Jeugdschaak in Schagen nieuw leven ingeblazen

Schagen krijgt voor het eerst sinds jaren weer een aansprekend jeugdschaakevenement. Het jeugdschaak in Schagen en omgeving had het moeilijk na het aansprekende NK jeugdschaak dat tussen 2003 en 2006 in Schagen werd gehouden en de eveneens succesvolle ECN Grand Prix die tussen 2007 en 2011 werd georganiseerd. Schaakclub Mulder Optiek Magnus houdt namelijk in samenwerking met hoofd jeugdsponsor Verheul Groep op zondag 8 april de allereerste Verheul Grand Prix Schagen. De Schager schaakclub haakt daarmee aan bij een succesvol initiatief van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB): een jaarlijks toernooi met vele speeldagen, waarbij de speellocatie steeds weer bij een andere vereniging is.

,,Op de Grand Prix-toernooien komen steeds weer ruim honderd kinderen uit heel Noord-Holland af”, vertelt jeugdleider Ronald Komen. En omdat de leeftijdsgrens op achttien jaar ligt zijn het niet alleen ‘diamanten die nog bijgeslepen moeten worden’ die deelnemen, maar ook spelers die al naam hebben gemaakt. ,,Het is nu nog te vroeg om te zeggen, maar we hopen natuurlijk op enkele aansprekende namen uit het Noord-Hollandse schaken. Dat wil zeggen schakers die ook meedoen aan de nationale kampioenschappen.”

Verheul sponsort het jeugdschaak, omdat het in het strategische aspect van de denksport een link ziet met het eigen werkterrein. ,,Net als in het schaken staat bij ons het langetermijnaspect voorop”, verklaart algemeen directeur André Vendrig. ,,Wij zijn als bedrijf bekend geworden in de regio, omdat wij dankzij ons leervermogen bijtijds inspelen op vernieuwingen in de markt en dankzij onze persoonlijke dienstverlening de langtermijnrelatie met onze klanten borgen.”

Maar de overeenkomst met de schaaksport gaat nog dieper dan dat. André Vendrig: ,,Op scholen wordt steeds meer aandacht aan schaken besteed, omdat het goed is voor de ontwikkeling van de hersens. Wij willen als bedrijf een voorloper zijn in talentontwikkeling. Daarom ondersteunen we bijvoorbeeld ook het talentontwikkelingsprogramma TopKids op basisscholen. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Finance Academy dat aan talent voor ons bedrijf een leerwerktraject aanbiedt. Omdat schaken het analytisch vermogen bevordert is ondersteuning van deze denksport een logische vervolgstap geweest. Je leert door schaken onder meer beter te bepalen waar je talent ligt. Daardoor leert een kind beter zijn keuzes af te wegen.”

Deelnemers aan de Verheul Grand Prix Schagen worden op basis van hun speelsterkte ingedeeld in achtkampen. Plaats van handeling is het Regius College (locatie Emmalaan). De bedenktijd bedraagt vijftien minuten per persoon per partij. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per kind, per groep zijn er drie prijzen te winnen. Belangstellenden kunnen zich tot en met vrijdag 6 april inschrijven via verheulgp@magnusschaak.nl. Je aanmelden kan op de speeldag tot 11.00 uur. De eerste ronde begint om 11.20 uur, de prijsuitreiking is rond 16.30 uur.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.