Artikel NHD: De herrijzenis van Piet Peelen

De weg van topsporter naar mantelzorger was een hele moeilijke, maar het pad terug zeker ook. Wie Piet Peelen in de afgelopen jaren zag spelen, zag hem vaak worstelen en regelmatig punten morsen als hij weer in tijdnood kwam en daardoor onnauwkeurig begon te spelen. Er waren maar weinigen die de echte reden kenden. De 53-jarige Amsterdamse internationaal meester rekende zaterdag af met al die criticasters die hem hadden afgeschreven door het sterkste eendagstoernooi van Noord-Holland, het Chrysantentoernooi, te winnen. De kopman van de Schager schaakclub Magnus Anna Paulowna Chess won in Heerhugowaard in een veld met twee grootmeesters en negen meesters met overmacht met een score van 6,5 punt uit zeven partijen.

De sympathieke Amsterdammer was de eerste om te zeggen dat hij ook geluk had gehad. Bijvoorbeeld in de vijfde ronde toen hij het met wit opnam tegen de Leidse grootmeester Erik van den Doel, die net als Peelen de eerste vier partijen had gewonnen. Van den Doel kreeg ten koste van een pion een gevaarlijk initiatief. Peelen borg zijn hoofd diep weg in zijn handen en keek af en toe zenuwachtig naar de klok waar de seconden langzaam maar zeker wegtikten tot hij minder dan een halve minuut had. Echter, juist op dat moment rekende hij af met het verleden. Peelen, in schaakjargon een tijdnoodjunky genoemd, leeft in goede vorm op als de adrenaline door de grote hoeveelheden bijna uit zijn aderen barst. Hij wist zo’n taaie verdediging op te zetten dat de grootmeester, oud-winnaar van het toernooi, moest berusten in remise.

In de zesde ronde trof hij een tegenstander met nog ’snellere handjes’ dan hijzelf: de Zaanse internationaal meester Manuel Bosboom. Die gaf echter een stuk weg en wederom onder grote tijdsdruk bleef Peelen koel. En dan was er nog de slotronde tegen de Russische meester Aleksander Alienkin. Peelen kwam een pion achter maar speelde een weergaloos eindspel, waarin hij de Rus die moest winnen om een hoofdprijs te pakken, tot wanhoop dreef. Het publiek dat in twee rijen dik om het bord stond hield even de adem in toen Peelen door vermoeidheid niet op de klok lette. Drie seconden werden twee, daarna maar een, toen hij het gevaar zag en vliegensvlug een torenzet deed en net op tijd de klok indrukte voordat hij zou verliezen door tijdsoverschrijding. Het feit dat Peelen vijf seconden per zet erbij kreeg redde hem en velde de Rus die uiteindelijk nog verloor.

Hoeveel harten Peelen veroverd heeft bleek uit de komst van enkele supporters uit Schagen, hetgeen niet voor een competitiewedstrijd maar wel voor een toernooi bijzonder is, die hem tijdens de partijen voorzagen van een drankje of hapje. ,,Dat hielp mij als diabetespatiënt door beslissende fases heen.” De gunfactor had hij, bij iedereen in de zaal. Want wie jarenlang bij zijn moeder woont, haar dag en nacht verzorgt en daarvoor zijn eigen loopbaan op het tweede plan zet verdient louter respect. Het verwerkingsproces na haar overlijden vorig najaar heeft de zachtmoedige schaker nog vele maanden gekost, maar de topsporter Peelen lijkt terug te zijn. Achter Peelen werd Van den Doel tweede met zes punten voor de Rotterdamse meester Liam Vrolijk met anderhalf punt. Wat betreft de spelers uit de regio Alkmaar: die konden niet imponeren. Nationaal meester Danny de Ruiter speelde in de slotronde nog wel voor de prijzen maar hij verloor van Van den Doel en bleef op vier punten steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.