De baard van de keizer?

Nee, er is niet iets misgegaan op de website, maar ook dit verslag gaat over een wedstrijd die eigenlijk nergens om gaat. Althans, zo vinden sommigen. Het zit zo. Aan het eind van vorig seizoen stuurde de competitieleider van de NHSB, en tevens onze teamgenoot een mail naar alle verenigingen met de mededeling dat de opzet van de Vierde Klasse veranderd zou worden. Net als wat in andere regionale bonden al gebruikelijk is wordt er een viertallencompetitie opgezet waaruit niemand kan promoveren en degraderen en waar iedereen (sterke spelers, en spelers van andere verenigingen) gewoon aan mee mag doen. Voor de spelers in de afgeschafte Vierde Klasse veranderde er niet zoveel, zij bleven gewoon in hun oude vertrouwde viertal spelen, en konden nu wat makkelijker invallers vinden omdat daar geen beperkingen meer aan zitten. Echter de animo van de sterkere spelers voor de nieuwe viertallencompetitie ontbrak nog een beetje. Alleen vanuit Heerhugowaard was er interesse om met een team deel te nemen dat bestond uit enkele sterkere spelers. Uiteraard kon toen de competitieleider niet achterblijven om ook een team op de been te brengen en na lang overleg stond afgelopen vrijdag het affiche Anna-Paulowna/Magnus versus Heerhugowaard op het programma in ‘Viertallen A’.

Het leuke aan het nieuwe systeem is dat iedereen mee mag doen. Het team van Heerhugowaard kwam dan ook met twee spelers van de Waagtoren aanzetten. Al was dat niet zo vreemd aangezien we tegen de familie Keetman (Maaike, Dennis en Sandra) en Kasper van der Meulen aantraden. Ook voor ons bood dit een mooie mogelijkheid, namelijk om Warner te laten debuteren in een Magnus/Anna-Paulowna team.

Hij mocht dan ook meteen maar plaatsnemen aan het eerste bord waar hij met zwart mocht proberen Maaike Keetman te verslaan. Het voor ons ondertussen vertrouwde systeempje kwam weer op het bord, maar echt in het spel kwamen de zwarte stukken niet. Maaike won in het middenspel een pionnetje en had bovendien zeeën van tijd.

Aan bord 2 had Enrico de witte stukken tegen de oudste van het stel: Dennis. Enrico dirigeerde rustig zijn stukken naar voren en zette Dennis al snel onder druk. Die kwam niet meer onder deze druk uit en moest al vroeg de vlag strijken.

Zelf speelde ik op bord 3 tegen Sandra. In een saaie afruilvariant van het Frans wist ik zowaar wat spel te creëren. Door slim een verzwakking uit te lokken op g2 en vervolgens de witveldige loper te ruilen kon zij de druk niet meer weerstaan. Enrico meldde achteraf dat ik het mezelf nog onnodig moeilijk maakte, maar de variant die ik koos, namelijk met een loperoffer op g3 was toch wel esthetischer dan de saaie matvoering die Enrico gespot had. Sandra deed nog wel een sluwe poging om m’n aanval te pareren, maar met een beetje oplettendheid kon ik gewoon het punt binnenhalen.

Ondertussen was op bord 1 een toreneindspel verschenen waarbij Warner met 1 minuut tegenover Maaike met 23 minuten moest zien te verdedigen. Maaike leek prima te weten hoe ze deze stelling moest winnen. ‘Bruggetje bouwen’ en dan promoveren (volgens mij precies dezelfde stelling die Niels een aantal weken geleden nog heeft getoond op een clubavond). Echter deed ze het iets te nonchalant en kon Warner de remise binnenslepen waardoor we verzekerd waren van de overwinning in deze match.

Aan het laatste bord waren Aart en Kasper van der Meulen ook verwikkeld in een toreneindspel. Aart stond een pion voor en had daarnaast ook nog een actieve toren. Hij offerde enkele pionnen om twee verbonden vrijpionnen te creëren en die stootten samen op naar de overzijde. Ook hier werd de partij dus in ons voordeel beslist en zo eindigde de match enigszins geflatteerd in 3,5-0,5.

Over twee weken heeft Heerhugowaard de kans om revanche te nemen, maar alleen met een 4-0 overwinning kunnen ze ons nog beletten om het kampioenschap in de Viertallen A te pakken.
Hoe zwaar weegt dit mogelijke kampioenschap echter vraagt u zich nu natuurlijk af? Uiteraard is het niet te vergelijken met de ‘gewone competitie’, maar helemaal bagatelliseren zou ook wat ver gaan. Dan zouden we al die andere spelers in de Viertallencompetitie tekort doen. We hebben gezien dat het daar nogal fanatiek aan toe kan gaan (zie onder andere de verslagen van het Magnus-viertal, maar ook in de andere klassen gebeurde er genoeg), maar natuurlijk zou het wel mooier zijn als volgend seizoen meer teams gebruik maken van de mogelijkheid om een iets sterker team deel te laten nemen aan deze Viertallencompetitie, zodat het nog wat meer cachet krijgt.

08-04-2016 Anna Paulowna-Magnus v  – Heerhugowaard v1 3½ – ½
1 7464754 Warner de Weerd  2176  – 8285574 Maaike Keetman  2108 ½-½
2 7227462 Enrico van Egmond  2103  – 8241464 Dennis Keetman  2017 1-0
3 8157237 Jan-Pjotr Komen  1810  – 8285563 Sandra Keetman  1702 1-0
4 6106540 Aart Strik  1639  – 8290678 Kasper van der Meulen  1697 1-0
 1932  1881

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.