EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach start sterk

VEENENDAAL- De eerste klap is een daalder waard, een besef dat bij de schakers van EuroParcs/ Autovakmeester Schaap Mach in september maar al te goed doordrongen was. In en tegen Veenendaal werd er met 2-6 gewonnen.

Bron: Rodi Media

Vorig seizoen bleef de ploeg ongeslagen, maar dat was niet genoeg voor de titel in de landelijke tweede klasse. Het pleit was daarbij eigenlijk al in november beslecht nadat de eerste drie wedstrijden in een gelijkspel waren geëindigd. Hoewel daarna alle wedstrijden in winst werden omgezet, inclusief een zege op de latere kampioen Sopspweps’29, moest het team genoegen nemen met plek twee.

Dit seizoen moet het gaan gebeuren. ,,We nemen met niets minder genoegen dan de titel”, sprak kopman en tevens grootmeester Loek van Wely voor de wedstrijd. ,,Het is eigenlijk een schande dat een team van deze sterkte tweede klasse speelt. We zouden eigenlijk bovenin de eerste klasse moeten meedoen gezien de kwaliteit van het team.”

Met grootmeester Erik van den Doel als basisspeler voor de vertrokken Amsterdamse nestor Wim Luberti is EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach aan de topborden verder versterkt. Verder heeft de ervaren Wilko van der Gracht, voormalig West-Fries kampioen, een plekje in het eerste team gekregen. En dan heeft de club met Kevin Tan en Warner de Weerd, die samen na Van Wely en internationaal meester Manuel Bosboom vorig seizoen de meeste punten scoorden, twee nog sterkere invallers achter de hand.

Veenendaal, op papier een outsider voor de titel, had voor een tactische opstelling gekozen: borden een en drie werden zogezegd ‘opgeofferd’ door daar de zwakste spelers van het team te posteren. Het gevolg was dat Bosboom en Van Wely een eenvoudige zege boekten. Enrico van Egmond verloor echter na een moment van schaakblindheid en Tjark Vos werd langzaam maar zeker overspeeld door de sterke Joost Offringa. Sowieso zag het er na twee uur spelen op de laatste vijf borden niet zo goed uit: behalve slechte stellingen voor Vos en Van Egmond stond Colin Stolwijk gedrukt, had De Weerd openingsproblemen en stond Van der Gracht al een pion achter.

Naarmate de tijdnoodfase naderde kwam de kwaliteit bij de Noordkop-ploeg echter bovendrijven. De Weerd overspeelde vanuit een zo ongeveer verloren stelling zijn opponent in het midden- en eindspel en won alsnog. Datzelfde gold voor Van der Gracht en ook Stolwijk verdedigde zich secuur en sloeg in het eindspel toe. Op dat moment had Erik van den Doel al met gepointeerd spel internationaal meester Etienne Goudriaan geklopt zodat er een klinkende eindstand op het scoreformulier kwam te staan.

Veenendaal-EuroParcs/Autovakmeester Schaap Magnus 2-6. 1. Johan van den Brink- Loek van Wely 0-1, 2. Etienne Goudriaan-Erik van den Doel 0-1, 3. Marcella Gunther-Manuel Bosboom 0-1, 4. Luuk de Man-Colin Stolwijk 0-1, 5. Joost Offringa-Tjark Vos 1-0, 6. Tijmen Kampman-Enrico van Egmond 1-0, 7. Erik van den Dikkenberg-Wilko van der Gracht 0-1, 8. Matthijs van Dodeweerd-Warner de Weerd 0-1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.