Tjark Vos verslaat Nederlandse topgrootmeester Twan Burg

Schaakvoetbal. Een term gebezigd door voetbaljournalisten. En o zo misplaatst. Ja, je hebt schakers die elke vorm van rekenen vermijden en puur gaan voor de ‘wurgslangtactiek’. Zoals je ook bij voetbalwedstrijden saaie 0-0 wedstrijden hebt.  Maar je hebt ook partijen waar het vuur vanaf de eerste zetten er vanaf spat. Waarbij links en rechts met hout wordt gesmeten. Zeker tegen een topgrootmeester is dat als amateur vaak de beste tactiek. Breng hem uit zijn vaste patronen, omzeil zijn openingskennis en dwing hem vooral tot heel diep rekenen. In het geval van de partij Tjark Vos van Autovakmeester Schaap Mach versus Twan Burg kon de grootmeester rekenen wat hij wilde, maar het hielp niet.

De koning werd na een zet of vijf al uit zijn vesting gejaagd. De monarch vluchtte het halve bord over, achterna gezeten door wits stukken. Die offerden zich graag op voor het goede doel. Uiteindelijk had Vos nog maar een dame en loper over tegen een armada van zwarte stukken, maar die stonden allemaal ver weg van hun koning. Mat was daardoor onvermijdelijk en Vos scoorde in de wedstrijd van Autovakmeester Schaap Mach tegen topclub HMC Den Bosch de gelijkmaker (1-1). Het was de zoveelste scalp van Vos tegen een schaakprofessional, maar ook de zoveelste keer dit seizoen dat hij de eerste partij verloor. ,,Een aandachtspuntje”, aldus de kopman van de schaakformatie uit Schagen.

De zege van Vos in de tienminutenpartij tegen het lid van Nederlands team was een opsteker voor Autovakmeester Schaap Mach dat tegen de schaakeredivisionist streed om een plek bij de laatste zestien van het bekertoernooi. Een andere uitblinker was Warner de Weerd die tot twee keer toe zijn Portugese tegenstander José Margarido overspeelde.

Het bleek uiteindelijk toch niet genoeg, omdat Colin Stolwijk twee maal vanuit gelijke stelling werd weggespeeld door internationaal meester Martijn Dambacher  en Enrico van Egmond met name in de tweede pot tegen nationaal meester Geert van der Stricht kansen liet liggen. De man uit Anna Paulowna knokte zich vanuit een mindere naar een betere stelling, maar ging toen alsnog de fout in. Eindstand: 5-3 verlies voor Autovakmeester Schaap Mach, maar wel een verlies met een gouden randje gezien het spel op de borden en de winstpartij van Vos.

Een gedachte aan “Tjark Vos verslaat Nederlandse topgrootmeester Twan Burg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.