Tweede kan vorm niet voortzetten

Na een goede start in Hoorn waar we met 4,5-3,5 wonnen zou de volgende opgave een stuk moeilijker worden. De buren van Opening ’64 zijn op papier namelijk een stuk sterker en we moesten ook nog eens Yoram en Jos (zie verslag eerste team) missen. Gelukkig waren Henk Bouwmeester en Thijs bereid hun plaatsen in te nemen.

De wedstrijd leek voorspoedig te beginnen. Op een aantal borden waren de stellingen in ons voordeel. Aart speelde een scherpe, maar bekende opening met zwart waardoor hij iets beter kwam te staan. Oom Siem en Henk Bouwmeester leken goed te staan. Arno speelde zoals vanoud weer erg snel, maar zette daarmee z’n opponent wel onder druk.

Helaas werd dit mooie begin niet omezet in punten. Zelf was ik verwikkeld in een lastige strijd, maar toen ik eens vroeg wat de stand was stond het opeens 4,5 -0, 5 voor Opening. Aart had remise gemaakt, maar Henk Bouweester, Thijs, Siem en Arno moesten helaas de vlag strijken. Niet veel later verloor Marcel ook en waren alleen Henk Bermon en ik nog bezig.

In een scherpe pot kon er op mijn bord vanalles gebeuren, maar uiteindelijk deden we allebei niet de sterkste zetten. M’n koning is van g8 naar a5 gelopen en weer terug naar f6. Daar stond ie veilig en gaf m’n tegenstander op. Henk speelde met wit een sterke partij en kwam in een eindspel met een dame tegen twee torens. Normaal gesproken niet makkelijk, maar Henk had nog een sterker wapen, namelijk een vrijpion. Deze kon naar voren lopen en on combinatie met een zwakke koningsstelling van zwart kon hij een van de torens slaan en de overwinning binnenhalen.

Met een beetje geluk had er iets meer ingezeten dan een 5,5-2,5 nederlaag, maar een schande is dit verlies niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.