EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach verslaat Fischer Z nu wel

AMSTERDAM- Vorig seizoen liepen de kampioensambities van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach spaak in Amsterdam bij middenmoter Fischer Z waar, zo bleek achteraf, een beslissend matchpunt werd verspeeld. Begin november toonden de schakers van de tweedeklasser uit Schagen aan beter bij de les te zijn. Het werd in het wijkgebouw in het Bilderdijkpark een regelmatige 2,5-5,5 zege.

Bron: Rodi Media

Niettemin waren er met de editie van 2022 wel enkele gelijkenissen te trekken. Dat begon met de speelzaal waar in vergelijking met vorig jaar nog een Amsterdamse club zijn domicilie heeft gevonden voor de externe competitiewedstrijden. Het gevolg was dat er bijna zestig schakers zaten. Dat wil zeggen dat diverse Amsterdamse clubs, die normaliter elders in de stad hun clubavond hebben, voor het echte werk zijn uitgeweken naar het Bilderdijkpark. Dit bij gebrek aan andere geschikte en vooral ook betaalbare locaties om een serieuze partij op de zaterdagmiddag te spelen. Het is een zorgelijke ontwikkeling waar alle denksporten in Nederland mee te maken hebben.

Een andere gemene deler was dat dezelfde speler van Fischer Z boven zichzelf uitsteeg tegen  EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach. Vorig seizoen liep internationaal meester Manuel Bosboom zich te hoop op Herman Neufeglise en moest hij genoegen nemen met remise. Dit keer was Bosboom er niet bij, maar wist deze amateur niemand minder dan meervoudig Nederlands kampioen Loek van Wely op een puntendeling te houden. De grootmeester kwam een pion voor en deed urenlang, de partij duurde ruim zes uur, pogingen om een bres te slaan in de zwarte verdediging. Neufeglise gaf echter geen krimp en met een inmiddels bijna lege speelzaal werd de vrede getekend.

De wedstrijd was toen al lang beslist, waarbij, ook net als vorig jaar, EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach al redelijk snel op een comfortabele voorsprong kwam. Het verschil was alleen dat die niet meer uit handen werd gegeven. Wilko van der Gracht miste nog de winst en moest berusten in remise, maar Warner de Weerd, Tjark Vos en grootmeester Erik van den Doel behaalden overtuigende zeges. Ook Jan-Pjotr Komen, die inviel voor Bosboom, haalde met krachtig spel een vol punt binnen. Tussendoor ontsnapte Enrico van Egmond in een verloren eindspel aan verlies door met een pattruc de remise veilig te stellen. Dat Colin Stolwijk wel het onderspit dolf tegen de sterke Roland Verdonk, die nu samen met Van den Doel en De Weerd klasse-topscorer is met drie punten uit drie partijen, was  alleen voor de statistieken van belang.

Nog meer goed nieuws kwam er na afloop bij de gezamenlijke maaltijd bij de Chinees: Bosboom, die absent was wegens een toernooi in de Portugese Algarve, was op dat sterk bezette evenement met vele grootmeesters en meesters gedeeld eerste geworden.

 

Fischer Z-EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach 2,5-5,5. 1. Neufeglise-Van Wely rem., 2. Timmerman-Van den Doel 0-1, 3. Verdonk-Stolwijk 1-0, 4. Van ‘t Kaar-Vos 0-1, 5. Teeuwen-Komen 0-1, 6. Wismayer-Van Egmond rem., 7. Hauptmann-De Weerd 0-1, 8. Smit-Van der Gracht rem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.