Remontada van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach compleet in schaaktopper

Het was begin oktober zo’n wedstrijd die je gezien moet hebben om het te geloven. EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach kwam tegen een van de twee grote concurrenten om de titel, het Bussumse BSG, met 0-3 achter, maar vervolmaakte daarna een remontada: 5-3.

Bron: Rodi Media

Zonder kopman en levend schaakicoon Loek van Wely had de Schager schaakformatie vorig seizoen moeite om de wedstrijden te winnen en afgelopen zaterdag ontbrak de grootmeester wegens EuropaCup-verplichtingen. Een andere puntenpakker vorig seizoen bij EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach, Warner de Weerd, nam dapper op zijn plek plaats aan het eerste bord en verbrandde er bijna zijn billen, maar daarover later meer.

Eerst was er de vuurdoop van de achttienjarige Gijs Bon. De geboren Breezander is de eerste exponent uit de opgeleefde jeugdafdeling van de Noordkop-club en het werd een optreden om niet snel te vergeten. Ten eerste luisterde Bon zijn optreden op met een onbedoelde entree als vedette door, als gevolg van pech, een half uur te laat te komen. Vervolgens schoof hij, met zijn zwart nota bene, zijn ervaren tegenstander, op papier ruim driehonderd ratingpunten sterker, feilloos van het bord.

Niet alleen dat hij won was een opsteker voor het team, maar ook het moment was heel belangrijk, want de thuisploeg stond op de rand van de afgrond. Wilko van der Gracht zag een foutje tegen de ervaren ex-meesterklasser Henk van der Poel direct worden afgestraft. Enrico van Egmond leek na een moeizame opening terug in de partij te komen, maar daarna ging het alsnog mis. Op dat moment was ook al duidelijk dat Colin Stolwijk zou verliezen na sterk spel van Ton van der Heijden, ook zo’n oud-meesterklasser.

Met de nederlaag van de voormalig Nederlands studentenkampioen stond het 0-3, maar Bons succes en een eenvoudige zege van internationaal meester Manuel Bosboom brachten EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach terug in de wedstrijd. Dat Tjark Vos ook het beste had bewaard voor deze dag, werd toen ook al meer en meer duidelijk. Vos kampt al geruime tijd met een vormcrisis, maar de sterke Ewoud de Groote greep hij vanaf de opening bij de strot en liet niet meer los. Het eindspel met aan weerskanten opstormende pionnen was een pracht om te zien, maar het was vooral knap dat Vos nauwkeurig bleef spelen. Hij had meer vrijpionnen en dat was beslissend.

Onderwijl hadden grootmeester Erik van den Doel en De Weerd het aan de eerste twee borden lastig. Van den Doel wist maar geen voordeel te bereiken en ging daarop ‘rommelen’. Of het correct was? Dat valt te betwijfelen, maar de pionnen die de grootmeester investeerde leidden wel tot mat.

Onderwijl leek De Weerd na 5,5 uur te bezwijken toen hij zijn dame tegen een toren moest inleveren na een fraaie combinatie. De Purmerender bleef echter vechten en de boel compliceren waarna de tegenstander door de vlag ging.

 

EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach-BSG 5-3: 1. De Weerd-T. Brouwer 1-0, 2. Van den Doel-Grondsma 1-0, 3. Stolwijk-Van der Heijden 0-1, 4. Vos-E. de Groote 1-0, 5. Bosboom-J. de Groote 1-0, 6. Van der Gracht-Van der Poel 0-1, 7. Bon-R. Brouwer 1-0, 8. Van Egmond-Clopés Llahi 0-1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.