Historie

Het pre-Magnus tijdperk
Voor de tweede wereldoorlog bestond er een Schager Schaakclub. Hier kon men voor tien cent per week, werklozen half geld, schaken in het Noord-Hollands Koffiehuis. Hierna werd het rustig op schaakgebied tot de vijftiger jaren.

Schagen heeft weer een schaakclub
Op 8 januari 1953 vond de oprichting plaats van Schaakclub Magnus. Er werd geschaakt in café Het Oude Slot en extern tegen clubs uit Kolhorn en Van Ewijcksluis. Rond 1967 werd Magnus lid van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) en veroverde de club meteen twee jaar achtereen het provinciale kampioenschap. Uit die tijd stammen ook de lidmaatschappen van het erelid Arno de Visser en de voorzitters Jaap Laporte en Rob Terrahe.

Magnus in 1969
Magnus in het Oude Slot (1969)

In 1973 werd de club op initiatief van Rienk de Jong gereorganiseerd. Magnus verhuisde naar het net gebouwde Regiocentrum in de wijk Groeneweg. Er werd een jeugdafdeling opgericht en met steun van Peter Dillo werd jaarlijks het Terlep Snelschaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi kenmerkte zich door grote belangstelling van zowel hoofdklassers als jeugd. Het ledental bereikte een absoluut maximum met 40 senioren en 60 junioren. Er volgde twee maal achtereen een promotie tot in de hoogste klasse van de NHSB.

Simultaan in Makado
Simultaan in winkelcentrum Makado

Het ledental nam snel af toen een verplaatsing van de jeugdavond niet goed uitpakte en Magnus het Regiocentrum moest verlaten wegens een reorganisatie. In het naastgelegen buurtcentrum de Groene Schakel heeft Magnus het maar een jaar uitgehouden omdat men daar de boel al ging opruimen als de laatste schaakpartijen nog bezig waren; slecht voor de sfeer en voor de baromzet. Hierna werd Magnus een bescheiden, maar gezellig clubje in café Piet Pann aan de Markt.

Magnus in Piet Pann
Schaken bij Piet Pann (1993)

Na enige jaren nam de speelsterkte weer toe. Bij de Noordkop-kampioenschappen die vanaf 1985 door Aart Strik werden georganiseerd stonden de Magnusleden regelmatig op het erepodium. In 1988 bereikte Magnus de promotieklasse waar het helaas slechts een jaar in verbleef. Daarna kon Magnus verscheidene sterke spelers niet vasthouden wat tot twee opeenvolgende degradaties leidde. In 1994 verhuisde de club naar buurthuis de Waldhoorn, de huidige locatie, mede met het oog op de jeugd. Na enige jaren moest de jeugdafdeling echter wegens een te heterogene samenstelling worden opgeheven.
In 1999 werd een dieptepunt in het speelniveau bereikt door een ongelukkige terugval van het eerste team naar de derde klasse.

Magnus in het nieuwe millenium
De degradatie werd echter onmiddellijk weer tenietgedaan door een promotie in 2000. In 2002 werd bij een toegenomen ledental zelfs de eerste klasse bereikt. Vanaf 2003 speelt het eerste team echter weer in de tweede klasse. Het tweede team is vanaf 2007 een viertal geworden met diverse jeugdspelers.

Logo van Stichting Tussen de Torens

In 2003 bestond de schaakclub 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd de stichting Tussen de Torens opgericht die het Nederlands Jeugdkampioenschap voor de A, B en C-klasse organiseerde van 2003-2006. In deze periode begon Wouter Waagmeester met een nieuwe jeugdafdeling en dat leverde in 2006 zelfs een Nederlands Meisjeskampioen in de E-klasse op. Het betrof Mia-Rosa Hupkens die daardoor mocht deelnemen aan de jeugdwereldkampioenschappen in Georgië.

In 2008 is Magnus de samenwerking aangegaan met schaakclub Anna-Paulowna, wegens aan beide zijden teruglopende ledenaantallen. Zodoende konden we weer met 3 hele teams aan de NHSB-competitie deelnemen.
Het eerste team werd geacht kampioen te worden en heeft deze belofte ook ingelost.
Het jaar daarop is het eerste team helaas alweer uit de eerste klasse gedegradeerd.
Sinds het seizoen 2009/2010 is de interne competitie ook gecombineerd met Anna Paulowna. De eindstanden bleven echter wel afzonderlijk.
In het seizoen 2010-2011 is het eerste team kampioen geworden en zodoende gepromoveerd naar de 1e klasse.

Terug in de promotieklasse en historische bekerwinst

Na een aantal seizoenen in de Eerste Klasse heeft de Magnus/Anna Paulowna Combinatie in 2016/2017 het kampioenschap weten te pakken en is daardoor gepromoveerd naar de Promotieklasse. Dit was mede te danken door gevonden sponsoring van EP:Beerepoot waardoor we Internationaal Meester Piet Peelen konden aantrekken als speler/trainer. EN DAT WAS NIET HET ENIGE SUCCES, WANT VOOR HET EERST SINDS DE OPRICHTING HAALDE DE CLUB EEN TASTBARE PRIJS BINNEN! Dat gebeurde in het NHSB-bekertoernooi die Magnus en Anna Paulowna gescheiden afwerkten. Na enkele zwakkere tegenstanders geklopt hebben, wisten Piet Peelen, Enrico van Egmond, Wim Boom en Warner de Weerd namens EP:Beerepoot Magnus in Purmerend met 0,5-3,5 te winnen van de sterke gelijknamige club, waardoor het team de finaledag bereikte. Die werd georganiseerd met steun van lokale bedrijven in het Schager Slot. Op deze dag blonk Wim Boom uit door zowel in de halve eindstrijd als de finale te winnen. Magnus lootte in de halve eindstrijd gelijk de grootste concurrent om de cup: Krommenie. Beide teams konden een team sterker dan 2100 gemiddeld presenteren, Magnus tikte zelfs zowat de 2200 aan. Het werd 3-1 voor de thuisspelende ploeg: Peelen en De Weerd remiseerden aan de bovenste twee borden, Boom won zoals vermeld aan het laatste bord en Van Egmond wist een 2-2 (wat uitschakeling had betekend omdat in dat geval de zege van Boom aan bord vier was weggestreept) te voorkomen door vanuit slechte stelling Cor van Dongen te kloppen. In de finale trof EP: Beerepoot Magnus Heerhugowaard met wie het in de competitie ook om de titel had gestreden. Zoals gezegd won Wim Boom, van Dennis Keetman. Enrico van Egmond won een stuk tegen routinier Piet de Haas maar ging door vermoeidheid alsnog kopje onder. Warner de Weerd bereikte tegen Kevin Tan een gewonnen stelling maar liet die in tijdnood uit zijn handen glippen en koerste vervolgens op remise af. Het was vervolgens aan kopman Piet Peelen. Hij stond al de gehele partij beter, maar in finales spelen andere zaken ook een rol en dat bleek. Opponent Gerrit van Oostrom had in verloren positie remise wegens drie keer dezelfde stelling kunnen claimen.  Dat had 2-2 betekend en Heerhugowaard de cup opgeleverd, omdat de uitslag aan het vierde bord, het punt van Wim Boom, zou worden weggestreept. Dat werd in wederzijdse tijdnood overzien waarna Peelen de klus wist te klaren en een groot gejuich onder de spelers en supporters van EP:Beerepoot Magnus opsteeg.

Het seizoen 2017/2018 is het combinatieteam de competitie onder een nieuwe sponsornaam aangevangen: Mulder Optiek Magnus Anna Paulowna Chess (Mach).