ATOOMPROOF! Mulder Optiek Mach alleen aan de leiding in de Promotieklasse

De eerste klap werd al uitgedeeld voordat er een zet was gespeeld. Want onwillekeurig moet je toch even slikken als je afdaalt in een atoombunker. De schakers van ZSC/Saende 2 bleken niet bestand tegen het geweld in de ‘gewelven’ van Dierenkliniek Zuiderkaag, dat naast hoofdsponsor Mulder Optiek en hoofd jeugdsponsor Verheul een belangrijke sponsor is van Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach). De thuisclub won met 4,5-3,5.

Nadat eigenaresse Paula Hendriks de eerste zet op het eerste bord had uitgevoerd, waar Zaankanter Dennis Rosegg uiteindelijk samen met Piet Peelen van Mulder Optiek Mach een zinderende finale zouden opdissen, ontspon zich een ongemeende spannende strijd. En voor wie vraagtekens zet bij het woord opdissen: dat refereert ook aan de eigen gemaakte soep die de spelersvrouwen van Mach hadden gemaakt en bij tijd en wijle kwamen verversen, zodat de mannen voldoende munitie zouden houden om de Zaankanters gehavend en gelittekend de bunker weer uit te sturen.

De vrouw die achter de man staat is sowieso een uitdrukking die van toepassing is op Mulder Optiek Mach, want als het moet of als het de vrouwen gewoon niet zint, bemoeien ze zich gewoon met de opstelling. Iets waar de geboren Randstedelingen Warner de Weerd en Amsterdammer Piet Peelen in het begin na hun komst vorig seizoen aan moesten wennen, maar het nu diep in hun hart fantastisch vinden. Waar schaken een solistische activiteit is toont Mach aan dat het toch een  diep gewortelde familieactiviteit kan zijn. En daar hoort vrouwelijke controle bij.

Overigens hadden beide mannen een belangrijke rol in deze van de Noordkop-schakers. Omdat De Weerd moest werken had hij een week eerder op vrijdagavond in het hol van de leeuw zijn competitiepartij vooruit gespeeld. Net hersteld van een griepje ging het niet vanzelf, maar toen erop het aankwam overspeelde De Weerd zijn tegenstander met enkele venijnige combinaties. Zodoende begon de thuisclub met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd.  Het werd al snel 2-0 door een overtuigende zege van Wim Boom. Lag een makkelijke zege in het verschiet? Nou nee. Op de borden van Jan-Pjotr Komen en Wim Smit was het complete chaos, Siem Roet  verloor een pion en Enrico van Egmond stond ook duidelijk minder. Richard Bolster won een pion, maar zijn tegenstander had daarvoor compensatie en onze internationaal meester Peelen kwam maar niet door de witte verdediging heen.

Mulder Optiek Mach kwam echter toch op 3-0 toen Van Egmond zijn tegenstander weg counterde.  De wild-westpartij van Smit eindigde in remise nadat beide spelers de winst hadden gemist. Roet verloor en omdat duidelijk was dat Komen het ook niet zou redden, kwam ZSC/Saende terug in de wedstrijd. Bolster plaatste op dat moment een tactisch remiseaanbod, wetende dat Peelen, die inmiddels een pion had gewonnen, niet zou verliezen.  Dat gebeurde ook niet, al maakte de Amsterdammer het wel spannend, omdat hij te lang vergeefs bleef zoeken naar een winstweg en daardoor in tijdnood kwam.

Omdat Purmerend 2 en Aartswoud gelijkspeelden staat de Mulder Optiek Mach als promovendus in de promotieklasse plots alleen aan kop na twee wedstrijden. Dat is mooi, maar de focus gaat eerst nu naar elders: op dinsdag 17 oktober acteren de Noordkop-schakers voor het eerst in de 64-jarige historie in het landelijke bekertoernooi.  De winnaars van de districtsbeker spelen uit in Alkmaar tegen De Waagtoren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.