EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach slaat en verliest een slag

EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach heeft bij de hervatting van de competitie een week met twee gezichten beleefd. De combinatieploeg uit Schagen en Anna Paulowna zette zaterdag 5 februari een grote stap richting een mogelijk kampioenschap door in Amsterdam de nummer drie van de plaatsingslijst, VAS, met minimale cijfers te verslaan: 3,5-4,5. Drie dagen later ging het mis in de landelijke beker. In Hoorn werd met 3-1 verloren van Caïssa-Eenhoorn.

Toegegeven, de bekernederlaag was ingecalculeerd. Niet zozeer omdat de Hoornse ploeg een landelijke eersteklasser is en daarmee een afdeling hoger in competitieverband uitkomt dan Mach, wel omdat de Noordkop-formatie niet compleet was. Schaken op dinsdagavond tot twaalf uur en mogelijk, wanneer een barrage nodig is, tot tegen enen, is verre van ideaal. En al helemaal als je van verder weg moet komen.  Daardoor werden eerste teamspelers Colin Stolwijk en Enrico van Egmond geflankeerd door voorzitter  Jos Hendriks en Yoram Meijer, die normaliter in het tweede acteren.

Beide invallers verloren, Stolwijk won wel en ook nog eens overtuigend van een speler van meestersterkte die nauwelijks  verliest: Mykhailo Dorokhin. Bleef over Van Egmond: door de wedstrijdsituatie was hij verplicht om op winst te spelen tegen nationaal meester Daan Zult om er nog een barrage uit te halen. Dat liep verkeerd af.

Hoe anders ging het tegen VAS, dé outsider voor de titel in de tweede klasse B.  EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach was in die wedstrijd op Wim Boom na compleet. De invaller voor de nestor uit Sint Maarten, David de Visser, had Mach al vroeg op voorsprong kunnen zetten, maar een stelling met een pion meer verzandde in remise. Stolwijk toonde tegen de sterke Martijn van der Eijk wederom zijn klasse met een overtuigende zege, ook grootmeester en kopman Loek van Wely liet tegen toptalent Khoi Pam zien wie de baas op het schaakbord is. 

De thuisploeg kwam echter terug in de wedstrijd toen Van Egmond, in de pre-coronatijd nog topscorer van de ploeg, een goede stelling helemaal weggaf. Tjark Vos stond op dat minder en Wim Luberti en Reinier Weber hadden een pion achterstand.  Vos en Luberti wisten remise te houden, Weber verloor. De cruciale partij van de dag vond op bord zes plaats waar VAS zijn sterkste speler, Hilke van den Berg, had geposteerd. Warner de Weerd was echter niet onder de indruk en leek met zwart snel gelijk spel te maken. Toen wit dat probeerde te voorkomen, ontstonden bizarre ontwikkelingen waarbij er links en rechts hout werd geofferd. In tijdnood viel de beslissing: De Weerd rekende beter en kwam met zijn torens beslissend binnen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.