Eerste Schager schaakkampioenschap gelijk spektakelstuk

Prachtige stukoffers, stukken die in opperste tijdnood van het bord vallen, schakers die in opperste nervositeit en met luttele seconden op de klok de arbiter erbij roepen omdat er een onreglementaire zet is gedaan: het Eerste Verheul Huis & Hypotheek Schager Rapidkampioenschap is gelijk een editie geworden die wordt verankerd in het geheugen. Met in Slot Schagen uiteindelijk niet één, maar drie kasteelheren in het deelnemersveld van veertig schakers.

FM Hing Ting Lai leek zaterdag na zes ronden met een honderdprocentscore onbedreigd op de titel en de eerste prijs van 250 euro af te stevenen, maar hij vond in de slotronde zijn Waterloo tegen IM Manuel Bosboom. Die kwam daardoor op gelijke hoogte en datzelfde gold voor titelfavoriet Erik van den Doel, al had dat eigenlijk niet gemogen. De Grootmeester uit Leiden stond slecht tot verloren tegen amateurspeler Marc Helder uit Aartswoud en had bovendien een tijdsachterstand. Helder raakte echter met een kleine dertig seconden op de klok volledig het spoor bijster en gaf de partij op waar dat helemaal niet had gehoeven.

Het gevolg was dat Van den Doel, Lai en Bosboom allen op zes punten finishten en ieder met 150 euro huiswaarts keerde. Verliezer van de dag was IM Piet Peelen die een halfje minder scoorde en daardoor met lege handen bleef. Toch klonk er zelfs van hem een opvallend positief geluid. ,,Ik heb het zwaarste programma van iedereen gehad, dus dan kan dit gebeuren. Ik vind het vooral vandaag een prachtig toernooi. Schaken in een kasteel doe je niet iedere dag. Bovendien was de organisatie uitstekend. Ruime tafels, goede stoelen, mooie borden en een heerlijke lunch voor de spelers: Wat wil je nog meer?

Schaakprimeur

Ook bij de drie winnaars beklijft de Schager schaakprimeur. ,,Wat een ambiance”, liet grootmeester Van den Doel zich ontvallen waarna een instemmende knik van de twee andere winnaars volgden. ,,Het was ook relaxed dat de partijen steeds een kwartier per persoon waren. Normaal is namelijk twintig of 25 minuten, maar dan is er nauwelijks tijd om je weer voor de volgende pot op te laden.”

Ook Warner de Weerd, die zowel hoofdsponsor Verheul Groep – waar Huis & Hypotheek onder valt – als de organiserende vereniging Magnus vertegenwoordigde, was tevreden. ,,Een prachtig affiche voor zowel het bedrijf als de club. Uit monde van de Verheul Groep kan ik zeggen dat de schaaksport beantwoordt aan de langetermijnvise die wij als bedrijf ook hanteren. De prachtige locatie maakt bovendien dat de schaaksport zijn naam als edele sport waarmaakt en dat sluit weer aan bij het kwaliteitsniveau dat wij nastreven.”

De prijs voor beste Schagenees ging naar routinier Wim Boom van Magnus. Verder speelden het talent Nick Manshanden van de Hoornse club Caïssa-Eenhoorn en Serkan Milli van schaakclub Eggert Purmerend ver boven verwachting en werden daarvoor beloond met een een ratingprijs.

Alle uitslagen zijn hier te vinden: http://www.magnusschaak.nl/VerheulRapid/standing.html
Foto’s staan op de Facebookpagina van Magnus: https://www.facebook.com/SchaakverenigingMagnus/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.