EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach imponeert

De laatste strohalm pakken en tegelijkertijd imponeren: dat klinkt een beetje in tegenspraak met elkaar, maar in het geval van EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach was dat afgelopen zaterdag niet zo. De Schager schaakploeg van Wim Smit deed in de wedstrijd tegen koploper Sopsweps’29 aan schaakreclame én wat het moest doen om in de titelrace te blijven: 4,5-3,5.

De thuisploeg stelde voor het sleutelduel een team op dat waarschijnlijk op papier de sterkste formatie ooit was in de landelijke tweede klasse. Met daarbij buiten grootmeester Loek van Wely en de meesters Manuel Bosboom en Kevin Tan ook een nieuwkomer die eerder al in deze krant werd aangekondigd: de Leidse grootmeester Erik van den Doel. De 43-jarige Van den Doel speelde direct een sleutelrol, want hij voerde in de absolute slotfase een beter eindspel naar de volle winst en bezorgde Mach daarmee de felbegeerde matchpunten.

Dat de beslissing zo laat viel, is een indicatie van hoe sterk de Amsterdamse tegenstander was. Ook Sopsweps, dat tot nu toe alles gewonnen had, trad aan met drie meesters. Coach Wim Smit van Mach in een reactie: ,,Het is heel goed mogelijk dat wij niet alleen het sterkste team ooit in de tweede klasse hebben opgesteld maar dat dit ook de sterkste wedstrijd ooit op dit niveau is geweest.”

De titelhouders aan de kant van de thuisploeg gaven daarbij wel de doorslag. Niet alleen vanwege de overwinning van Van den Doel, maar ook omdat grootmeester Loek van Wely, internationaal meester Manuel Bosboom en nationaal meester Kevin Tan de thuisploeg eerder in de wedstrijd een comfortabele marge hadden bezorgd door hun partijen te winnen. Tel hierbij op dat Enrico van Egmond internationaal meester Marcel Peek eenvoudig op remise hield en ogenschijnlijk was er geen vuiltje aan de lucht.

Echter, net zoals in de vorige wedstrijd tegen middenmoter Fischer Z liet de Noodkopformatie de tegenstander helemaal terug in de wedstrijd komen. Wim Luberti miste een opgelegde winst en verloor nog, terwijl Colin Stolwijk in betere stelling zich liet trucen en ook de koning kon omleggen. Dit, opgeteld met het feit dat Tjark Vos al vroeg in de wedstrijd ook had verloren, maakte dat alle druk op Van den Doel kwam te liggen. Die faalde, onder toeziend oog van zo’n veertig toeschouwers, niet.

Door de overwinning heeft EuroParcs/Autovakmeester Schaap Mach de achterstand tot Sopweps teruggebracht tot een matchpunt. Buiten dat matchpunt staat de ploeg nog een sloot aan bordpunten achter. ,,We hebben het niet meer in eigen hand”, weet ook Smit. ,,Maar toch heb ik het gevoel dat het met dit team nog wel goed gaat komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.