EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach staat nu wel op drempel van de eerste klasse

Bloemendaal/Schagen- Twee jaar lang lukte het net niet, maar driewerf lijkt scheepsrecht te worden voor EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach. Na het 4-4 gelijkspel in Bloemendaal vorige week zaterdag tegen directe concurrent Kennemer Combinatie 2 ligt de weg naar het kampioenschap in de tweede klasse open. ,,We spelen alleen nog tegen middenmoters”, aldus kopman Loek van Wely.

Bron: Noordhollands Dagblad

Niet dat dit een garantie op succes is,  want vorig seizoen liet de Schager schaakclub juist tegen dit soort ploegen het liggen in de kampioensrace met het Amsterdamse Sopsweps’29. ,,Maar dit jaar is de vorm over de gehele breedte van het team beter en het helpt natuurlijk ook dat we grootmeester Erik van den Doel er als basisspeler bij hebben gekregen”, vertelt Van Wely, zelf ook grootmeester en meervoudig Nederlands kampioen.

Nu deed Van den Doel vanwege een vakantie in Indonesië niet mee tegen de reserves van Kennemer Combinatie. Ook Wilko van der Gracht ontbrak wegens griep waardoor Jan-Pjotr Komen opnieuw inviel. Komen kent een sterk seizoen, won ook al bij een eerdere invalbeurt in het eerste maar had dit keer de pech tegen een nationaal meester, Murad Abdulla, te moeten. De man uit Schagen kwam nog wel goed uit de opening maar enkele verkeerde keuzes daarna maakte dat Abdulla, die de thuisploeg speciaal voor deze wedstrijd had opgetrommeld, toch aan het langste eind trok.

,,Ik maakte mij op een gegeven moment wel zorgen, want mijzelf, Manuel Bosboom en Colin Stolwijk dichtte ik goede winstkansen toe, maar de rest van het team vond ik minder of in elk geval niet duidelijk beter staan”, verklaarde Van Wely na afloop. De man uit Oss, die overigens eerder in het seizoen verrassend een halfje liet liggen tegen Herman Neufeglise van de Amsterdamse Fischer Z, won inderdaad overtuigend. Enrico van Egmond verloor echter waardoor Mach met een achterstand de tijdnoodfase inging.

Daarin toonde internationaal meester Manuel Bosboom andermaal aan hoe handig hij is met weinig tijd op de klok, maar op de andere borden bleef er sprake van een harde strijd. De Noordkop-formatie had voor  Van den Doel Kevin Tan bereid gevonden in te vallen en de Heerhugowaarder, in vorige seizoenen sterkhouder met elke keer weer een flinke plusscore, stelde niet teleur met een remise. Ook Tjark Vos remiseerde, net als Warner de Weerd die zich uit een mindere positie terugvocht. Bleef over Colin Stolwijk die voor Mach de winnende op de spreekwoordelijke schoen had. De geboren Heerhugowaarder stond de hele partij goed tot gewonnen, maar de sleutelzet was moeilijk te vinden en de voormalig Nederlands studentenkampioen miste hem dan ook. Ook deze partij eindigde daardoor in remise.

Ondanks de 4-4 heerste er na afloop bij de Mach-spelers een kleine juichstemming. ,,Dit was, nadat we eerder van het Bussumse BSG hebben gewonnen, de laatste grote klif die we moesten omzeilen”, aldus Van Wely. ,,Kennemer Combinatie 2 was op papier ook gelijkwaardig in deze wedstrijd aan ons, dus het is ook ergens een logische uitslag. Over het algemeen lijken we dit seizoen standvastiger, of noem het taaier, te zijn. Zo werd er in oktober van BSG gewonnen terwijl ikzelf er niet bij kon zijn. Maar we zijn er nog niet. De volgende tegenstander, De Wijker Toren, is bijvoorbeeld een angstgegner. Daar hebben we de afgelopen twee jaar niet van gewonnen. Dat moet dit keer wel gebeuren, want we mogen eigenlijk geen punten meer morsen. BSG heeft namelijk maar een matchpunt minder en die ploeg heeft ook al tegen Kennemer Combinatie 2 gespeeld.”

Kennemer Combinatie 2-EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach 4-4. 1.Bekedam-Van Wely 0-1, 2.  Van Baar-De Weerd rem., 3. Canoy-Van Egmond 1-0, 4. Dek-Bosboom 0-1, 5. Abdulla-Komen 1-0, 6. Roggeveen-Tan rem., 7. In ’t Veld-Stolwijk rem., 8. Rill-Vos rem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.