Het gambiet zonder offer op het WK schaken voor blinden

Door Kevin Tan (was mee als begeleider op het WK voor blinden op Rhodos)

De witte loper ging op het zwarte paard zitten. Ze reden naar de toren met een bord vol geluk…

Tijdens het World Chess Festival in Rhodos is veel gebeurd. En er is veel niet gebeurd. Maar wat er ook is gebeurd, voor mensen zal het altijd een raadsel zijn. Want wij zijn zo ontzettend beperkt in onze waarnemingen. En de herinneringen die op basis daarvan worden aangemaakt.

In de toren was een bal. Er waren koningen en dames. En ongeacht kleur of gender, dansten ze samen.

Met 82 deelnemers uit maar liefst 29 landen en 11 titelhouders kon je met recht spreken van een waardig WK. Wereld Kampioenschap voor de Blinden en Visueel Gehandicapten. Auteur was coach van de 10-mensen tellende Nederlandse Delegatie: 7 spelers, 1 arbiter en 1 begeleider.

We gleden over elkaars velden. Voorzichtig aftastend vonden woorden zich naar een Goede Aarde.

Elke dag werden de verrukkelijkste creaties voorgeschoteld: Van dubbelzinnige dzadzikis tot moesserende moessakas. Wij lieten ons van wenk tot wens bedienen. Het watertandend speeksel droop van de borden af. Met grote dank aan Leonidas & Olia. Een pluim voor het zilte zeeschuim!

Ergens ging een Gambiet voorbij. Zonde-Bokken & Slacht-Offers werden als Vleesvervangers vergeven. De Koningen vergaven clementies.

Tijdens de Aquagym werden de soepelste voorbereidingen getroffen. Het water weekte de meest weerbarstige buien los. En samen-naast-elkaar-liggend met non-alcoholische cocktails, was het echt een non-tropisch paradijs.

De Dames gracieus als altijd: ook zij willen gratie ontvangen en verlenen. Geven en Nemen.
Binnenkomen en het verschil maken. Zij maakt het verschil.

Op een mat hoeft geen welkom te staan. Échec hoeft geen nederlaag te zijn. En remise is een goed resultaat. Van mij mag men altijd tevreden zijn over het resultaat. En balen mag ook. Maar om onder zulke omstandigheden zo goed te presteren… Dan ben je niet alleen een goede speler. Dan ben je ook een goed mens.

‘Ik herinner me alleen maar goeie dingen. Dat is een bewuste keuze.’ zei de pion voordat hij evolueerde in een Pokémon.

Sterkste speler werd Sergio Harnandan met 5 uit 9. Samen met de overige spelers: Richard Gooijers, Alaettin Gundogmus, Lucas de Jong, Jeroen Makkinje, Jan Spoelstra en Jan Boer scoorden ze 25 punten. Een goed resultaat.

In de Koepel van de Toren werd het laatste spel gedanst. Alle pionnen promoveerden zich tot overwinnaars. Het was goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.