Schaakspektakel met een lach en een traan

Vaak niet meer dan twee turven groot. Gezegend met een onschuldige lach en twinkelende ogen. Maar als het om de prijzen gaat blijken kinderen vaak alles uit de kast te halen om een beker binnen te halen, zo bleek zondag tijdens de eerste Verheul Grand Prix op het Regius College in Schagen. Arbiters kwamen in het door Verheul gesponsorde toernooi (Verheul is hoofd jeugdsponsor van de organiserende vereniging Magnus Anna Paulowna Chess) ogen tekort in de slotronde of al het vuurwerk op het schaakbord wel op reglementaire wijze gebeurde.

Neem Gagik Artunov, het grootste talent van de organiserende vereniging Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach). De tienjarige speler uit Anna Paulowna ging als nummer twee van groep 2 de laatste ronde in achter koploper Jeffrey Smit van schaakclub Opening’64. Die kon zoals zovelen de nervositeit echter niet de baas. Nog maar een jaartje of twaalf oud gaf hij zijn dame weg tegen zijn clubgenote Yinke Bouman. Daardoor kon Artunov, die een half punt achterstand, hem voorbijsteken. Niemand heeft gezien wat er precies gebeurde, maar het talent uit Anna Paulowna zou, zo claimde tegenstander Vincent van Rijn van SV Almere, de rokade verkeerd uitgevoerd hebben en moest daardoor de koning een stapje opzij doen. Dat zou echter betekenen dat Arturov direct mat kon worden gezet en dus werd de claim door de kleine man uit Anna Paulowna fel betwist. Hoofdarbiter Aart Strik uit Breezand besliste uiteindelijk in Arturnovs nadeel, waardoor hij genoegen moest nemen met een gedeelde tweede plaats en Jeffrey Smit opgelucht kon ademhalen. Hij was in tranen na zijn weggegeven dame, maar straalde pakweg een half uur later toen hij een grote beker overhandigd kreeg van André Vendrig, algemeen directeur van Verheul. Die bleek ook zelf te kunnen schaken. ,,Wat ik vandaag zie is dat het niet alleen een goede hersentraining is voor de kinderen, maar ook een mentale training. Het is voor de arbiters onmogelijk om overal de juiste beslissing te nemen. Dus soms wint degene die liegt. Maar ook dat zijn, alle tranen ten spijt, leerzame levenslessen voor een kind.”

Hij was dermate enthousiast dat hij direct na afloop een tweede editie toezegde. Daarmee lijkt, nadat het Schager jeugdschaaktoernooi in 2011 ophield te bestaan, een nieuwe traditie geboren. Ook al omdat er zaterdag maar liefst 83 kinderen kleur gaven aan het evenement. Overallwinnaar werd de elfjarige Shrey Jaitly uit Haarlem. Hij was op papier al dik favoriet en maakte dat ook waar door de hoofdgroep met 6,5 punt uit zeven partijen te winnen.

Dit verhaal stond gisteren in het NHD en bij het nieuws op www.phverheul.nl

Een gedachte aan “Schaakspektakel met een lach en een traan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.