Mach versterkt zich met Nederlands studentenkampioen en gaat verder onder andere naam: Dierenkliniek Zuiderkaag Mach

Het eerste seizoen ooit in een landelijke competitie voor een schaakclub uit de Noordkop belooft spektakel. Dat begint al met de indeling, want Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) zit in de poule des doods van de landelijke derde klasse. Daarnaast heeft het team zich spectaculair versterkt door zich te verzekeren van de diensten van de twintigjarige Heerhugowaarder Colin Stolwijk, Nederlands studentenkampioen van 2017. En tenslotte weten de schakers ook steeds meer sponsoren te enthousiasmeren voor de schaaksport.

Zo heeft de club in Dierenkliniek Zuiderkaag een nieuwe hoofdsponsor gevonden, waardoor de club ook als Dierenkliniek Zuiderkaag Mach de competitie ingaat. Tegelijkertijd echter blijft de vorige hoofdsponsor Mulder Optiek aan de vereniging verbonden tegen dezelfde geldelijke afspraken als vorig seizoen. ,,Mede daardoor hebben we Colin ook aan ons weten te binden, iets waar we eigenaar Jan Lont van Mulder Optiek heel dankbaar voor zijn”, vertelt voorzitter Jos Hendriks. ,,We gaan dat vertrouwen terugbetalen door namens Mulder Optiek een simultaan in het Makado winkelcentrum in Schagen te organiseren met een bekende Nederlandse schaker als de simultaangever. Daarnaast willen we namens de opticien een massamatch houden tussen onze club en buurtvereniging Aartswoud.”

Versterking van de club met een jonge sterke schaker was om meerdere redenen een must voor Mach. Hendriks: ,,Basiskracht Siem Roet van het eerste team heeft besloten bij ons te stoppen, omdat hij op onze nieuwe clubavond, de vrijdag, verhinderd is. En dat terwijl we vorig seizoen al op de lagere borden in het eerste team kwetsbaar waren. Op het hogere niveau waar we dit jaar acteren zou dat echt tot veelvuldig puntenverlies leiden. Daarnaast zaten we als bestuur met de handen omhoog met de jeugd en in het verlengde daarvan de doorstroming naar het eerste. De gemiddelde leeftijd van het eerste team ligt vrij hoog en we hebben bij de jeugd nog niemand die dat kan opvangen. Tegelijkertijd neemt het aantal jeugdleden wel toe waardoor het kader onder druk staat. Dat hebben we met Colin kunnen opvangen: Hij gaat dezelfde rol krijgen die internationaal meester Piet Peelen bij ons bij de senioren heeft. Dat wil zeggen: Colin, die na Piet onze sterkste speler is, wordt hoofdtrainer van de jeugdafdeling. Hij gaat wekelijks vijf kwartier de kinderen trainen en daarna intern bij ons een potje spelen.”

Dat laatste, dat vindt het Mach-bestuur van wezenlijk belang. Hendriks: ,,Ook betalen we vergoedingen, we willen binding met de club en geen vreemdelingenlegioen, want dat is het begin van het einde van de vereniging. Onze leden moeten alle eerste teamspelers persoonlijk kennen en dus verwachten we ze regelmatig op de clubavond.”

Mach zal ook de club- en teamspirit nodig hebben, want kampioen worden, zoals in de voorgaande twee jaren, zal geen sinecure worden. De overschrijving van de ‘Rotterdamse’ naar de ‘Noord-Hollandse’ poule die Mach met succes aanvroeg leidt tot minder kilometers op de weg maar meer tegenstand achter het bord: van de zeven ploegen in de poule die vorig jaar derde klasse speelden eindigden er zes bij de beste vijf. Daarnaast treft Mach met het Haarlemse Kennemer Combinatie 3 een sterke promovendus met wie het vorig seizoen nog om de titel in de promotieklasse streed. Het enige geluk is dat met HSG uit Hilversum er geen sterke degradant in de poule zit. Hendriks: ,,De eerste indruk is dat wel acht ploegen aanspraak kunnen maken op het kampioenschap. Het wordt kortom een meer dan interessant seizoen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.