EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach in titelkraker door het oog van de naald

Verslag Rodi Media

EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach wachtte zaterdag bij de seizoensouverture gelijk een titelkraker tegen het Haarlemse Kennemer Combinatie (KC) 2. De Schager schaakploeg ontsnapte met een gestolen punt (4-4) aan een nederlaag. 

Beide teams hebben zich ten opzichte van vorig seizoen, toen ze elkaar in mei in de slotronde troffen, behoorlijk versterkt. Bij de Schager thuisploeg is er een titelhouder, de Zaanse internationaal meester Manuel Bosboom, bijgekomen. KC 2 is onherkenbaar veranderd, van een ploeg die op de slotdag tegen Mach het vege lijf redde tot een titelpretendent. De reden? Van de acht spelers die zaterdag in Schagen aantraden, deden er maar twee vijf maanden geleden ook mee.

Dat duo, Daan in ’t Veld en Peter Pijpers,  behoorden nu op papier tot de zwaksten (!) bij de Haarlemse reserves, maar ze schoten wel uit hun slof. Invaller David de Visser werd op bord acht overspeeld door Pijpers en datzelfde gold voor sterkhouder Tjark Vos tegen In ’t Veld op bord vijf. Opvallend detail: in mei speelde Vos op het hoogste bord ook tegen hem en won toen wel.

De nederlaag van Vos kwam hard aan bij de thuisploeg die in aanloop naar het duel al de nodige tegenslag kende. Routinier Wim Luberti, nestor Wim Boom en Enrico van Egmond ontbraken door overmacht. Een meevaller deze zomer was de komst van de oerdegelijke Wilko van der Gracht van schaakvereniging Aartswoud. Van der Gracht is van een zelfde speelkracht als Boom en net zo geroutineerd. Dat bleek ook deze zaterdag want hij scoorde een remise tegen een sterke tegenstander en er had misschien wel meer in gezeten.

Echter, op alle andere borden stonden de Mach-spelers gelijk of minder. Grootmeester en meervoudig Nederlands kampioen Loek van Wely won vanuit gelijke stelling niettemin wel van de Poolse kopman van de Haarlemse tegenstander, nationaal meester Ivo Godzwon. Dat lukte Bosboom niet: hij vluchtte in een mindere stand tegen een talentvolle tegenstander naar een puntendeling. Ook de stelling van kersvers Noord-Hollands kampioen Colin Stolwijk zag er even verdacht uit, maar hij wist in een scherpe stelling de weg naar de remisehaven te vinden.

Niettemin keek de thuisploeg nog altijd tegen een punt achterstand aan en Kevin Tan had in een  zeer gecompliceerde stelling twee pionnen verloren. De Heerhugowaarder was echter wel alert en claimde met succes remise toen zijn tegenstander drie keer dezelfde stelling op het bord toeliet.

Het slotakkoord was voor Warner de Weerd die met creatief spel zijn tegenstander al vanaf de opening op het verkeerde been probeerde te zetten en daarin uiteindelijk in het eindspel, na 6,5 uur spelen, in slaagde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.