Column van onze hoofd jeugdsponsor Verheul over Verheul jeugdschaaktoernooi gaat opnieuw digitaal

Onderstaande column van directeur André Vendrig van Verheul groep, onze hoofd jeugdsponsor, staat dit weekend in het Schager Nieuwsblad en Nieuwsblad Hollands Kroon over ons jeugdschaak toernooi.

Het Verheul Open Online Jeugdschaaktoernooi gaat wegens het coronavirus net als vorig jaar ‘viral’. Het jeugdevenement, waarvan Verheul hoofdsponsor is en dat door schaakclub Mach wordt georganiseerd, vindt op zondag 11 april plaats. Daarmee heeft het toernooi, al is het digitaal en niet fysiek, zijn vertrouwde plek op de agenda hervonden. Vorig jaar moest het evenement door corona namelijk in eerste instantie worden afgelast waarna het in juni op www.lichess.org online werd gehouden. Dat gratis platform is ook nu weer het podium voor het jeugdschaaktoernooi.

Toch is er sinds vorig jaar wel wat veranderd. Toen was online schaken als belangrijkste platform van de sport nog nieuw en ook de The Queens Gambit was nog niet te zien op Netflix. Die serie heeft het (jeugd)schaken een enorme boost te geven. Bestuursleden van de schaakclub krijgen voor het eerst in jaren op straat de vraag van mensen die geen lid zijn ‘wanneer de vereniging weer open gaat, want mijn kind wil leren schaken’. Daarnaast is ook bij ouders de belangstelling voor de denksport fors toegenomen.  Beide geldt ook voor mij privé: mijn vrouw en dochter hebben de serie in één keer uitgekeken en mijn zoon heeft tussen Grand Theft Auto (GTA) en Fifa door zitten schaken op zijn mobiel.

Vorig jaar was er op het toernooi deelname uit Duitsland en de Verenigde Staten en ook een Duitse winnares: Katharina Ricken die overigens ook, bij schaakclub Purmerend, in de Nederlandse competitie actief is. Het is nog onduidelijk of de nu zestienjarige Ricken dit jaar haar titel gaat verdedigen.  In totaal deden er in 2020 57 spelers mee aan het toernooi, waaronder Brayden Heil uit New York en namens Mach Timo Elzinga, Annika de Haan, Jorunn de Haan en Bjarne de Haan. Beste prestatie werd geleverd door de destijds elfjarige Elzinga. Het talent uit Zijdewind werd vijftiende na even zelfs elfde te hebben gestaan.

Ook nu hebben tientallen kinderen zich alweer aangemeld. Dat kan via jeugdschakeninschagen@gmail.com met vermelding naam, school en/of club. Iedereen tot en met 18 jaar kan meedoen, deelnemers worden ingedeeld naar hun speelkracht in de A- of B-groep. Dus ook als je een beginner bent, ben je verzekerd van leuke partijen. Die duren ook niet te lang om het spannend te houden: voor elke partij heb je zeven minuten bedenktijd, verder krijg je per zet er drie seconden bonus bij. Dankzij Verheul, dat ook hoofd jeugdsponsor is van Mach, wordt er prijzengeld beschikbaar gesteld voor beide groepen.

André Vendrig

directeur Verheul Groep,

Schagen, Anna Paulowna,

Wieringerwerf, Julianadorp.

Tel. 0223 – 52 17 50

Website: www.phverheu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.