen. Ik wist het nog aardig te rekken, maar hij haalde uiteindelijk gewoon een dame. Ik gaf op. De derde partij moest ik tegen Barry Broek (1564). De vorige twee keren was het vaak spannend, omdat Barry dan wat wegblunderde. Nu was dat niet het geval. Ik kon niet meer verdedigen tegen een koningsaanval en ging er hard af. De vierde partij speelde ik tegen Chaim Bookelman (1179). Ik wist er een soort Wolga van te maken en kwam in een gewonnen eindspel. Maar mijn tegenstander kwam met eeuwig schaak!. Ik zag niet dat als ik eruit stapte, verloren kwam te staan. En zo ging het ook. Ik ging mat. De vijde partij moest ik met wit tegen Jaap de Vries. Het ging de hele partij goed, maar ik verloor in het eindspel een pion. Ik probeerde nog wat, maar het was hopeloos. Ik gaf op. De zesde partij speelde ik tegen Robin Duson (1129). Ik was alleen een beetje klaar met het toernooi na de verliespartij tegen Jaap de Vries en speelde op dat moment alleen omdat het moest. Dat was op dit moment in mijn voordeel. Altijd als ik tegen Robin speel gaat het eerst goed, maar later maak ik een fout en ik verlies of (en dat gebeurde één keer!) ik speel remise. Hierdoor wordt ik vaak een beetje zenuwachtig als ik tegen Robin speel. Ik denk dan: ik ga nou toch niet weer een stuk weggeven of zo! Ik speelde deze keer gevoelloos. Ik verloor in het middenspel een pion, maar won die terug op h7. Robin dacht mijn loper daar te kunnen insluiten met g6. Ik had dit echter gezien en won een kwaliteit met een penning. Eindelijk tegen Robin een punt. De laatste partij speelde ik tegen Johan Krul (966). Ik zag een dubbele aanval over het hoofd van de pion en verloor een paard. Mijn tegenstander maakte echter een fout. Zijn loper stond gedekt door een gepende. Hier maakte ik gebruik van en sloeg met mijn toren de loper. Nu stond ik een pion voor! Ik kwam in een gewonnen eindspel terecht met een dubbele vrijpion. Het duurde even, maar ik creëerde nog een vrijpion. Mijn tegenstander bleef verdedigen en ik had daarvoor veel tijd gebruikt. Gelukkig haalde ik net op tijd een dame. Met drie uit zeven was ik niet erg blij met de uitslag. Maar het was logisch, aangezien ik de laatste tijd van 14 uur per week schaken, naar 2 uur per week schaken gegaan was. Maar na de kerstvakantie, als ik weer goed heb getraind, kan het allemaal anders aflopen!
Namens Magnus deed ook Gagik nog mee en die scoorde ook niet zo goed. Hij haalde 2,5 punt in groep 8. Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de Wijkertoren: http://www.wijkertoren.nl/index.php/nieuws-archief/209-eindstand-gp-wijker-toren-2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.